Смекни!
smekni.com

Облік компютерів та комплектуючих на підприємстві (стр. 3 из 7)

Також до недоліків можна віднести те, що користувачу не надано можливості для зміни оформлення програми під свій погляд. Він лише може користуватись стандартним виглядом форми, що може не всіх задовольняти.

До переваг програми можна віднести те, що всі дії виконуються правильно. В програмі розроблений зручний інтерфейс. Усе дуже легко зрозуміти, навіть без використання довідки. Виведення даних на екран здійснюється у вигляді таблиці, що досить зручно. В основі програми лежить робота з типізованими файлами, масивами, масивами записів. При запуску програми перед користувачем з’явиться головне вікно де можливо виконати наступні дії:

– Створення нових записи.

– Видалення інформації..

– Сортувати за потрібними йому критеріями.

– Здійснити пошук за вибраними критеріями, покроково для досягнення потрібного результату.

– Переміщувати комп’ютери з одного відділу до іншого.

– При виході з програми можна зберігати данні, або відмовитись від їх збереження.

Також програма володіє довідковою інформацією, до якої користувач може звернутись в будь-який необхідний момент. Кожний об’єкт, який знаходиться на формі підписаний підказками. Це зроблено з тією метою, щоб користувач зміг швидше з орієнтуватися у програмі.

9 Тестування програми

Тестування програми – це один із способів перевірити програму на її правильну роботу. Воно допомагає виявити помилки та виправити їх. Також тестування допомагає виявити які необхідні мінімальні запити до комп’ютера.

Насамперед перевіряється чи відкривається і закривається програма. Перевіряється два способи закриття програми за допомогою пункту меню “Вихід”, або комбінації клавіш Alt+F4. Після кількох повторів не виявлено ніяких неполадок при проведені цих дій.

Потім перевірряється програма безпосередньо на готовому працюючому коді. При натиснені кнопки з надписом «Пошук» і введенням вже існуючого номера комп’ютера, шукаються дані. Цей експеримент пройшов успішно, запис знайдено. Але вже при наступному пошуку, в таблиці так і залишається попередній запис, а при пошуку нових даних старі не знищуються. Це можна віднести до збою в програмі. Перевіривши по новому код програми і переправивши деякі команди програма запрацювала нормально, бо при наступному запуску, та перевірці вже було все гаразд. Дані чітко виводилась у таблицю, та очищувались при виборі наступного пошуку. Також тестувалася програма на створення, редагування, видалення, сортування відділу та комплектації комп’ютера.

Дана програма також тестувалась на різних комп’ютерах з різними операційними системами класу Windows. Зокрема програма показала свою швидкодії та коректну роботу на операційній системі Windows XP Professional. Також на даних комп’ютерах було встановлене різне апаратне забезпечення, яке показано конкретні недоліки та не доопрацювання в програмі. В результаті цього тесту, було перевірено, як програма поводить себе на різних комп’ютерах. Вона довго завантажувалась на старих машина, не коректно працювала. Або відкривалась за декілька секунд, на операційних системах, де швидкодія процесора, та оперативної пам’яті досить висока. Тестування пройшло успішно, тому можна сказати що програма працює правельно.

10 Інструкція з експлуатації програми

Для нормальної роботи програми комп’ютер повинен відповідати таким умовам:

- Windows 9x/2000/ME/XP

- Pentium III 1000MGz

- 64 Mb Ram

- 32 Mb video card

- CD-ROM

- 2 МВ вільного місця

Для того щоб встановити програму, необхідно вставити диск з програмою, потім скопіювати повністю папку з програмою на комп’ютер, та запустити програму з назвою “ComputerCounter”.

Щоб запустити програму достатньо два рази клацнути на неї, програма знаходиться в папці.

Після запуску програми користувачу потрібно спочатку вибрати що саме він хоче зробити, можна шукати, видаляти, сортувати вже існуючі дані, чи почати створювати нові. Після того як користувач ввів правильні дані, йому потрібно натиснути кнопку пошуку. За допомогою неї здійснюється пошук вказаної інформації. Після чого шукану інформацію буде показано на екран. Якщо інформація яку потрібно знайти, буде введена не вірно то користувач буде повідомлений. Щоб створити новий відділ необхідно поставити курсор миші у поле де розміщенні вже існуючі відділи і ввести назву яку потрібно, після цього необхідно натиснути кнопку з надписом «Додати відділ», тоді у списку відділів з’явиться пустий відділ. Для того щоб змінити назву у вже існуючому відділі, необхідно для початку вибрати відділ для якого потрібно змінити ім’я, після чого натиснути кнопку з надписом «перейменувати», і зроблені дії вступлять в силу. При знищені відділу, необхідно просто вибрати необхідний відділ з відповідною назвою і натиснути кнопку на формі із надписом «Видалити відділ», після чого програма виведе повідомлення і підтвердження видалення. При натисканні кнопки «Ок», відділ із всією існуючою інформацією буде видалений.

11 Аналіз отриманих результатів

Аналіз отриманих результатів проводився після тестування програми. На кожному етапі створення відділу, назва додається до списку вже існуючих відділів, а при видаленні – програма виведе повідомлення на підтвердження повного видалення.

Виконаний проект повністю відповідає усім поставленим вимогам, тому з упевненістю можна сказати, що поставленої мети досягнуто.

В програмі можна створити, видалити, відредагувати, відсортувати та здійснити пошук по відділах та комп’ютерах.

Після введення нової назви відділу і її підтвердження, вона з’явиться у списку існуючих відділів. Після чого пересвідчитись в достовірності роботи програми.

Рисунок 12 – Вікно програми перед початком роботи.

Для переміщення комп’ютера з одного відділу в інший натиснемо:

Рисунок 13 – Вибір команди із меню «Комп’ютери→перемістити».


Виберається відділ з якого переміщується (відділ1) у який (відділ2).

Рисунок 14 – Переміщення комп’ютерів з технічного в технологічний.

Рисинук 15 – Переміщена інформація.


Висновок

Під час виконання завдання курсової роботи, було розроблено програму, яка веде облік комп’ютерів на підприємстві, з можливість створення нової, зміни та видалення старої непотрібної інформації.

В процесі виконання курсової роботи, створена аналітична модель програми, процес аналізу завдання розглядається в аналітичному розділі, Створена інформаційно-математична модель програми, де було розроблено етапи роботи програми, і всі ці етапи розписані в інформаційно-математичній моделі, розроблений алгоритм програми, де описано в яких послідовностях повинні виконуватися частини програми, та з якими особливостями. Визначена структура даних, з’ясовані ті змінні, які необхідні для виконання поставленої задачі. В процесі роботи був розроблений інтерфейс користувача, який дозволяє легко та без особливих зусиль користуватися програмою. Складений код програми, відповідно до якого програма повинна виконувати всі поставлені перед нею завдання. Проведений аналіз програми, з’ясовані основні події роботи програми та процедури які їх опрацьовують, відбувалось тестування програми на наявність помилок та недоліків роботи, при тестуванні помилок та недоліків не виявлено, складена інструкція до використання програми та встановленні системні вимоги до персонального комп’ютера.


Список літератури

1. В. Фаронов – Система программирования Delphi;

2. Глинський Я.М – Turbo Pascal\Delphi 6 – видання;

3. Кэнту – Delphi для профисионалов;

4. Краснов – Графика в проектах Delphi;

5. Марков Є.П. – Програмированье в Delphi 7;

6. Мозговой М. -Занимательное программирование.

7. Григас Г. – Начала програмируванье. – М.,1987

8. Грогоно П. – Програмируванье на языке паскаль.

9. Спірідонов В.І. – Обчислювальна техніка і програмування.

10. Глинський Я.М. – Основи інформатики та обчислювальної техніки.

11. Абрамов С.А – Начала програмируванья на языке Паскаль.

12. Фаронов В.В. – Delphi 5 учебный курс.

13. Черняхівський В.В – Сучасна технологія візуального програмування.

14. Немнюгин – Turbo Pascal.

15. Климов – Pascal 7.0

16. Юрий Гурский – Трюки и эффекты в Delphi 7.

17. Род Стивенс – Delphi. Готовые алгоритмы.

18. Виктор Пестриков, Артур Маслобоев – Delphi на примерах.

19. Михаил Фленов – Программирование в Delphi глазами хакера.


Додаток А

unit Unit1;

interface

uses

Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms,

Dialogs, Grids, Menus, StdCtrls;

type

VideoCard=record //Відеокарта

Firma:String[255];

Speed:Word; //Швидкість

Capacity:Word; // В Мб

end;

Monitor=record //Монітор

Firma:String[255];

Width:Word; //Ширина в пікселях

Height:Word; //Висота в пікселях

Diagonal:Byte; //Діагональ в дюймах

end;

Processor=record //Процесор

Firma:String[255];

Frequency:String[5]; //Частота в ГГц

KernelCount:Byte; //Кількість ядер

end;

MotherBoard=record //Материнська плата

Firma:String[255];

Frequency:String[5]; //Частота в МГц

end;

RAM=record //Оперативна пам’ять

Firma:String[255];

TypeRam:String[255]; // DDR, DDR2, DDR3

Capacity:Word; //Об’єм в Мб

Frequency:String[5]; //Частота в МГц

end;

HDD=record //Вінчестер

Firma:String[255];

TypeHDD:String[255]; //ATA, SATA, SATA2...

Capacity:Word; //Об’єм в Гб

Cache:String[5]; //Об’єм кешу в Мб

end;

Computer=record //Комп’ютер

Number:Word; //Номер

USER:String[255]; //Працівник

MVC:VideoCard; //Відеокарта

MM:Monitor; //Монітор

MP:Processor; //Процесор

MMB:MotherBoard; //Материнська плата

MR:RAM; //Оперативна пам’ять