Смекни!
smekni.com

Історія математики Греції (стр. 5 из 5)

За Евдоксом пішов Аристарх Самосський (ок. 280 р. до н.е. ), "Коперник античності", якому Архімед приписує гіпотезу, що центром у русі планет є Сонце, а не Земля. У цієї гіпотези в стародавності було мале прихильників, хоча широко було поширене переконання в тім, що Земля обертається навколо своєї осі. Що геліоцентрична гіпотеза мала мало успіху, порозумівається переважно авторитетом Гіппарха, якого часто називають найбільшим астрономом античності.

Гіппарх із Нікей вів спостереження між 161 і 126 р. до н.е.. Безпосередньо від нього до нас дійшло небагато - головним джерелом зведень про його досягнення є Птолемей, що жив трьома сторіччями пізніше. Багато чого у великій праці Птолемея, у "Альмагесті", може бути приписане Гіппарху, зокрема застосування ексцентричних кіл і епіциклів для пояснення руху Сонця, Місяця і планет, а також відкриті попереджання рівнодень. Гіппарху приписують також визначення широти і довготи астрономічними засобами, але в стародавності жодного разу не змогли так організувати наукові праці, щоб можна було у великих масштабах виконати зйомку місцевості. Праці Гіппарха тісно зв'язані з досягненнями вавілонської астрономії, що у його час досягла великих висот. Можна вважати ці праці найбільш важливим науковим плодом греко-східних зв'язків в епоху еллінізму.

Третій і останній період античного суспільства - період панування Рима, Рим завоював Сіракузи в 212, Карфаген - у 148, Грецію - у 146, Месопотамію - у 64, Єгипет - у 30 р. до н.е. Усе, чим римляни опанували на Сході, включаючи Грецію, було зведено до положення колонії, керованої римськими адміністраторами. Римське правління не торкалося економічної структури східних країн, поки в термін надходили важкі податки й інші побори. Римська імперія природним образом розщепилася на західну частину з екстенсивним сільським господарством, де застосовувалися покупні раби, і на східну частину з інтенсивним сільським господарством, де рабів використовували тільки для домашнього господарства і на суспільних роботах. Незважаючи на ріст деяких міст на торгівлю, що охоплювала усі відомі країни Заходу, основою економічного ладу Римської імперії залишалося землеробство. Розширення рабовласницького господарства в такому суспільстві було фатальним для всякої оригінальної науки. Рабовласники як клас рідко бувають зацікавлені в технічних відкриттях, часто тому, що раби усе роблять дешево, часто тому, що вони бояться давати рабам такі знаряддя, що можуть сприяти розумовому розвитку. Багато хто з правлячого класу злегка займалися мистецтвами і науками, але такі прагнення були запорукою скоріше посередності, чим творчого мислення. Коли разом з спадом торгівлі рабами, стала хиріти економіка Риму, небагато було людей, що могли розвивати навіть посередню науку попередніх сторіч.

Поки Римська імперія зберігала відому стійкість, східна наука, своєрідна суміш елліністичних і східних складових частин, продовжувала процвітати. Поступово знижувалася оригінальність, слабшала рушійна сила, але встановлений римлянами на сторіччя мир (pax Romana) дозволяв без перешкод займатися традиційними теоріями. Протягом декількох сторіч з "римським світом" співіснував "китайський світ"- pax Sіnensіs. Євразійський континент за усю свою історію не мав такого довгого мирного періоду, як при Антонінах Римі і при династії Хань у Китаї, Це полегшувало проникнення знань по континенті, з Рима й Афін у Месопотамію, Китай і Індію. Елліністична наука, як і колись, проникала в Китай і Індію, випробуючи в свою чергу вплив науки цих країн. Відблиск вавілонської астрономії і грецької математики падав на Італію, Іспанію і Галлію - тому прикладом поширення в Римській імперії розподілу кута і години на шістдесят частин. Існує теорія Ф. Вепке (F. Woepcke), по якій поширення в Європі так званих індійсько-арабських цифр зв'язано з неопіфагорійськими школами пізньої Римської імперії. Можливо, що це вірно, але якщо ці цифри настільки старі, то більш ймовірно, що на їхнє поширення вплинула торгівля, а не філософія.

Олександрія залишалася центром античної математики. Велися оригінальні дослідження, хоча компілювання і коментування усе більш ставало основним видом наукової діяльності. Багато результатів античних математиків і астрономів дійшли до нас у працях цих компіляторів, і часом дуже важко виділити те що вони передають і що вони відкрили самі. Намагаючись простежити поступовий занепад грецької математики, ми повинні враховувати і її технічну сторону: незграбний геометричний спосіб вираження при систематичному відмовленні від алгебраїчних позначень, що робила майже неможливим яке-небудь просування "за" конічні перетини. Алгебру й обчислення залишали знехтуваним людям Сходу, на чиє навчання був нанесений тонкий шар грецької цивілізації. Однак невірне твердження, що олександрійська математика була чисто грецькою в традиційному розумінні Евкліда - Платона: обчислювальною арифметикою й алгеброю єгипетсько-вавілонського типу займалися пліч-о-пліч з абстрактними геометричними міркуваннями. Досить згадати про Птолемея, Герона, щоб у цьому переконатися. Поєднувало різні раси і школи тільки користування грецькою мовою.


Використана література

1. Д. Я. Стройк «Краткий очерк истории математики» М.; 1989.

2. Кальман Э. Я. История математики в древности.— М.; 1961.