Смекни!
smekni.com

Регіональні особливості сучасного розвитку і розміщення вугільної промисловості світу (стр. 4 из 4)

• в 1998—2000 роках в США і Китаї очікується стійке зростання видобутку вугілля при збільшенні вжитку вугілля в Північноамериканському і Азіатсько-тихоокеанському регіонах.

Ситуація, що склалася, на світовому ринку вугілля веде до зниження кількості компаній у вугільній галузі. Проте, об'єми видобутку і продажів кожного операнта ринку вугілля збільшуватимуться.


5. Перспективи розвитку і розміщення вугільної промисловості світу

У багатьохкраїнахсвітувугілляє основнийвидсировинидля виробництваелектроенергії.Так,наприклад, вСША -країні знайбільш ліберальноюринковою економікою, часткавиробництва електроенергіїнавугіллістановить 52%, у Німеччині- країніз соціальноорієнтованою ринковою економікою- 54%, вКитаї- країніз перехідноюекономікою- 72%.

НовийдовгостроковийпрогнозрозвиткуенергетикиСША,опублікований у грудні2005 р.,визначаєподальше збільшеннячасткивиробленої електроенергіїз вугіллядо57-60% до 2030 року.

На думку європейськихекспертів, світовий ринокелектроенергетики знаходиться на порозі переходуз газуна вугілля, як найбільшбажаної дляелектростанційвидупалива.

Незважаючи на всі існуючі проблеми, вугільна промисловість у сучасному світі зберегла роль найважливішої базисної галузі економіки.

Значення вугілля як одного з основних типів енергоносіїв на рубежі третього тисячоріччя обумовлюється дією наступних ведучих ринкових факторів:

1) Енергетика залишається самою пріоритетною галуззю економіки. Споживачі зацікавлені в безумовному збереженні стабільності енергетичної бази і розмаїтості альтернативних джерел енергетичної сировини.

2) Стабільна і велика ресурсна база. Показник забезпеченості поточного рівня споживання готовими до експлуатації запасами по вугілля - один з найбільш високих серед всіх корисних копалин.

3) Можливість для експортерів вугілля працювати на різних ринках збуту. Для більшості закордонних експортерів є основою власної енергетики. Крім того, географічне положення Австралії, Колумбії,

ПАР, Індонезії, США таке, що при сучасних засобах морського транспорту вони в стані практично з однаковими витратами відвантажувати вугілля на обидва провідні споживають ринку - в Європу чи в Східну Азію .

Тому з випадку проблем зі збутом продукції на одному з цих ринків експортери завжди можуть переключити відвантаження на другий споживає ринок або в національне споживання (обмеживши в енергобалансі частку звичайно імпортованих мазуту або нафти).

4) Дешевизна вугілля в порівнянні з вартістю прямих замінників, стабільність цін вугілля. Стабільність і прогнозованість цін вугілля забезпечує для споживачів зручність планування витрат. У той же час, одиниця теплотворної здатності палива при використанні вугілля обходиться споживачу в середньому в 1,5 рази дешевше, ніж при застосуванні мазуту.

Згідно із прогнозом "Energy Information Administration" (Міністерство енергетики США) споживання первинних енергоносіїв у світі до 2020 р. зросте в порівнянні з нинішнім рівнем на 65%. Копалини види палива залишаться основними джерелами енергії і будуть забезпечувати до 80% світового енергоспоживання.

На перспективу до 2020 р. міжнародні експерти не очікують істотного зниження ролі вугілля як одного з найважливіших енергоносіїв.

Більш того, за рахунок дуже ймовірного скорочення темпів росту споживання нафти і нафтопродуктів і перегляду ставлення до розвитку атомної енергетики у багатьох країнах може мати місце деякий ріст його частки в структурі енергоспоживання.


Висновки

Сучасний стан світової енергетики характеризується низкою суперечливих особливостей. Це пов'язано з нерівномірністю і дисперсністю розміщення геологічних енергетичних ресурсів по регіонах земної кулі, нерівномірністю споживання енергетичних, із-за диспропорції між обсягом різних видів палива в розвіданих запасах і їх часток у виробництві енергії.

Вугільна промисловість в сучасному світі є найважливішою базисною галуззю економіки. Вугільна промисловість переживає період змін, пов'язаних із зниженням цін і посиленням конкуренції. Кожна крупна вуглевидобувна компанія є унікальною і для збереження конкурентоспроможності керується власними стратегічними інтересами в технічній і інвестиційній політиці. Обов'язковою умовою даної політики є забезпечення прийнятного довгострокового прибутку.

Таким чином, загальні тенденції розвитку вугільної промисловості наступні:

• сировинна база в осяжному майбутньому практично невичерпна;

• в перспективі очікується щорічне зростання вжитку енергетичного вугілля, що коксується, при зниженні цін на енергетичний і стабільності цін на вугілля, що коксується;

• очікується стійке зростання видобутку вугілля при збільшенні вжитку вугілля в Північноамериканському і Азіатсько-тихоокеанському регіонах.

Ситуація, що склалася, на світовому ринку вугілля веде до зниження кількості компаній у вугільній галузі, але це не вплине на обсяги видобутку, а навпаки продажі вугілля збільшуватимуться.

Література

1. Закону України "Про ратифікацію Угоди про створення міждержавного Євразійського об'єднання вугілля та металу"від 10 вересня 1996 року N 358/96-ВР

2. Андреев В. Д., ВольфбергД. Б. «Топливно-энер­гетическое хозяйство капиталистических и развивающихся стран». - М.: Энергия, 1980.

3. Е. В. Алисов, Б. С. Хорев « Экономическая и социальная география мира» Москва 2001г

4. Ю. Г. Липец, В. А. Пуляркин «География мирового хозяйства» Москва 1999г.

5. Кальянов В. Интервью с начальником отдела анализа рынка инвестбанка «КИТ-финанс» Марией Кальварской // Радио BUSINESS FM. - 2008. – 17 октября.

6. Наумов И. Энергокомпании остались без инвестиций //Независимая газета. - 2008. – 17 октября.

7. Региональная экономика /под ред. Т.Г. Морозовой. – М.: Юнити, 2006.– 527 с.

8. Стенограмма Круглого стола «Угольная отрасль и тепловая электроэнергетика в России: пути развития» // Пятый Всероссийский энергетический форум “ТЭК России в XXI веке. - Электронный журнал энергосервисной компании «Экологические Системы» - 2008. -№3.