Смекни!
smekni.com

Розробка програмного забезпечення для ведення електронного обліку успішності школярів (стр. 3 из 7)

Рисунок 1.4 — Інтерфейс «Електронна Школа»

Система «Електронна школа» не є програмою, яку необхідно встановлювати на персональні комп'ютери для перегляду або занесення оцінок, цим виключається можливість шкідливого програмного забезпечення, проблеми пов'язані з встановленням та налаштуванням програми. Доступ до системи можна отримати через будь-який комп'ютер, що має вихід в Інтернет.

Суттєвим недоліком вищеперечислених сервісів з функціями електроних журналів є те, що для роботи з ними потрібний обовязковий доступ до мережі інтернет, що далеко не у кожній школі є можливим, і до того всього такі сервіси є або комерційними проектами, або розробкою ентузіастів які не завжди працюють.

Також є декілька стаціонарних програм для ведення обліку успішності школярів:

Методичний посібник «Електронний журнал. На допомогу класному керівнику» до складу якого входить програми:

«Табель успішності» — може миттєво створити табель успішності потрібного учня, вам лишається тільки його пустити на друк;

«Сітка оцінок» — полегшить процес заповнення додатка до свідоцтва чи атестата, покаже оцінки та інформацію про окремого учня;

«Щоденник класного керівника» — необхідна для ведення документації класного керівника: планування, діагностика, відомості про учнів і ін.

Ще одина потужна програма, яка за наявності компютера може перенести всю паперову роботу пов’язану з обліком упішності на комп’ютер це «3Т:ХроноГраф Журнал».

«3Т: хронограф Журнал» Програмний комплекс інтегрується в адміністративну систему управління освітніми установами "1С: хронограф Школа 2.5 ПРОФ", поставлену в усі школи Росії в рамках пріоритетного національного проекту «Освіта» у складі СБППО "Перша допомога 1.0". Також «3Т: хронограф Журнал» входить до складу Програмно-технологічного комплексу «Електронна вчительська», що зайняв перше місце в номінації «Кращий проект для освіти» на конкурсі «Кращі 10 ІТ-проектів для держсектора» 2009 року. Програмний комплекс "3Т: хронограф Журнал" включає в себе:

програма «Журнал», що входить до складу програмного комплексу, являє собою персональний інструментарій вчителя-предметника, призначений для оперативного збору, відображення та аналізу результатів навчальної діяльності учня, включаючи успішність і відвідуваність, а також аналізу виконання навчального плану та тематичного планування. Програма «Журнал» може бути запущена практично на всіх видах комп'ютерної техніки (ПК, ноутбуках, нетбуках і КПК), також для зручності роботи, може бути розміщена на картах флеш-пам'яті. — серверний компонент, що виробляє збір та зберігання даних. Модуль шкільного щоденника, що входить до складу програмного комплексу формує Web сторінки електронних щоденників учнів відповідно до чинного законодавства про захист персональних даних. — модуль синхронізації даних з програмою "1С: хронограф Школа 2.5 ПРОФ".

Рисунок 1.5 — Інтерфейс «3Т:ХроноГраф Журнал»

Дуже цікава і потужна програма для обліку успішності, але є платною і використовується на даний момент у деяких школах Росії.

На сучасному просторі освіти представлена достатня кількість різних реалізацій електронних журналів вчителя і щоденників учня. Відмінною особливістю таких рішень є те, що вони виконуються на web технологіях і, як правило, вимагають обов'язкової зв'язку комп'ютера вчителя зі шкільним сервером або сервером, розташованим в Інтернет, у момент безпосередньої роботи: вказівки тим уроків, фіксації пропусків, виставлення оцінок і т. д. На жаль, далеко не кожна звичайна відчизняна школа може забезпечити як створення робочих місць кожному викладачеві, так і підключення їх до комп'ютерної мережі, тому більш доречно створювати стаціонарні програмні продукти з підтримкою мережевих технологій.

1.3 Постановка задачі

Будь-яка освітня установа стикається з великим потоком документообігу. Вчителі щодня виконують десятки маніпуляцій по відбору потрібної інформації, заповнюють класний журнал.

На сьогоднішній день рівень інформаційних технологій достатньо високий, і все більша кількість електронної документації набуває офіційний статус, замінюючи фізичні джерела. Таким чином, інформаційні технології дозволяють реалізувати систему контролю успішності, автоматизуючи роботу з класним журналом і розвантажуючи при цьому, роботу вчителів.

При роботі з класним журналом, в обов'язки класного керівника входить, заповнення наступної інформації:

прізвище, ім'я, по батькові учнів (прізвище ім'я на кожній сторінці в алфавітному порядку);

відомості про батьків учнів;

місце проживання учнів;

дата народження учнів;

відомості про здоров'я учнів;

номер класу;

прізвище, ім'я, по батькові вчителів;

найменування предметів;

відомості про заняття у кружках (клубах, секціях);

відомості про заняття у факультативах;

інформація про кількість пропущених уроків;

У обов'язки вчителя входить:

перевіряти і оцінювати знання учнів;

відзначати відвідуваність;

виставляти відмітки за кожну чверть і за рік по своєму предмету;

записувати тему, вивчену на уроці і завдання додому.

Всі перераховані дії класного керівника і вчителів можуть бути автоматизовані при використанні електронного журналу. Оскільки електронний журнал - це інформаційна система, то список учнів досить заповнити один раз, звільнивши тим самим класного керівника від рутинної роботи, заповнювати список учнів на кожній сторінці журналу. Заповнивши всі дані про учнів один раз, не потрібно буде заповнювати їх щорічно, а лише доповнювати, або виправляти при необхідності. Основною перевагою електронного журналу є автоматизований процес виставляння четвертних і річних відміток, складання відомостей відвідуваності і успішності що вчаться, а так само відомостей про те які конкретно уроки були пропущені.

При розробці електронного журналу хотілося зробити його максимально простим у використанні, зробити так, щоб ним могли користуватись усі вчителів (в ідеалі весь педагогічний колектив), також інформація, збережена в журналі, повинна бути захищена від несанкціонованого доступу.

Будь-яку інформацію, введену в електронний журнал, у подальшому можна змінити. Зроблено це для того, щоб учитель міг виправити допущені помилки чи змінити оцінку учня, наприклад, при перездачі. Усі розуміють, що рано чи пізно освіта прийде до використання таких сервісів, і вони стануть настільки ж природними, як електронні підручники чи мобільні телефони.

Від учителя потрібні невелика підготовка й самоорганізація, але зусилля на заповнення ще одного журналу окупаються, коли вчитель розуміє, що він одержує в підсумку зручний інструмент для роботи. Використання сервісу в жодному разі не повинно насаджуватися адміністративним шляхом. Дуже важливо, що проект може стати своєрідним інструментом для підвищення інформаційної культури вчителів, стати свого роду локомотивом, що витягає освітню установу на новий рівень розвитку інформатизації.

2. Проектування структури інформаційної системи

2.1 Аналіз та автоматизація обробки інформаційних потоків

Під час використання програми персоналом відбувається інтенсивна та постійна взаємодію проекту з базою даних. В такому процесі проводиться майже непереривний обмін інформацією між модулями. На рисунку 2.1 представлена схема інформаційних потоків у проекті.

Рисунок 2.1 – Схема інформаційних потоків

Користувач взаємодіючи з інтерфейсом програми взаємодіє з базою даних і за допомогою SQL запитів відбувається керування передачею даних між OLE провайдером та базою даних. OLE провайдер забезпечує обмін даними між СКБД та елементами інтерфейсу проекту. Такий спосіб забезпечує зручну роботу користувача з базою даних та ефективну роботу самої бази.

2.2 Розробка структури інформаційної системи

2.2.1 Visual Studio .NET 2008

Можна сказати, що життєвий шлях платформи. NET по-справжньому почався з появою на ринку комплексу засобів розробки нового покоління Visual Studio. NET. Його офіційне представлення і продаж перших коробкових версій відбулися в лютому 2002 р. При цьому бажаючі могли отримати бета-версії чудового продукту ще раніше. Важливість Visual Studio. NET для всієї концепції Microsoft. NET зрозуміла: успішне просування платформи безпосередньо залежить від наявності широкого кола прикладних програм, що дозволяють працювати з. NET-технологією. Навіть якщо ви вже працювали з якою-небудь середовищем розробки від компанії Microsoft, то будете приємно здивовані появою нових можливостей в середовищі Visual Studio. NET. Якщо ні, то вам належить багато що освоїти. Нова середовище містить величезний набір «корисностей», покликаних Visual Studio 2008 містить нові можливості, такі як наочні засоби розробки для більш швидкої роботи з. NET Framework 3.5, вдосконалені засоби розробки веб-додатків і поліпшення мов, що прискорюють роботу з усіма типами даних. У Visual Studio 2008 є всі необхідні засоби для створення яскравих веб-додатків з підтримкою AJAX.

Можливість скористатися потужними клієнтськими і серверними платформами для створення клієнтських веб-додатків, що виконуються у всіх сучасних веб-браузерах, легко інтегрується з серверними компонентами і мають повний доступ до служб додатків ASP.NET і платформі Microsoft.

За допомогою засобів, включених до складу Visual Studio 2008, можна створювати додатки для широкого спектру платформ - від так званих розумних пристроїв (smart personal objects) до стільникових телефонів, планшетних комп'ютерів і настільних комп'ютерів і серверів.