Смекни!
smekni.com

География 10 класс Пестушко стандарт, академ (стр. 8 из 10)

Спеціальні міжна родні ор ганізації. Од на з найвідоміших і найвпли-

29 вовіших орг анізацій так ог о хар акт ер у – це Європ ейськ ий Сою з (ЄС). Він був утв ор ен ий 1993 р. і нині налічує 27 країн.

ЄС є унікальн им міжнар одн им утв ор енн ям, яке поєднує озн ак и міжнар одн ої орг анізації і держ ав и. Сою з має повн ов аж енн я на участь у міжнар одн их віднос ин ах і відіграє в них вел ик у роль. Країни ЄС зоб ов’язали ся про во ди ти спіль ний курс у сфері зовнішньої політи ки і без пе ки, ос нов них нап рямів внутрішньої еко номічної політи ки, ко ор ди ну ва ти політик у в пит анн ях охор он и довкілля, бор отьб и зі злоч инністю та ін.

Гол овн ою мет ою Європ ейськ ог о Сою з у є створ енн я «Європ и без корд онів», де бу ло б усу не но всі пе реш ко ди на шля ху віль но го пе ре су ван ня лю дей, капітал у, тов арів і посл уг. З 1999 р. (у готівков их розр ах унк ах з 2002 р.) введен а єдин а вал ют а – євро (за вин ятк ом Вел ик ої Брит анії і Данії). Отж е, це од но час но політич ний, еко номічний і ва лют ний со юз.

Укр аїна і світ

Парт не р ство з ЄС. 1 бе рез ня 1998 р. на бу ла чин ності Уго да про парт не р ство та співробітницт во між ЄС та Ук раїною. 30 груд ня 2005 р. на бу ло чин ності рішен ня ЄС на да ти Ук раїні ста тус країни з рин ко вою еко номікою. На сь о годні роз ши ре ний ЄС є найбіль шим зовнішнь о тор говель ним парт не ром Ук раїни.

Орг анізація Північноа тл ант ичн ог о дог ов ор у (НАТ О). На сьо г одні вон а є найкр ащ е орг анізов ан ою та дієвою міжур яд ов ою міжнар одн ою ор ганізацією у сфері обо ро ни, без пе ки та політи ки. До говір, що оз на ме нував ут во рен ня НА ТО, був ук ла де ний 1949 р. де сять ма євро пейсь ки ми та двом а північноа м ер ик анськ им и нез ал ежн им и країнам и, які взял и на се бе зо бов’язан ня що до за без пе чен ня взаємної обо ро ни. Нині чле на ми НА ТО є 28 країн. Штаб5квар ти ра НА ТО пе ре бу ває в Брюс селі.

На поч атк у XXI ст. пер ед НАТ О пост ав цілий компл екс страт егічних цілей і завд ань, які док орінно відрізняю тьс я від кол ишніх, зокр ем а под олан ня наслідків поділу Євро пи за часів «хол одн ої війни», зміцненн я дем окр атії в країнах Центр альн ої та Східної Європ и. Йдетьс я про бор оть бу зі зброєю ма со во го зни щен ня і те ро риз мом. Го лов ною ме тою НА ТО є зах ист своб од и і безп ек и всіх її членів політичн им и й військ ов им и зас об ами відповідно до Стат ут у ООН.

Нині діяльність НАТ О, яка здійснює політик у «відкрит их двер ей», де далі роз ши рюєть ся. Во на охоп лює співпра цю і з дер жа ва ми, які не входять до склад у цієї орг анізації, у том у числі й з Укр аїною.

Укр аїна і світ

Парт не р ство з НА ТО. По чи на ю чи з 1994 р. на ша дер жа ва бе ре ак тив ну участь у прог рамі «Парт не р ство за ра ди ми ру» (ПЗМ), в рам ках якої укр аїнські військ ові бул и зал уч ені до кільк ох дес ятків спільн их із країнам ичлен ам и і партн ер ам и НАТ О мир отв орч их навч ань як на тер иторії наш ої країни, так і за корд он ом.

У своїх взаємовідно си нах з НА ТО Ук раїна по до ла ла шлях від Хартії про особл ив е партн ер с тво (1997 р.) чер ез План дій (2002 р.) до Інтенс и2009 р. з підго тов ки Ук раїни до на бут тя член ства в НА ТО. Тоді ж було підписано Декларацію про доповнення Хартії про особливе партнерство між Україною та НАТО.

Зменш енн я гол од у та жебр ац тв а бул о назв ан е на спеціальній сесії Ге не раль ної Асамб леї ООН в 2000 р. однією з вось ми цілей по точ но го тис яч оліття. З огл яд у на це, особл ив у роль посідає Прод ов ольч а і сільськ о- гос по дарсь ка ор ганізація Об’єдна них Націй (ФАО). Це є міжу ря до ва міжнар одн а орг анізація, спеціалізов ан а уст ан ов а ООН (мал. 13). Вон а бу ла зас но ва на 1945 р. із штаб5квар ти рою в Римі. Го лов ни ми ціля ми ФАО є збір, вив чен ня і по ши рен ня інфор мації з пи тань хар чу ван ня, про до вольства, сільськ ог о госп од ар с тва, сприя нн я поліпшенн ю вир обн иц тв а і збут у про до воль ства та ін.

Мал. 13. Штабквартира ФАО в Римі та лог от ип ФАО фіко ва но го діало гу з НА ТО що до пи тань на бут тя член ства і відповідних реф орм. Проц ес Інтенс ифіков ан ог о діалог у проп он уєтьс я країнам, що висл ов ил и зацікавл еність стат и член ам и НАТ О, і є перш им етап ом офіційног о проц ес у підгот овк и країн до членс тва в НАТ О. У серпні 2009 р. Пре зи дент Ук раїни зат вер див пер шу Річну національ ну прог ра му на

30

1

З ме тою за побіган ня за го ст рен ню проб ле ми го ло ду на пла неті ФАО на ма гаєть ся пе ред ба чи ти надз ви чайні си ту ації у сфері про до воль ства. За до по мо гою знімків із су пут ників, поль о вих досліджень та офіційних да них про вро жайність і за па си продо воль ства співробітни ки ФАО контро лю ють по пит і про по зицію що до про до воль чих про дуктів на світо во му ринк у. У разі наст анн я надзв ич айних си ту ацій ФАО до по ма гає сільським меш кан цям відно ви ти ви роб ництв о прод уктів харч ув анн я.

Се ред міжу ря до вих міжна род них орг анізацій дос ить відом ою у світі є Ор ганізація Об’єдна них Націй з пит ань освіти, нау к и і культ ур и (ЮНЕС КО). Це спеціалізо ва на ус танов а ООН, яка нині об’єднує 192 кра-

Мал. 14. Зал засідань і лог от ип їни. Во на ви ник ла 1945 р., штаб5кварЮНЕС КО ти ра пе ре бу ває в Па рижі (мал. 14).

ЮНЕС КО здійснює досліджен ня в га лузі освіти, на у ки і куль ту ри, сприяє прос ув анн ю, пер ед ачі та обміну знанн ям и, здійснює обмін спеціалізо ва ною інфор мацією то що. Од нак зав дан ня цієї ор ганізації не обм еж ую тьс я публікацією нау к ов их відкриттів. Розв ив аю ч и співпрац ю 31 між держ ав ам и в гал узі освіти, нау к и і культ ур и, ЮНЕСК О прагн е до дос ягн енн я вищ ої мет и – заб езп еч енн я мир у і міжнар одн ої безп ек и, дот р иманн я прав люд ин и, взаємної пош ан и люд ей і нар одів.

Ге ог рафія куль ту ри

Як рят ув ал и Нубійські храм и. У Єгипті, зок ре ма в Нубійській пус телі, є безліч давніх храмів і пам’ят ників. З будівницт вом Асу ансь кої греблі на річці Ніл ці пам’ятн ик и, що налічую ть 5000 років, опин ил ис я під загр оз ою зат опл енн я. У 1960 р. ЮНЕСК О розг орн ул а міжнар одн у кампанію про ти їхнь о го зни щен ня. Про те вря ту ва ти пам’ят ни ки мож на бу ло ли ше од ним спо со бом – ви вез ти із зо ни за топ лен ня і вста но ви ти на ви що му місці. Са ме так і вчи ни ли. Запрошені ЮНЕС КО міжна родні експерт и розрізал и пам’ятн ик и на част ин и, а потім зан ов о зібрал и в безп ечном у місці. На цей грандіозн ий прое кт бул о витр ач ен о 20 років тяжк ої праці.

До 2008 р. ООН включ ил а до свог о списк у об’єктів світов ої спадщ ин и пон ад 850 культ урн их, прир одн их та прир одн о5культ урн их об’єктів. З огл яд у на вел ик у цінність цих пам’яток для всіх люд ей, їх вваж аю ть заг альн им надб анн ям людства. ЮНЕСК О доп ом огл а зах ист ит и баг ат о так их пам’яток у пон ад 80 країнах світу.

Практичне завдання

За картою атласу з’ясуйте, які країни входять до складу СНД, НАТО, ЄС.

УЗАГАЛЬНЕННЯ

ò Міжнародні організації – об’єднання держав або національних громад, у тому числі неурядового характеру, для досягнення загальних цілей у різних сферах життя суспільства.

ò Існують загальнополітичні і спеціальні міжнародні організації.

Ключові терміни і поняття

ò загальнополітичні міжнародні організації ò спеціальні міжн ар одн і орг ан ізації ò ООН ò РЄ ò ЄП ò СНД ò НАТО ò ЄС ò ФАО ò ЮНЕСКО ò

САМОПЕРЕВІРКА

I

Назвіть найвпливовіші міжнародні організації.

II

Поясніть, як відрізняється роль загальнополітичних і спеціальних міжнародних організацій.

III

Як пояснити суперечливі думки в нашому суспільстві щодо членства України в НАТО?

IV

Висловіть своє ставлення щодо потреби участі України в діяль нос ті різних міжнародних організацій.

32 Òeìà 2..

НАСЕЛЕННЯ

1 СВIТУ

Люди є головним багатством будь5якої країни. Утім і в планет арному масштабі основною «дійовою особою» є саме людина. Адже все, що відбувається, виробляється і здійснюється на Землі, зрештою, оцінюється через придатність або непридатність, корисність чи некорисність, безпеку або небезпеку як для кожної окремої людини, так і для всього населення світу. Насамперед населення визначає можливості і масштаби діяльності кожної окремої держави у багатьох сферах виробництва, науки і культури. Ось чому така велика увага приділяється дослідженню найрізноманітніших характеристик населення: чисельності населення та її динаміці, статево-віковому складу і сімейному стану, рівню освіти й зайнятості, расовому й етнічному складу тощо.