Смекни!
smekni.com

Регіональні особливості сучасного розвитку і розміщення вугільної промисловості світу (стр. 3 из 4)

Сьогодні на ринку тяжко передбачити динаміку цін на продукцію вугільної промисловості. Не виключено, що вартість металу, і як наслідок, вугілля найближчим часом буде знижено. Попит на метал зараз падає, відповідно, не виключено, що буде спостерігатись де яке зниження попиту і на вугілля, але те, наскільки довгостроковими будуть такі тенденції, говорити рано. Варто відмітити, що ризик існує, але ситуація більш менш стабільна.



3. Особливості і фактори розміщення вугільної промисловості світу

Загальні світові запаси вугілля на початок 1998 років складають 1021.61 млрд.т, у тому числі кам'яного вугілля і антрациту — 519.358 млрд.т, бурого вугілля — 512.252 млрд.т (об'єми розвіданих запасів не змінилися в порівнянні з попереднім роком).

Виходячи з об'ємів видобутку вугілля, в даний час найбільший об'єм розвіданих запасів доводиться на країни СНД — 500 років. Потім слідують країни Африки і Середнього Сходу (233 роки), Латинської Америки (231 рік), Європи (191 рік) і, нарешті, країн Азіатсько-тихоокеанського регіону (146 років).

Останніми роками потреба в електроенергії зростає в середньому на 3% в рік. Очікується, що це зростання продовжуватиметься і до 2000 року виросте з 8 млрд. т нафтового еквіваленту (н.е.) до 13 млрд.т.

Рис. 1.Світові запаси вугілля станом на 1997 г. (млн.г)

В даний час вугілля є найбільш важливим первинним джерелом вироблення електроенергії. У 1997 р. на його долю доводилося 40% енергії, що вироблялася. Загальний вжиток енергетичного вугілля в світі в 1997 р. склав 2.2934 млрд.т н.е. в порівнянні з 2.2745 млрд.т н.е. в 1996 р. Очікуване зростання вжитку енергетичного вугілля найближчим часом складе приблизно 1% в рік, а у ряді швидкий країн, що розвиваються, це зростання очікується до 6%.

Рис. 2. Розподілення запасів вугілля в сіті

На видобуток вугілля впливають проблеми, пов'язані з охороною довкілля. Посилювання вимог і правил охорони природи веде до збільшення витрат на охоронні заходи, що у свою чергу негативно позначається на собівартості не лише видобутку, але і на собівартості всіх процесів в ланцюзі поставляння вугілля споживачеві. Так, наприклад, в США збільшення вжитку вугілля з низьким вмістом сірки зумовлюється законодавством цієї країни.

Азіатсько-тихоокеанський регіон є найкрупнішим споживачем вугілля в світі — 1.071 млрд.т н.е. (46.7% по 1997 г), що на 2.2% більше вжитку 1995 р. Китай споживає 681.8 млн.т н.е. або 29.7% світового вжитку. Північна Америка споживає 560.9 млн.т н.е.(24.5% світового вжитку 1997 р.), що на 2.3%, вище чим в 1996 р. Потім слідує Європа — 365.7 млн.т н е. або 16% світового вжитку (зменшення об'єму вжитку на 4.1 %). На долю країн СНД доводиться 178.1 млн.т н.е. або 7.7%, що на 1.6% менше, ніж в 1996 р. (у свою чергу вжиток в 1996 р. в порівнянні з 1995 р. знизився на 6%).

Таблиці 3.1

Підтверджені запаси вугілля на 1997 р. (у млн.т)

Збільшення вжитку вугілля в 1997 г в порівнянні з 1996 р. склало на Україні — 21.3%, в Узбекистані -15.6%, Тайвані — 13.9%, Іспанії -13.3%, Ірландії 12.3%, Новій Зеландії — 10%. Необхідно відзначити що Україна і Іспанія в 1996 р. різко понизили вжиток вугілля.

В той же час падіння вжитку вугілля склало в Данії — 24.7%, Гонконзі — 17.6%, Румунія — 16.2%, Франції — 14.3%, Казахстані — 14%, Колумбія — 10.9%.Таким чином, в 1997 році два найбільші споживчі райони: Північна Америка і Азіатсько-тихоокеанський регіон збільшили вжиток вугілля для вироблення електроенергії Вжиток країнами Південної Америки, Африки і Середнього Сходу залишився, в основному, стабільним, а вжиток вугілля країнами СНД в 1997 р. продовжував падати.

В світі найбільш крупними виробниками вугілля є Китай (1360 млн.т), США (908.4 млн.т), Австралія (321.7 млн.т), Індія (320 млн.т), Росія (244 млн.т), ЮАР (220.4 млн.т).

В найближчому майбутньому в США передбачається стійке зростання видобутку вугілля до 1.034 млрдт/год (у 2000 р.). При цьому в Західному і Апалачськом районах має місце тенденція до зростання видобутку вугілля з низьким вмістом сірки, а на Середньому Заході видобуток такого вугілля знизиться.

Таблиця 3.2

Видобуток вугілля в 1997 р.

Для Китаю в 1996-2000 рр. пріоритетним є розвиток вугільної промисловості. Планується, що прибережні райони забезпечуватимуть вугіллям вугільні підприємства провінції Шаньси і інших західних провінцій. У східному і центральному Китаї будуть створені нові вуглевидобувні підприємства.До кінця століття в Китаї в цілому очікується підйом видобутку до 1.48 млрд.т/год при внутрішньому вжитку 1.43 млрд.т/год. Для розміщення своїх засобів іноземним інвесторам представлено одинадцять проектів розширення і модернізації вугільних підприємств в провінціях Аньхой, Шаньси, Шаньдун, Хенань, Хе-бей і Гуйчжоу. Найбільшим є проект розвитку родовища Шенфу-Донгшенг в провінції Шаньси із запасами в 224 млрд.т. Вартість проекту, що включає будівництво гірського підприємства,, порту, залізниці, системи електропостачання і вантажного флоту складає 10.84 млрд. дол. США. Первинна продуктивність підприємства планується на рівні 30 млн.т/год з подальшим підвищенням до 100 млн.т/год.

Рис. 4. Доля вугілля в енергетиці країни в 1997 р.


4. Продукція вугільної промисловості у зовнішній та внутрішній торгівлі світу

Об'єми торгівлі вугіллям в світі продовжують зростати. Продажі енергетичного вугілля в порівнянні з 1996 р. в 1997 р. збільшилися з 270.4 млн.т до 281.8 млн.т, а об'єм вугілля, що коксується, відповідно з 172.6 млн.т до 182.0 млн.т. Проте ціни на енергетичне вугілля продовжують падати, тоді як ціна вугілля, що коксується, залишилася стабільною. На ринку наголошується збільшення видобутку вугілля, що коксується, що імпортуються до Європи і Азії.

Вугільна промисловість переживає період змін, пов'язаних із зниженням цін і посиленням конкуренції. Кожна крупна вуглевидобувна компанія є унікальною і для збереження конкурентоспроможності керується власними стратегічними інтересами в технічній і інвестиційній політиці. Обов'язковою умовою даної політики є забезпечення прийнятного довгострокового прибутку.

Мал. 3. Доля країн-експортерів в експорті вугілля в 1997 р. (млн.т)

Вугільні компанії по всьому світу прагнуть збільшувати і підтримувати на високому рівні доходи акціонерів, зменшувати видобуток нерентабельного вугілля. Це приводить до включення у відробіток родовищ, розташованих недалеко від споживача і що мають легші умови видобутку і збагачення вугілля заставляє вкладати засоби в раціоналізацію і інтеграцію виробництва, що підтверджується останніми проектами.

Для підвищення конкурентоспроможності добувні підприємства повинні мати можливість поставляти на електростанції вугілля з необхідними фізіко-механічнімі і теплотворними якостями. Це змушує їх упроваджувати нові технології видобутку і збагачення вугілля.

Злиття і банкротство підприємств є сильнодіючими чинниками на вуглевидобувному ринку. Шляхом зміни структури підприємств, поліпшення технологій видобутку, збагачення і транспортування вугілля, оптимізації економічних показників провідні вугільні компанії світу шукають таку форму діяльності, яка дозволила б забезпечити споживача високоякісним вугіллям за низькими цінами.

Основними елементами стратегічного планування для багатьох вугільних компаній є:

• концентрація робіт;

• інтеграція підприємств;

• виробництво високоцінного вугілля з низьким вмістом сірки;

• створення сумішей вугілля із заданими параметрами;

• виготовлення спеціальних вугільних продуктів і замінників вугілля (наприклад, метану);

• залучення до розробки родовищ, що залягають в легких гірничогеологічних умовах;

• створення нових ринків; продуктивністю 260.7 млн.т. вугілля в 1997 р. (250.1 млн.т вугілля в 1996 р.). Колишній РОСУГОЛЬ займав друге місце (227.2 млн.т/год).

• використання посередників;

• створення портфелів довгострокових контрактів.

Серед головних поставщиків основних постачальників вугілля компанія COAL INDIA (Індія) є найбільшою компанією у світі з Компанія RIO TINTO продовжує розширювати видобуток (з 16 млн.т до 83.3 млн.т / рік) за рахунок придбання підприємств. Компанія ARCH COAL в 1997 р. Після придбання ARCH MINERALS і ARCH COAL довела рівень продажів вугілля до 36.7 млн.т / рік. Альо Вже на початку 1998 р.. ARCH COAL купила компанію THUNDAR BASIN COAL (з продуктівністю 36.9 млн.т / рікв 1997 р.)в компанії ARCO, тим самим ще підвищивши свій рівень продажів. Приблизно в той же час енергетична група (ENERGY GROUP), що володіє компанією PEABODY, була куплена фірмою TEXAS UTILITIES, а компанія PEABODY була потім продана компанії LEHMAN MERCHANT BANKING (у травні 1998 г).

Таким чином, загальні тенденції розвитку вугільної промисловості наступні:

• сировинна база в осяжному майбутньому практично невичерпна;

• в перспективі очікується щорічне зростання вжитку енергетичного вугілля, що коксується, при зниженні цін на енергетичний і стабільності цін на вугілля, що коксується;