Смекни!
smekni.com

Віруси та методи бородьби з ними (стр. 3 из 4)

Після цього буде запущена процедура копіювання файлів Антивірусу Касперського Personal на комп'ютер.

Крок 9. Завершення процедури установки.

Вікно Завершення установки містить інформацію про закінчення процесу установки Антивіруса Касперського Personal на комп'ютер.

Щоб завершити установку программи

1. Виберіть один з варіантів завершення роботи:

Так. Перезавантажити комп'ютер зараз

Ні. Перезавантажити комп'ютер пізніше

2. Натисніть на кнопку Завершити.

Перш ніж перейти до основних прийомів захисту комп’ютера від вірусів нагадаємо на які типи поділяються антивірусні програми.

Засоби захисту від вірусів поділяються на такі групи, як детектори, фаги, ревізори, охоронці, вакцини.

Детектори (сканери). Їх метою є постановка діагнозу, лікуванням буде займатися інша антивірусна програма або професійний програміст – “вірусолог”.

Фаги (поліфаги). Програми спроможні найти і знищити вірус (фаги) або декілька вірусів (поліфаги). Сучасні версії, як правило, проводять евристичний аналіз файлів – вони досліджують файли на предмет коду, характерного для віруса.

Ревізори. Цей тип антивірусів контролює всі (відомі на момент випуску програми) можливі способи зараження комп’ютерів. Таким чином, можливо знайти вірус, створений вже після виходу програми-ревізора.

Охоронці. Резидентні програми, постійно знаходяться в пам’яті комп’ютера і контролюють всі операції.

Вакцини. Використовуються для обробки файлів і завантажувальних секторів з метою попередження зараження відомими вірусами (в останній час цей метод використовується все частіше). Як відомо, ні один з даних типів антивірусів не забезпечує 100% захисту комп’ютера, і їх бажано використовувати в зв’язку з іншими пакетами. Вибір тільки одного, “найкращого” Антивірусу вкрай помилковий.

Як захистити від вірусів пошту

Антивірус Касперського дозволяє захистити пошту, що надходить на комп'ютер і виходить з нього, у режимі реального часу.

Щоб захистити від вірусів пошту, досить включити постійний захист і перевірити в Настройці параметрів захисту, що прапорець Виключити постійний захист пошти знятий.

Антивірус Касперського користується такими правилами для роботи з поштою:

· Антивірус Касперського захищає від вірусів пошту незалежно від того, який з поштових клієнтів ви використовуєте1. Пошта перевіряється в момент її надходження, а також при її відправленні - неважливо, чи відправляєте ви її самостійно чи це намагається зробити якась із програм вашого комп'ютера.

· При виявленні зараженого об'єкта в поштовому повідомленні над ним виконується дія, що рекомендується: Антивірус Касперського намагається лікувати такий об'єкт, а якщо лікування неможливе - видаляє його з пошто-вого повідомлення.

· При роботі з поштою віддалених веб-серверів за допомогою Інтернет-браузера, наприклад, за допомогою Microsoft Internet Explorer, програма буде перевіряти тільки вкладені у вхідні повідомлення файли в момент їхнього запуску або запису на диск.

Поштові бази, перенесені з інших комп'ютерів і не підключені в даний момент, можна перевірити за запитом.

Щоб перевірити поштові скриньки програм Microsoft Outlook або Microsoft Outlook Express, необхідно:

1. Переконатися, що в Настройці параметрів перевірки не встановлений прапорець Не перевіряти поштові скриньки.

2. Скористатися гіперпосиланням Перевірити об'єкти в лівій частині закладки Захист.

3. У відкрившумося вікні Вибір об’єктів для перевірки встановите прапорець Поштові скриньки.

4. Натисніть на кнопку Перевірити.

У цьому випадку на комп'ютері будуть перевірені поштові скриньки Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express.

У результаті обробки поштових баз Microsoft Outlook, Microsoft Outlook Express незалежно від обраної дії над об’єктами завжди змінюється дата і час їхньої модифікації.

Щоб перевірити поштові бази іншої поштової програми (наприклад, The Bat) або бази, принесені, наприклад, з роботи на дискеті, необхідно:

1. Скористайтеся гіперпосиланням Перевірити об'єкти в лівій частині закладки Захист.

2. У вікні, що відкрилося, Вибір об'єктів для перевірки виберіть диск або каталог, на якому зберігаються бази.

3. Натисніть на кнопку Перевірити.

1Антивірус Касперського захищає в режимі реального часу всю пошту, що надхо-дить по протоколі POP3 і вихідну по протоколі SMTP.

Як перевірити окремий об'єкт

Вибрати об'єкт для перевірки можна як за допомогою Антивірусу Касперського, так і стандартними засобами операційної системи Windows (наприклад, у вікні програми Провідник або на Робочому столі і т.д.).

Щоб запустити перевірку об'єкту, вибраного засобами Windows встановлюємо кур-сор миші на імені вибраного об'єкту, правою кнопкою миші відкриваємо контекстне меню Windows і виберіть пункт Перевірити на віруси.

Щоб вибрати об'єкт перевірки за допомогою Антивірусу Касперського,

1. Потрібно скористатися гіперпосиланням Перевірити об'єкти, розташованим в лівій частині закладки Захист. У вікні, що відкрилося Вибір об’єктів для перевірки знаходиться список об'єктів, які можна перевіряти, а також кнопки редагування списку і кнопки управління перевіркою.

2. Виберіть об'єкти, які необхідно перевірити.

3. Якщо потрібно можна додати новий об'єкт в список, натискуючи на кнопку Додати і у вікні проглядання файлів, що відкрилося, вказуючи потрібний файл або каталог.

4. Натискуємо на кнопку Перевірити для запуску перевірки.

Як перевірити CD-диск або дискету

Через дискети, CD і інші змінні диски легко заразити комп'ютер вірусом. Якщо дискета (або завантажувальний CD-диск) заражена завантажувальним вірусом, залишена в дисководі і комп’ютер перезавантажили, результати можуть бути самі сумні.

Тому, рекомендовано перевіряти всі змінні диски перед їхнім використанням.

Це можна зробити запустивши перевірку змінних дисків з головного вікна Антивірусу Касперського, а також з контекстного меню Windows, відкритого, наприклад, у вікні програми Провідник, на Робочому столі і т.д.

Для перевірки змінних дисків з контекстного меню Windows, потрібно:

вибрати диски (можна вибрати відразу і CD-диск і дискету), правою кнопкою миші відкриваючи контекстне меню Windows і вибрати пункт Перевірити на віруси.

Щоб перевірити CD-диск або дискету на присутність вірусів з головного вікна Антивірусу Касперського, необхідно:

1. Вставити CD-диск у CD-ROM-пристрій або дискету в дисковод. Програма може перевірити CD-диск і дискету одночасно.

2. Скористатися гіперпосиланням Перевірити змінні диски, розташованим в лівій частині закладки Захист.

або

По гіперпосиланню Перевірити об'єкти перейти у вікно Вибір об’єктів для перевірки, вибираючи змінні диски і натискаючи на кнопку Перевірити.

Відразу після запуску перевірки на екрані відкриється вікно Перевірка, де буде відображатися процес виконання дії над обраними об'єктами списку.

Якщо для перевірки вибрано тільки один змінний диск (пристрій), тоді по закінченні перевірки Антивірус Касперського запропонує вставити наступний диск (пристрій).

Звернемо увагу на деякі особливості роботи програми:

· Якщо диск або дискета не вставлена перед запуском перевірки, або змінний накопичувач, дисковод або CD-ROM, відключений, перевірка проводитися не буде, і програма не видасть ніякого додаткового повідомлення з цього приводу.

· Якщо вставити дискету в дисковод уже після запуску перевірки, вона не буде переві-рена. Те ж відноситься до CD-диска й інших знімних дисків.

· Якщо вийняти дискету з дисководу або відключили змінний диск під час його перевір-ки, програма занесе в звіт повідомлення про помилку, але не видасть на екран ніякого додаткового повідомлення. Програма перейде до перевірки наступного змінного диска, якщо такий є.

У момент монтування змінного диска в систему (коли диск визначається операцій-ною системою як новий пристрій) Антивірус виконує перевірку такого диска і на присут-ність boot-вірусу.

Як поводитися з вірусами

Порядок дій Антивірусу Касперського при виявленні зараженого об'єкту, шкідливої програми або об'єкту, можливо зараженого вірусом або його модифікацією, цілком і повністю залежить від заданих настройок постійного захисту і перевірки на вимогу. В даному розділі розглянемо випадки, коли в процесі перевірки Антивірус Касперського пропонує на вибір дії над об'єктом.

Такі ситуації виникають тоді, коли внаслідок дії над об'єктом було вибрано:

· в настройках постійного захисту:

Забороняти доступ і запрошувати дію у користувача

· в настройках перевірки на вимогу:

Запрошувати дію у користувача

Отже, при виявленні зараженого об'єкту, шкідливої програми або об'єкту, можливо зараженого вірусом або його модифікацією, на екран виводиться повідомлення, що містить:

· докладний опис об'єкту з вказівкою імені вірусу, яким він можливо заражений або точно заражений, або імені шкідливої програми, якою він є;