Смекни!
smekni.com

Розробка програмного забезпечення для ведення електронного обліку успішності школярів (стр. 2 из 7)

Змістом перевірки рівня навчальних досягнень учня має бути не тільки виявлення суми засвоєних знань, умінь та навичок, а й сформованості й компетенції, тобто загальної здатності, що базується на знаннях, досвіді, цінностях, здібностях, набутих завдяки навчанню.

Основними групами компетенцій, яких потребує сучасне життя, є:

— соціальні — пов'язані з готовністю брати на себе відповідальність, бути активним у прийнятті рішень, у суспільному житті, у врегулюванні конфліктів ненасильницьким шляхом, у функціонуванні і розвитку демократичних інститутів суспільства;

— полікультурні — стосуються розуміння несхожості людей, взаємоповаги до їхньої мови, релігії, культури тощо;

— комунікативні — передбачають опанування важливими у роботі і суспільному житті усним і писемним спілкуванням, оволодіння кількома мовами;

— інформаційні — зумовлені зростанням ролі інформації у сучасному суспільстві і передбачають оволодіння інформаційними технлогіями, умінням здобувати, критично осмислювати і використовувати різноманітну інформацію;

— саморозвитку — та самоосвіти, пов'язані з потребою і готовністю постійно навчатися як у професійному відношенні, так і в особистому та суспільному житті;

— компетенції — що реалізується у прагнені і здатності до раціональної продуктивної, творчої діяльності.

Ефективність контролю залежить від його організації: часу проведення контрольних занять, їх частоти й послідовності; характеру й форм самостійної роботи учнів (індивідуальна, групова, фронтальна); використання дидактичних і технічних засобів навчання; поєднання методів контролю і самоконтролю (усна, письмова, графічна, практична, тестова, програмована перевірка); фіксування й оформлення даних контролю процесу навчання.

Ефективність контролю забезпечується дотриманням певних вимог, серед яких:

— індивідуальний характер контролю успішності. Виявлення знань кожного учня, його успіхів чи невдач; знання рівня самостійності учня в пізнавальному процесі, характеру труднощів, як він їх долає і якої допомоги потребує; особлива увага до учнів з фізичними вадами; вміле формулювання запитань, використання додаткових запитань під час опитування слабших учнів та ін.

— систематичність контролю. Привчання учнів систематично виконувати уроки, створення в класі відповідного морально-психологічного клімату, коли «не знати — соромно»; систематичне опитування за допомогою самостійних міні-завдань; розробка системи опитування, за якої оцінки виставляють і учням, які доповнювали відповіді інших, були активними на уроці; приділення особливої уваги слабшим учням, спонукання їх до пізнавальної діяльності на всіх етапах уроку.

Відсутність системи в опитуванні учнів призводить до того, що вони вчать матеріал тільки тоді, коли відчувають, що їх можуть викликати, і намагаються визначити наперед, коли і з якого предмета будуть опитувати. Щоб запобігти цьому, учитель повинен добре продумати систему опитування.

Достатня кількість даних для оцінки: при виставленні оцінки враховуються насамперед відповіді учня на поставлені запитання, а також його доповнення відповідей інших учнів на цьому й попередніх уроках.

Дотримання об'єктивності під час оцінювання знань: оцінка виставляється тільки за знання учня, а не за те, що він «забув щоденник» чи «крутився на уроці»; на оцінку не повинні впливати суб'єктивні чинники, особисті мотиви ставлення педагога до учня; кожну виставлену оцінку педагог обґрунтовує, щоб запобігти невдоволенню учнів, схильних до переоцінки своїх знань.

— єдність вимог до оцінювання знань учнів. Дотримання єдиних розумних норм оцінок з кожного предмета, подолання крайнощів в оцінюванні — надмірної вимогливості або поблажливості.

— оптимізація контролю успішності учнів. Розробка методики контролю, яка б передбачала мінімальні затрати зусиль і часу педагогів та учнів для отримання обов'язкових відомостей, запобігала переобтяженню їх виконанням зайвих завдань.

— гласність контролю. Повідомлення учневі результатів перевірки рівня його знань, обґрунтування виставленої йому оцінки, позитивного і недоліків у його відповіді.

— всебічність контролю. Перевірка та оцінювання теоретичних знань, умінь та навичок, застосування їх на практиці, навичок самостійної роботи учня.

Тематична спрямованість контролю: здійснюючи опитування, проводячи контрольні роботи, вчитель повинен визначити, який саме розділ програми, тема, вид знань, умінь та навичок оцінюються.

— дотримання етичних норм. Сюди входить:

а) віра педагога в можливість учнів навчатися (вміння переконати їх у тому, що вони здатні навчатися); розповідь про можливі труднощі перед вивченням матеріалу, висловлення сподівання, що вони будуть подолані; оптимістичне ставлення до навчальних успіхів і невдач учнів;

б) педагогічний такт: доброзичливість і делікатність у ставленні до учнів; відчуття міри в заохоченні й покаранні; вміння визнати свої помилки.

Оцінювання у цілому має ґрунтуватися на позитивному принципі, що передусім передбачає врахування рівня досягнень учня, а не ступеня його невдач.

Електронний Журнал, успішніше вирішує ряд завдань, що стоять перед вчителями і класними керівниками, чим традиційний паперовий. Оскільки зараз спостерігається зростання реалізації інформаційних технології в питаннях автоматизації проблем управління освітою, те створення електронного журналу успішності є актуальним завданням.

Кажучи про плюси електронного журналу, при його введенні виникають обставини, які ставлять нові завдання: необхідність навчання технології роботи з електронним журналом; необхідність доступних технічних засобів: вільний комп'ютер, працююча мережа; скільки б не було комп'ютерів в школі, їх недолік або будь-які технічні причини завжди називатимуться як головна проблема роботи з журналом, хоча єдиний паперовий журнал, безумовно, менш доступний; необхідність технічних засобів: комп'ютери (персональні і сервери), програмне забезпечення, мережі; необхідність технічного обслуговування: люди, інструменти, запчастини.

1.2 Аналіз інформаційного забезпечення предметної області

Ідея створити альтернативу паперовому шкільному журналу та зберігати дані про уроки, оцінки в комп'ютері не нова. Його використання полегшило б доступ до інформації про поточну успішність учнів, дозволило виконувати різні статистичні запити для наступного аналізу діяльності на педагогічній раді. Роботи зі створення електронних журналів ведуться як професійними компаніями, так і вчителями-ентузіастами.

Для своїх перших електронних журналів, використовувались електронні таблиці MS Excel. Такий журнал просто створювати та заповнювати, його структура й зовнішній вигляд нагадують свого паперового побратима. Разом із тим головним недоліком такого способу є орієнтованість електронних таблиць на одного користувача. Такий журнал не можуть одночасно заповнювати кілька вчителів. Дані з нього важко викласти у відкритий доступ, тому що інформація в електронних таблицях погано структурована, що ускладнює одержання різної статистичної інформації.

Є велика кількість професійних продуктів, як українських так і закордоних наприклад які поділяються на веб-сервіси для роботи з якими окрім комп’ютера потрібний доступ до мережі інтернет це такі як:

«МІОП» (Міжнародний інформаційно-освітній портал) це інформаційне середовище, що бурхливо розвивається, в якому користувачі дістають цілодобовий і швидкий доступ до необхідних, постійно оновлюваних даних (дані про свій учбовий заклад; діючі підходів в системах освіти; програм і методів навчання з різних предметів; дані про успішність та відвідуваність потрібних учнів)

Рисунок 1.1 — Інтерфейс «МІОП»

«My-School.com.ua»організація та ведення електронних журналів успішності. Будь-який навчальний заклад або окремий викладач можуть створити і вести в Системі будь-яку кількість електронних журналів для різних навчальних груп (класів), використовувати різні сістемми оцінювання (5-ти, 12-ти або 100 бальну), самостійно визначати види оцінок (поточні, атестаційні, підсумкові, екзаменаційні і т.д.), враховувати пропуски занять студентами (учнями) з поважної і без поважної причини, використовувати зведені відомості, угруповання оцінок з предметів або студентам (учням), фільтри оцінок і багато іншого.


Рисунок 1.2 — Інтерфейс «My-School.com.ua»

На даний момент «My-School.com.ua» є не дуже стабільним сервісом через низьку увагу до нього розробників та керівників, також на даний момент є непрацюючим.

«Щоденник» — новий перпекстивний сервіс з приємним, продуманим інтерфейсом та багатьма, як корисними так і не дуже функціями.

Рисунок 1.3 — Інтерфейс «Щоденник»


Основні функції сервісу «Щоденник»:

розклад уроків, шкільний сайт, словники та перекладач, файли, електронний журнал, оголошення, особиста сторінка, групи та події, електронний щоденник, бібліотека, мій календар.

«Електронна Школа» є новою і включає в себе комплекс послуг і рішень в галузі інформаційних технологій з контролю доступу відвідувачів до навчального закладу, а також з можливістю віддаленого перегляду журналу подій входу / виходу та відстеження успішності учнів.

Сервіс включає в себе кілька напрямків: контроль відвідуваності; збір та висновок оцінок на сайті, по електронній пошті повідомлення про події у вигляді sms повідомлень; статистика успішності; сайт для навчального закладу; встановлення інформаційних кіосків для учнів і вчителів;