Смекни!
smekni.com

Коран. Загальний огляд (стр. 3 из 3)

Змінавідношення Мухамеда до іудеїв і християн пояснювалася розбіжностями, що почалися і зіткненнями з ними, оскільки вони не бажали добровільно поступатися своїх прав новоявленій релігійній общині. А в самої Медіне була досить численна єврейська община, куди входили племена кайнука, надир, курайза. І пророк оголошує, що їх також, як і багатобожників, потрібно винищити. Всі три племена, що сповідали іудаїзм, були або вигнаніз Медіни, або знищені: наприклад, укурайзитів перебили всіх чоловіків, а жінок і дітей продали в рабство.

Боротьба з іудеями і християнами була викликана передусім прагненням мусульман усунути своїх економічних конкурентів в Медіне і інших містах Аравії: серед членів цих общин було багато багатих торговців і лихварів. Ідеологічно ж Мухамед виправдовував її тим, що ті і інші відійшли від единобожжя. “І сказали іудеї: “Узайр син Аллаха”, І сказали християни: “Мессія син Аллаха”. Ці слова в їх вустах схожі на слова тих, які не вірували раніше-Нехай уразить їх Аллах...”. “Вони взяли своїх книжників і ченців за добродіїв собі, крім Аллаха, і Мессія, сина Марйам. А їм було поведено поклонятися тільки єдиному богу, крім якого немає божества”. “Не вірують ті, які кажуть, що Аллах це Мессія, син Марйам”. “А Мессія сказав: “Про сини Ісраїля! Поклоняйтеся Аллаху, Господові моєму і Господові вашому!” Адже хто додає Аллаху співтовариш, тому Аллах заборонив рай”. “Аллах не брав Собі ніякого сина, і не було з Ним ніякого божества... Хвзла Аллаху, вище Він того, що вони Йому приписують”.

У результаті іслам нове віровчення, викладене в Корані, “Біблії мусульман”, стало релігійно-ідеологічною зброєю в боротьбі проти иншовірцівспочатку в Аравії, а потім і знаменом мусульманської експансії за її межами.


В И К О Р И С Т А Н А Л І Т Е Р А Т У Р А :

1 Д.Е.Еремеев. Ислам. Образ жизни и стиль мышления.-М.: Политиздат, 1990.-288 с.

2 Релігієзнавство: Навч.посібник / За редакцією С.А.Бублика – К.: Юрінком Інтер, 1998. – 496 с.