Смекни!
smekni.com

База даних Теорія та практика прикладного програмування 3 (стр. 5 из 5)

Рисунок 2.3.36 – Форма «Процедуры»

Рисунок 2.3.37 – Форма «Рисунки»

Форма «Запросы» (Рисунок 2.3.38) містить у собі кнопки виклику запитів, що маються у БД, та довідку про запити (Рисунок 2.3.39).

Рисунок 2.3.38 – Форма «Запросы»

Рисунок 2.3.39 – Форма «Запросы»

Форма «Об авторе» (Рисунок 2.3.40) надає свідоцтво про автора.

Рисунок 2.3.40 – Форма «Об авторе»


3. Інструкція користувача

Ласкаво просимо в довідкову систему бази даних «Теорія та практика прикладного програмування».

База даних «Теорія та практика прикладного програмування» призначена для зберігання довідкової інформації, що міститься у певних главах посібника з прикладного програмування (Бобровский С.И. Delphi 7. Учебный).

Після запуску БД автоматично запускається головна кнопкова форма (Рисунок 3.1).

Рисунок 3.1 – Інтерфейс головної кнопкової форми

Після натискання кнопки (1) відкриється форма «Главы» (Рисунок 3.2). При натисканні на кнопку (2) відкриється форма «Параграфы»( Рисунок 3.3), кнопка (3) відкриває форму для вибору запиту (результат запиту відображається у вигляді звіту), а кнопка (4) відомості про автора. При натисканні на гіперпосилання «Инструкция пользователя» (5) відкриється документ Word у якому приводиться довідка стосовно користування базою.


Рисунок 3.2 – Інтерфейс форми «Главы»

При натисканні на кнопку «Подглавы» відкриється форма «Подглавы».

Рисунок 3.3 – Інтерфейс форми «Параграфы»

Зміст полів відображається у (6), для відкриття форм «Тип переменных», «Ключевые слова», «Процедуры», «Функции», «Фрагменти кода», «Рисунки», «Таблицы» необхідно скористуватися кнопками (7). Навігация по базі данних відбувається за допомогою навігатора (8).


Висновки

У процесі даної курсової роботи була спроектована та реалізована в СУБД MS Access інформаційна система «Теорія та практика прикладного програмування».

У цій базі даних зберігається довідкова інформація, що міститься у певних главах посібника з прикладного програмування (Бобровский С.И. Delphi 7. Учебный). База містить запити, що дозволяють здійснювати пошук необхідних даних та відображати статистичну інформацію, як то: інформацію про те, які глави які підглави містять, та про початкову й кінцеву сторінки цих підглав; відомості про присутність у тій чи іншій главі рисунків; відображення зазначеного користувачем фрагменту коду та типу змінних; вивід результату розрахунку загальної кількості сторінок у підглавах; пошук пустих полів.

Дана система пройшла всі три етапи проектування. На інфологічному рівні структура бази даних була відображена у вигляді ER-діаграми, яка надалі була приведена до третьої нормальної форми. На даталогічному рівні — представлена реляційною моделлю. У таблицях був усунений надлишок. Безпосередня робота з СУБД з формування таблиць і їх заповнення на комп'ютері була проведена на стадії фізичного проектування. Також було проведено тестування БД.

Таким чином, було створено 10 таблиць, 7 запитів, 14 форм, 8 макросів та 7 звітів. Розмір файлу БД — 12,9 Мб.

Надалі дану систему можна вдосконалювати, відповідно до потреб користувачів.


Перелік використаних джерел

1. Кириллов В.В. Основы проектирования реляционных баз данных. Учебное пособие. — СПб.: ИТМО, 1994. — 90 с.

2. ГОСТ 34.003-90. Государственный стандарт Российской Федерации: «Информационная технология. Комплекс стандартов на автоматизированные системы. Автоматизированные системы. Термины и определения». — М.: ИПК Издательство стандартов, 2002.

3. Дейт Д. Введение в систему баз данных. — М., СПб.: BHV — Санкт-Петербург, 1977. — 312 с.

4. http://ru.wikipedia.org/ . — Вільна енциклопедія.

5. Інформаційні системи і технології /Карпенко С.Г., Попов В.В., Тарнавський Ю.А. та ін. — К.: МАУП, 2004. — 192с.

6. Лук’янова В.В. Комп’ютерний аналіз даних: Посібник. — К.: Академія, 2003. — 344с.

7. Основи інформаційних систем: Навчальний посібник /Ситник В.Ф., Писаревська, Ерьоміна Н.В., Краєва О.С. Ред Ситник В.Ф. — К.: КНЕУ, 1997. — 252с.

8. Оскерко В.С., Пунчик З.В. Практикум по технологиям баз данных: Учебное пособие. — Минск: БГЭУ, 2004. — 170с.

9. Конспект лекций по дисциплине «Информационные системы в ПК»

10. http://www.lessons-tva.info/ . — Безкоштовне дистанційне навчання інформатиці, телекомунікаціям та основам електронного бізнесу.