Смекни!
smekni.com

База даних Теорія та практика прикладного програмування 3 (стр. 4 из 5)

У Microsoft Office Access дані організовуються в таблиці — сукупності рядків і стовпців, аналогічні паперам бухгалтера або книзі Microsoft Office Excel. Визначення структури бази даних потрібно завжди починати зі створення її таблиць. Таблиці створюються раніше будь-яких інших об'єктів бази даних.

Проста база даних може складатися всього з однієї таблиці. Більшість баз даних включають декілька таблиць. Наприклад, в одній таблиці можуть зберігатися відомості про продукти, у другій — відомості про замовлення, а в третьому — відомості про клієнтів.

Усі таблиці бази даних «Теорія та практика прикладного програмування» були створені у режимі конструктора.

Рисунок 2.3.1 – Таблиця «Главы»

Рисунок 2.3.2 – Таблиця «Подглавы»

Рисунок 2.3.3 – Таблиця «Таблицы»

Рисунок 2.3.4 – Таблиця «Параграфы»

Рисунок 2.3.5 – Таблиця «Типы переменных»

Рисунок 2.3.6 – Таблиця «Фрагменты кода»

Рисунок 2.3.7 – Таблиця «Функции»

Рисунок 2.3.8 – Таблиця «Ключевые слова»

Рисунок 2.3.9 – Таблиця «Процедуры»

Рисунок 2.3.10 – Таблиця «Рисунки»

Так як дана база є реляційною, то вона містить не окремі таблиці, а групи взаємопов'язаних таблиць. Для створення зв'язків між таблицями використовувалася команда Схема даних меню Сервіс.

Рисунок 2.3.11 – Схема даних

2.3.4 Створення запитів

Запити створюються користувачем для вибірки потрібних даних з одної або декількох пов'язаних таблиць. Запит може формуватися за допомогою запитів за зразком QBE або за допомогою мови структурованих запитів SQL. З допомогою запиту можна також оновити, видалити, додати дані в таблиці або створити нові таблиці на основі вже існуючих [7].

QBE — запит за зразком — засіб для пошуку необхідної інформації в базі даних. Він формується не на спеціальній мові, а шляхом заповнення бланка запиту у вікні Конструктора запитів.

SQL-запити — це запити, які складаються (програмістами) з послідовності SQL-інструкцій. Ці інструкції задають, що треба зробити з вхідним набором даних для генерації вихідного набору. Всі запити Access будує на основі SQL-запитів. Щоб побачити їх, необхідно в активному вікні проектування запиту виконати команду Вид / SQL.

Існує кілька типів запитів: на вибірку, на оновлення, на додавання, на видалення, перехресний запит, створення таблиць. Найбільш поширеним є запит на вибірку. Запити на вибірку використовуються для відбору потрібної користувачу інформації, що міститься в таблицях. Вони створюються тільки для пов'язаних таблиць [9]. Запит «Наличие таблиц» виводить інформацію про параграфи у яких присутні таблиці.

Рисунок 2.3.12 – Запит «Наличие таблиц» у режимі Конструктора

Рисунок 2.3.13 – Робота запиту «Наличие таблиц»

Запит «Кол-во страниц в параграфах» дозволяє отримати інформацію про загальну кількість сторінок у параграфі. Для побудови цього використовувався будівник виразів, за допомогою якого було створено поле, що обчислюється, «Кол-во страниц: [Параграфы]![Конечная страница]-[Параграфы]![Начальная страница]»

Рисунок 2.3.14 – Запит «Кол-во страниц в параграфах» у режимі Конструктора

Рисунок 2.3.15 – Робота запиту «Кол-во страниц в параграфах»

Запит «Кол-во определений» надає відомості про загальну кількість визначень у БД. Це груповий запит, в якому була використана функція COUNT().

Рисунок 2.3.16 – Запит «Кол-во определений» у режимі Конструктора

Рисунок 2.3.17 – Робота запиту «Кол-во определений»

Запит «Поиск по фрагменту кода» є параметричним запитом, що дозволяє відобразити зазначений користувачем фрагменти коду.

Рисунок 2.3.18 – Запит «Поиск по фрагменту кода» у режимі Конструктора

Рисунок 2.3.19 – Робота запиту «Поиск по фрагменту кода»

Запит «Поиск типа переменной» є запитом на відбірку, що дозволяє відобразити введений користувачем тип змінної.

Рисунок 2.3.20 – Запит «Поиск типа переменной» у режимі Конструктора

Рисунок 2.3.21 – Робота запиту «Поиск типа переменной»

Запит «Поиск пустых полей» виконує пошук параграфів, в яких немає інформації про: определения, ключевые слова, функции, свойства компонентов, типы переменных.

Рисунок 2.3.22 – Запит «Поиск пустых полей» у режимі Конструктора

Рисунок 2.3.23 – Робота запиту «Поиск пустых полей»

Запит «Без подчиненных» дозволяє побачити параграфи, яким не відповідає ні один запис у підпорядкованої таблиці "Типы переменных".

Рисунок 2.3.24– Запит «Без подчиненных» у режимі Конструктора


Рисунок 2.3.25 – Робота запиту «Без подчиненных»

2.3.5 Створення форм

Форми призначені для введення, перегляду та коректування взаємозв'язаних даних бази на екрані в зручному вигляді, який може відповідати звичному для користувача документу. Форми також можуть використовуватися для створення панелей управління в додатку користувача.

Зовнішній вигляд форми вибирається в залежності від того, з якою метою вона створюється. Форми Access дозволяють виконувати завдання, які не можна виконати в режимі таблиці. Форми дозволяють обчислювати значення і виводити на екран результат. Джерелом даних для форми є записи таблиці або запиту.

Всі форми БД «Теорія та практика прикладного програмування» були створені за допомогою Майстра. Відкриття форм здійснюється натисканням відповідних кнопок на кнопковій формі (Рисунок 2.3.26), яка створена за допомогою Диспетчеру кнопкових форм (меню Сервіс—Службові програми—Диспетчер кнопкових форм). При запуску БД кнопкова форма запускається автоматично.

Форма «Главы» (Рисунок 2.3.27) містить коротку інформацію про главу, початкову та кінцеву сторінку та інформацію про підглави.

Основною формою є форма «Параграфы» (Рисунок 2.3.28), так як вона містить інформацію про вміст параграфів посібника (її назву, початкову та кінцеву сторінки, функції, ключові слова, процедури, властивості компонентів, типи змінних, що згадуються; визначення; дані про таблиці, функції та фрагменти коду, що містяться).

Рисунок 2.3.27 – Форма «Главы»

Рисунок 2.3.28 – Форма «Параграфи»

Форма «Типы переменных» (Рисунок 2.3.29) відкривається натисканням кнопки «Типы переменных» у нижній правій частині форми «Параграфы» (Рисунок 2.3.28) і містить інформацію про типи змінних, що розглядаються у параграфах.

Рисунок 2.3.29 – Форма «Типы переменных»

Форма «Ключевые слова» (Рисунок 2.3.30) містить дані про ключовы слова, які приводяться у параграфах; формы «Таблицы» та «Рисунки» (Рисунок 2.3.32) (Рисунок 2.3.37) містять аналогічну інформацію щодо таблиць та рисунків; формы «Функции» та «Процедури» (Рисунок 2.3.33) (Рисунок 2.3.36) надають дані про функції та процедури, а форма «Фрагменты кода» (Рисунок 2.3.34) — про фрагменти коду. Всі ці форми відкриваються натисканням відповідних кнопок у нижній частині форми «Параграфи» (Рисунок 2.3.28).

Рисунок 2.3.30 – Форма «Ключевые слова»

Рисунок 2.3.32 – Форма «Таблицы»

Рисунок 2.3.33 – Форма «Функции»

Рисунок 2.3.34 – Форма «Фрагменты кода»

Рисунок 2.3.35 – Форма «Типы переменных»