Смекни!
smekni.com

Таємниця Туринської плащаниці (стр. 4 из 4)

Судово-медичні, кримінологічні дослідження Воскресіння приймаються значною більшістю синологів. Але частина спеціалістів вважає, що Воскресіння не могло бути тільки тому, що воно неможливе. Вони вважають що для того, щоб пояснити неушкодженість Плащаниці в момент вийняття з неї Тіла необхідні інші раціоналістичні пояснення.

Як було уже сказано, метод радіовуглецевої хронології не можна застосувати до Туринської Плащаниці, його результати суперечать всьому комплексу взаємозв’язаних історичних відомостей про її вік. Високий вміст в ній С14, як і саме зображення, на нашу думку поряд з іншими даними свідчить про Воскресіння Христа.

Глибокий зміст міститься в афоризмі: “Пустий гріб Христа був колискою Церкви” Спаситель ніколи не говорив про Свої страждання та смерть, не згадував і про Своє Воскресіння.

Проповідь апостолів – це насамперед проповідь про Воскреслого Христа. У своїй першій проповіді, в день П’ятидесятниці, в Єрусалимі апостол Петро говорив:”Оцього Ісуса Бог воскресив, - ми всі цього свідки” (Дії 2, 32). Згодом Павло писав:” Коли ж бо Христос не воскрес, то проповідь марна наша, марна й віра наша!” (1 Кор.15,14).Апостоли пережили Розп’яття та смерть свого Учителя, побачили воскреслого Христа і не раз зустрічались з Ним, подолали пригніченість та розгубленість, наповнились справжньою радістю. Із палкою вірою, твердим знанням, особистим досвідом, благодаттю Святого Духа, яку отримали в день П’ятидесятниці, вони понесли у світ проповідь: ” Христос воістину воскрес” – та Його заповіді. Він…з’явився живим після страждань Своїх з численними доказами побиття, - пише апостол Лука, який вивідавши про все докладно від початків, тобі написати усе за порядок (Лк.1,3).

А ось висновки юристів та істориків. Едвард Кларк пише:”Я ретельно розглянув свідчення, які пов’язані з подіями третього дня Пасхи .Ці свідчення – незаперечні: працюючи у Верховному Суді, мені доводилось ухвалювати вироки на основі доказів значно менш переконливих.

Здається, що після стількох свідчень й історичних, і Туринська Плащаниця, не визнати Воскресіння Христа може лише той, хто збирається пояснити все своїм необмеженим і грішним розумом, той, кому Бог стоїть на заваді жити так, як велять йому пристрасті та гордість.

Про Плащаницю не було відомостей і в Радянському Союзі, тобто в цей період ніхто за неї не брався. Перша публікація про неї появилась у журналі “Наука та релігія” (1984р.,№9) з’явилась лише після того, як редакція отримала “провокаційні” листи читачів. Згодом в цьому та декількох зарубіжних журналах друкуються окремі факти про Плащаницю, на які дають найнеймовірніші та необґрунтовані пояснення.

Як не сприймали і не сприймають Христа, так і не сприймають Його Святу Плащаницю, яка чітко свідчить про страждання та Воскресіння нашого Спасителя. Ті, хто побачив її, почав вірити в Бога, інші, хто її не бачив і не досліджували, вигадують різні історії на цю тему.

Коли ми, православні, на урочисте великоднє привітання “Христос воскрес” відповідаємо “Воістину воскрес”, то засвідчуємо своє вірування, а в пісенних співах “Воскресіння Христове бачивши” свідчимо про свій релігійний, духовний досвід. Він в нашому богослужінні, наших молитвах, Він – в Таїнстві Святої Євхаристії.


ЛІТЕРАТУРА

1. о. Гліб Каледа “Туринська Плащаниця”; Львів- 1998р.

2. Арутюнов С.О., Жуковський Н.Л.“Туринська Плащаниця: відбиток тіла чи творіння художника?”// Наука і життя, 1985, №12;

3. Бутаков Н.А. ”Свята Плащаниця Христа”; Джорданвіль (США), 1968Р.

4. Гаврилов М.Н. ”Туринська Плащаниця: Опис та наукове пояснення”; Брюсель, 1992р.

5. о. Гліб Каледа “Свята Плащаниця і її значення для християнської свідомості і духовного життя”; //Московський церковний вісник,1991р., №2.

6. о. Гліб Каледа “Туринська Плащаниця та її ві”; // Журнал Московсьої Патріархії, 1992р., №5.

7. Теркен Г. “Чи автентична Плащаниця, яка зберігається в Турині?”; Брюсель, 1965р.