Смекни!
smekni.com

Робота з програмами-архіваторами (стр. 2 из 5)

- Версія з графічним інтерфейсом користувача - WinRAR.exe;

- Консольна версія командного рядка - Rar.exe. Це також 32-розрядна версія RAR для Windows, але вона підтримує лише інтерфейс командного рядка і працює в текстовому режимі. Консольну версію RAR зручно використовувати для виклику з пакетних файлів (.bat і .cmd), для запуску з командного рядка тощо. Вона підтримує більше команд та ключів у командному рядку, ніж WinRAR.

Якщо при встановленні програми параметр "Асоціювати WinRAR з архівами" не був дезактивований, легко відкрити архів WinRAR з Провідника чи Робочого столу, для цього достатньо двічі клацнути на іконці архіву.

Також можна асоціювати WinRAR з архівами після встановлення за допомогою діалогу Інтеграція.

Після запуску програми на екрані з’являється її головне вікно (мал. 1).

У верхній частині вікна програми знаходиться стрічка заголовку, на якій зліва міститься піктограма програма та назва відкритого архіву, справа – кнопки управління вікном. Нижче стрічки заголовку знаходиться рядок меню.

WinRAR має наступні меню: Файл, Команди, Вибране, Параметри і Довідка.

Мал. 1.

Ще один елемент інтерфейсу — панель інструментів (мал. 2). Вона знаходиться нижче від меню і вище від списку файлів.


Кнопки на панелі інструментів повторюють пункти з меню Команди (причому у всіх пунктів у цьому меню є "гарячі клавіші" для швидкого доступу). Деякі кнопки доступні тільки при перегляді вмісту папки, деякі — при перегляді архіву, а деякі — в обох режимах. Під час перегляду вмісту архіву деякі кнопки можуть бути відсутні, якщо їх функції не підтримуються форматом поточного архіву. При бажанні можна вибрати кнопки, що відображуються, забрати текст із кнопок або зменшити їх розмір у діалозі Загальні параметри чи клацнувши правою кнопкою миші на панелі інструментів.

Під панеллю інструментів знаходиться маленька кнопка зі стрілкою вверх і рядок списку дисків. При натисканні кнопки "Вверх" відбувається перехід до батьківського каталогу. Список дисків необхідний для вибору поточного диска. Цей список також можна відкрити натисканням клавіші F4. При бажанні кнопку "Вверх” і список дисків можна перетягнути в правий кут панелі інструментів. Поточний диск також можна змінити натисканням клавіш Ctrl+D, чи клацанням миші на маленькому значку диска в рядку стану.

Нижче від панелі інструментів розташоване файлове вікно. У ньому відображається вміст поточного каталогу або, якщо в WinRAR відкрито архів, вміст архіву. Ці режими називаються режимами управління файлами та архівами. Для кожного файлу виводиться наступна інформація: ім'я, розмір, тип і дата зміни. Файли в архіві мають ще два додаткові параметри — розмір в архіві та CRC32. CRC32 – це спеціальна контрольна сума, яка обраховується на основі даних файлу і може допомогти визначити, чи два файли в архіві є однакові, без їх розпакування. Однакові файли завжди мають однакові значення CRC32.Усі параметри зображені у вигляді стовпчиків. Порядок сортування файлів можна змінити клацанням на заголовку стовпчика (блакитна стрілка вказує напрямок сортування). Крім того, можна змінити ширину стовпців, перетягуючи мишею розділювачі заголовків колонок. Кілька додаткових параметрів списку можна змінити в діалозі Список файлів.

Перед обробкою файлів їх необхідно виділити. Крім стандартних способів виділення Windows у WinRAR для тієї ж мети використовує кілька додаткових клавіш: Space>, Ins, + і – на цифровій клавіатурі. Наступні комбінації клавіш можна використовувати для навігації по списку файлів: Ctrl+PgUp чи подвійне клацання мишею на каталозі ".." у списку файлів. Якщо це зробити в кореневому каталозі архіву, архів закриється і відобразиться батьківський каталог. Для переходу до іншого каталогу можна натиснути Enter, Ctrl+PgDn чи двічі клацнути мишею на цьому каталогу. Та ж дія на файлі архіву призведе до відкривання. Для переходу до кореневого каталогу використовується Ctrl+\.

Якщо клацнути правою кнопкою миші на списку файлів, то з'явиться меню з командами управління файлами та інтерфейсу. Ці команди доступні також зі звичайних меню WinRAR, з панелі інструментів та з клавіатури, тому можна вибрати найбільш зручний спосіб.

Внизу вікна WinRAR знаходиться рядок стану. У його лівій частині розташовані дві маленьких іконки: "диск" і "ключ". Клацанням по іконці "диск" можна змінити поточний диск, а по "ключі" — поточний пароль. Дві відповідні команди також є в меню Файл. За замовчуванням, значок "ключ" є жовтим, але якщо введений пароль, він стає червоним. У середній частині рядка стану виводиться інформація про загальний розмір виділених файлів чи про поточну операцію. У правій частині рядка стану відображається загальну кількість файлів у поточному каталозі та їх розмір.

Як уже було зазначено вище в головному вікні програми WinRar міститься п’ять меню: Файл, Команди, Вибране, Параметри і Довідка. Попробуємо з’ясувати склад та призначення команд кожного із меню.

Меню “Файл”

Команда Комбінація Функція
Відкрити архів Ctrl+O Відкриття заданого архіву.
Змінити диск Ctrl+D Заміна поточного диску.
Перейти до директорії Ctrl+T Задання нового каталогу з дерева каталогів.
Задати пароль Ctrl+P Задання паролю за замовчуванням. Пораль потрібно вводити двічі для забезпечення коректності. Він буде використаний при всіх операціях архівування та видобування.
Скопіювати файли до буфера обміну Ctrl+C Копіювання позначених архівів та файлів до буфера обміну. Наприклад, можна позначити декілька файлів у архіві, натиснути Ctrl+C, відкрити каталог у Провіднику на натиснути Ctrl+V для розпакування позначених файлів до цього каталогу.
Вставити файли з буфера обміну Ctrl+V Вставлення файлів у WinRAR спричиняє операцію архівування, тому можна позначити файли в Провіднику та вставити їх у WinRAR для стиснення.
Позначити всі Ctrl+A Позначення всіх файлів та каталогів.
Позначити групу Gray + Позначення всіх файлів та каталогів відповідно до введеного шаблону.
Відмінити виділення Gray - Відміна виділення всіх файлів та каталогів відповідно до введеного шаблону.
Інвертувати виділення Gray * Інвертування виділення всіх файлів та каталогів.
Вихід Alt+F4 Вихід з WinRAR

Залежно від параметру "Пам’ятати історію архівів" у діалозі Загальних параметрів, під командою "Вихід” можуть бути присутніми імена архівів, які недавно відкривались. Ці імена можна використовувати для швидкого відкриття таких архівів у WinRAR.

Меню “Команди”

Функція Комбінація Опис команди
Додати файли до архіву Alt+A Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами.При перегляданні файлів на диску, найперше потрібно позначити файли та каталоги, які будуть заархівовані. Потім запустити команду "Додати до архіву", використовуючи кнопку "Додати” з Меню команд на панелі інструментів чи комбінацію Alt+A на клавіатурі. Для початку архівування – задати ім’я архіву та параметри в діалозі Ім’я архіву та параметри та натиснути Enter.Аналог у командному рядку: команда "a"
Видобути до зазначеного каталогу Alt+E Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами.У режимі управління архівами, коли WinRAR показує вміст архіву, спочатку необхідно позначити архіви та каталоги, до яких відбуватиметься видобування. Після цього запустити команду "Видобути до зазначеної директорії", використовуючи Меню команд, кнопку "Видобути до" на панелі інструментів чи комбінацію Alt+E . У діалозі Шлях для видобування та параметри можна задати каталог-призначення для видобутих файлів і, якщо є необхідність, задати додаткові параметри. Після закриття цього діалогу розпочнеться видобування.Аналог у командному рядку: команда "x"
Тестувати заархівовані файли Alt+T Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами.У режимі управління архівами, коли WinRAR показує вміст архіву, спочатку необхідно позначити архіви та каталоги, які необхідно протестувати. Потім необхідно запустити команду "Тестувати заархівовані файли” за допомогою Меню команд, кнопки "Тестувати" на панелі інструментів або комбінацію Alt+T.Усі помилки, знайдені під час тестування, будуть відображені у вікні "Діагностичні повідомлення”. Якщо помилки відсутні, WinRAR відобразить відповідне повідомлення.Аналог у командному рядку: команда "t"
Переглянути файл Alt+V Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Вона відкриває файл, який знаходиться під курсором, у вбудованому переглядачеві. Для того щоби запустити цю команду, треба скористатися Меню команд , кнопкою переглянути на панелі інструментів чи комбінацією Alt+V.
Видалити файли Del, Shift-Del Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. У режимі управління файлами вона видаляє позначені файли та каталоги до Recycle Bin, таким чином, існує можливість відновлення випадково стертих даних. Але у режимі управління архівами позначені файли та каталоги видаляються повністю, без будь-якої можливості подальшого відновлення, тому тут треба бути обережним. Для запуску цієї команди слід скористатися Меню команд , кнопкою "Видалити” на панелі інструментів, комбінацією Alt+D або Del.Аналог у командному рядку: команда "d"
Конвертувати архіви Alt+Q
Знайти файли F3
Майстер Майстер WinRAR призначений для недосвідчених користувачів та дозволяє виконувати основні операції стиснення/розпакування за допомогою простої покрокової процедури.Необхідно натиснути кнопку Майстер на панелі інструментів WinRAR для появи діалогу майстра. За замовчуванням, ця кнопка є видимою всередині та зовні архівів, але це можна змінити за допомогою "Вибрати кнопки…" у діалозі Загальні установки. Інший параметр цього ж діалогу – “Запускати майстра на початку” дозволяє запускати Майстра кожен раз при запуску WinRAR.Кожен діалог Майстра містить короткі вказівки, що описують зміст на можливі дії користувача. Можна також натиснути кнопку Довідка для отримання більш детальних інструкцій.
Показати інформацію Alt+I Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Достатньо запустити команду "Показати інформацію", використовуючи Меню команд, кнопку "Інформація" на панелі інструментів чи комбінацію Alt+I.У режимі управління файлами вона дозволяє отримати інформацію про вміст позначених файлів та каталогів: загальний розмір, кількість файлів та підкаталогів, кількість архівів.
Виправити архів Alt+R Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Вона виправляє позначені файли або відкритий архів. Для запуску цієї команди слід скористатися Меню команд , кнопкою "Виправити” на панелі інструментів, комбінацією Alt+R або Del.WinRAR може виправляти лише архіви форматів RAR та ZIP. WinRAR намагається визначити тип архіву автоматично, використовуючи дані та розширення, але також можна вказати тип архіву вручну.Вихідний архів не змінюється, а результат дії зберігається у новому архіві, який називається fixed.arcname.rar або rebuilt.arcname.rar , де 'arcname' - ім’я вихідного архіву. Шанси на вдале виправлення RAR –архіву зростають, якщо він має інформацію для відновлення. Причому неперервний архів без інформації для відновлення, як правило, не може бути успішно виправлений.Аналог у командному рядку: команда "r"
Видобути файли без підтвердження Alt+W Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Якщо WinRAR знаходиться всередині архіву, необхідно позначити файли архівів, які будуть розпаковані. Переглядаючи нестиснені файли в режимі управління файлами, необхідно зазначити файли та каталоги, в яких буде проводитися пошук архівів для розпакування. Після цього запустити команду "Видобути без підтвердження", використовуючи Меню команд, кнопку "Видобути" на панелі інструментів або комбінацію Alt+W. Позначені файли будуть видобуті до поточного каталогу або до каталогу за замовчуванням для видобутих файлів, якщо він заданий у діалозі Стиснення. Аналог у командному рядку: команда "x"
Додати коментар до архіву Alt+M Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Перебуваючи всередині архіву, немає потреби позначати файли, треба лише запустити команду "Додати коментар до архіву", використовуючи Меню команд, кнопку "Коментар" на панелі інструментів чи комбінацію Alt+M, та ввести коментар до архіву у діалозі, що з’явиться. Переглядаючи нестиснені файли у режимі управління файлами, спочатку необхідно задати файли та каталоги, у яких проводитиметься пошук архівів для додавання коментарю.Аналог у командному рядку: команда "c", ключ -z<файл>
Захистити архів від пошкодження Alt+P Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Перебуваючи всередині архіву, немає потреби позначати файли, треба лише запустити команду "Захистити архів від пошкоджень", використовуючи Меню команд, кнопку "Захистити" на панелі інструментів чи комбінацію Alt+P. Переглядаючи нестиснені файли у режимі управління файлами, спочатку необхідно задати файли та каталоги, у яких проводитиметься пошук архівів, які будуть захищені.Аналог у командному рядку: команда "rr", команда "rv"
Блокувати архів Alt+L Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Перебуваючи всередині архіву, немає потреби позначати файли, треба лише запустити команду "Блокувати архів", використовуючи Меню команд, кнопку "Заблокувати" на панелі інструментів чи комбінацію Alt+L. Переглядаючи нестиснені файли у режимі управління файлами, спочатку необхідно задати файли та каталоги, у яких проводитиметься пошук архівів, які будуть заблоковані.Заблокований архів не може бути змінений за допомогою WinRAR. Важливі архіви можна блокувати для запобігання їх випадковій зміні. Ця властивість підтримується лише архівами RAR.Аналог у командному рядку: команда "k"
Перетворити архів на SFX Alt+X Ця команда є доступною як з режиму управління файлами, так і з режиму управління архівами. Вона перетворює архів на такий, що сам розпаковується Перебуваючи всередині архіву, немає потреби позначати файли для виконання цієї операції, треба лише запустити команду "Перетворити архів на SFX", використовуючи Меню команд, кнопку " SFX " на панелі інструментів чи комбінацію Alt+X та вибрати необхідний SFX-модуль зі списку. При перегляданні нестиснених файлів у режимі управління файлами спочатку потрібно зазначити файли та каталоги, у який буде проведено пошук архівів для конвертування.Якщо архів є таким, що сам розпаковується, за допомогою цієї команди можна також видалити поточний SFX-модуль з архіву. У цьому випадку WinRAR не змінить первинний архів, а створить а створить новий архів з таким самим вмістом, але без модуля SFX.

Меню “Вибране”