Смекни!
smekni.com

Релігійні течії Індії (стр. 2 из 3)

Першим з трьох вважають Брахму, його основна функція - творення. Він створив світ, у всьому його багатоманітні живого і минулого, тобто протилежне тому, до чого прагнули індійські релігії (досягнення мокші , нірвани, розчинення у вічному і єдиному). Брахма, як обов'язковий і перший член тримурті, був необхідний - без нього нічого не відбувалося б, але заслуги його але заслуги його перед світом живого ,а інших функцій і гідностей у цього бога не було. Брахмі були призначенні поодинокі храми, а у повсякденних обрядах і ритуалах про нього, як правило, не згадують. Більшість індуїстів поділилася на шіваїтів і вішнуїтів, які віддавали перевагу відповідно Шіві або Вішну. Шіву - Дуже суперечливий. Головною його функцією вважають руйнівну (бог смерті, розорення, зміни ), що частково пов'язане з тим, що Шіва - покровитель аскетів, які прагнуть такого розорення й змін, що веде начебто до злиття з Вічністю й Абсолютом. Проте, практично, в культі Шіви на перший план вийшов творчий момент: культ життєвої сили і чоловічого начала став основним в шіваїзмі. Культ лінгама - культ чоловічого животворчого начала - найпопулярніший. Бичок Нанді - атрибут Шіви - символізує силу й животворні потенції Шіви. До Шіви, що символізує його лінгаму, звертаються спраглі потомства, у його храм сходяться бездітні жінки, які чекають від його сили реального сприяння. Шіву вважають також загрозою для демонів, у битвах з якими він не раз виявляв героїзм. Шакті - духовна енергія Шіви; саме в ній вся сила й могутність гігантських потенцій Шіви. Вона проявляється лише за певних обставин. Ця енергія накопичується в ньому в періоди його аскетичних споглядань. Енергія Шакті в Шіві тісно сплетена з його чоловічою животворною силою. Культ жінок Шіви - переміщення Шакті на жіноче начало. У цьому культі започатковується і значно поширюється ідея, згідно з якою енергетична сила Шакті реалізується у момент злиття чоловічого і жіночого начала, що відігравало свою роль у розквіті в індуїзмі культу Ками. Культ Ками, мистецтва любові, тісно пов'язаний з культом Шіви, Шакті і Вішну.

Якщо культ Шіви в Індії завжди був тісно пов'язаний з Шакті і Камою, то культ третього члена триметрі - Вішну - мав інший характер. Вішну - м'який, несуперечливий, його основна функція - збереження. Він простий, близький людям, особливо схильний до емоційного сприйняття божества - саме такі переважають серед вішнуїтів. На численних зображеннях чотирикутний Вішну звичайно сидить на тисячоголовому драконі, що пливе, або на троні у вигляді білого лотоса. Богиня Лакшмі - жінка бога Вішну - завжди поруч з чоловіком, вона ніжно любить його. У Вішну багато перетворень - аватар, хоча основних десять: в перших чотирьох він виступає у вигляді тварини 9риби, черепахи, вепра, людини-лева); п'яте обличчя - курлика - велетень. Решта - п'ять відомих аватар Вішну: Парашурама, Рама, Крішна, Будда і Месія-Калка, на прихід якого ще чекають найулюбленіші в Індії аватари Вішну - Рама і Крішна. Рама - герой давньоіндійського епосу Рамаяна. Рамаяна - улюблена поема індійців. У селах брахмани речитативом переказують її. Рама - благородна людина, воїн, мудрий монах і люблячий чоловік. Його дружина Сіта - уособлення жіночої вірності, любові й благородства, еталон жіночності. Загибель її символічна: чистота жінки є настільки святою, що тільки смерть змиває підозри. І хоча загибель Сіти руйнує щастя Рами, Рамаяна ніким в Індії не сприймається як трагедія. Рамаяна найкраще відображає національний дух індійців, їхній спосіб життя, їхні думи, етичні й культурні цінності. Тому й недивно, що Рама обожнюється народом. Другою відомою і шанованою аватарою Вішну вважають Крішну. Будучи колісничим і радником головного героя - воїна Арджуни, він розкриває йому вище значення небесного і етичного закону, і це тлумачення Крішни увійшло у вигляді розділу до складу Махабхарати. Пізніше Крішна трансформувався із мудреця-філософа у веселого й задоволеного легковажного бога-пастушка, і саме таким став відомий і шанований у всій Індії. Він був царевичем в одній з держав Північної Індії, якому загрожувала неминуча загибель у династичній боротьбі за владу. Щоб врятуватися, Крішнові довелося з дитинства жити серед пастухів. Але божественне походження далося в знаки: він здолав багато демонічних створінь, що дошкуляли стадам, і перетворився на вродливого юнака, в якого закохані юні пастушки й взагалі всі жінки на Землі. Крішні присвячено багато храмів, в яких він найчастіше виглядає як темношкірий (точніше, синьошкірий) юнак із флейтою в губах. Палкі прихильники Крішни вшановують свого кумира й у вигляді маленького хлопчика-сина, не менш милого серцю кожної жінки. Від міфів, пов'язаних з Крішною, бере свій початок індуїстська традиція вважати чорний колір кольором кохання.

За поширення індуїзму в епоху середньовіччя поступово посилювався культ Вішну, витісняючи менших богів і самого Брахму. Брахма здійснив свою справу - створив світ, тепер головна роль належить його охоронцеві - Вішну. Вішну зображують четвероруким, він тримає диск (символ царської влади), палицю - знак могутності, раковину і квітку лотоса (священні предмети). Обличчя його завжди синього кольору - це його священний колір. Кожен бог індуїзму має священну тварину, яка уособлює його. У Вішну - це фантастична чаруда (напівлюдина, напівптах).

Вішнуїзм і шиваїзм мають спільний культ, тотожні магічні прийоми, але є відмінності в об'єкті поклоніння. Звідси особливості у магічних і молитовних формулах, фетишах, ідолах.

Іншими шанованими божествами в древньому індуїзмі були:

Варуна - цар богів і людей, володар Всесвіту, творець неба і землі; владика природних стихій. Часто Варуну зображували з петлею в руці, призначеної для відлову грішників.

Агні - бог вогню. Бог Агні для індусів - світло й тепло, що несуть із собою сонячні промені в момент народження нового дня, вогонь, за допомогою якого вони відвойовували клаптики землі джунглів для землеробства, домашнє вогнище, де готують їжу, вогонь у печі Гончара або коваля.

Індра - бог грому і вітру, володар рік. Індру індуїсти уявляли в вигляді воїна, що майстерно володіє булавою і з особливим задоволенням нищить з її допомогою демонів.

Ганаша - бог-заступник підприємницької діяльності, мистецтва й науки. Його описують і зображують як симпатичного товстуна з чотирма руками і головою слона в супроводі миші.

Обряди й свята. І жерці-брахмани - з їх високоурочистими храмовими і респектабельними домашніми ритуалами, і напівписьменні сільські чаклуни-знахарі з їхніми заклинаннями - мантрами та діаграмами - янтрами однаково вписуються в ту гігантську систему, що її становить індуїзм. Важливий елемент цієї системи - численні, часто дуже яскраві й вражаючі обряди й свята. Багато ритуальних обрядів припадає на урочисті й пам'ятні дати, коли святкові збори, походи на честь того або іншого божества, масові паломництва до святих місць пов'язані з популярними давньоіндійськими героями, приваблюють мільйони людей і стають всенародними подіями першорядного значення. Саме в ці урочисті дні всенародних свят спостерігається сила індуїзму, яка цементує в єдину релігійно-культурну спільність людей, що належать до різних рас і каст і розмовляють різними мовами.

Крім свят на честь Рами чи Крішни, заслуговують на увагу такі свята, як Дурга-пуджа, свято світильників, котрі засвічуються на честь богині Лакшмі, мудрості Сарасваті і покровителя багатства і торгівлі Ганеші. Свята на честь Шіви відзначаються щомісячно під час нового місяця. Помітне місце серед індійських свят посідає велике паломництво Кумбхамела - святкування на честь давніх богів і амріти - напою безсмертя. На ці святкові обряди з усієї Індії до Гангу прямують мільйони паломників, які перебувають тут майже місяць. Головний момент обряду - обмивання у священних водах Гангу. Тут можна зустріти виснажених аскетів, монахів, йогів, факірів. Спеціальна каста брахманів - панда обслуговує паломників, які для ритуального обмивання повинні бути старанно поголені (ні волосинки аж до брів і повік). Спеціальні служителі стежать за порядком і пильно охороняють права брахманів, які збирають плату з паломників. Крім загальноіндійських, існує чимало свят, що стосуються того чи іншого регіону або порівняно невеликої місцевості. Всі вони, як правило, тісно поєднані з міфологією, індуїстськими легендами і божествами. Багато свят і обрядів пов'язані з патронами - покровителями різних професій, занять. На цих святах і обрядах, котрі збирають усе навколишнє населення, ритуал зазвичай супроводжувався ярмарком, торгівлею і веселощами. Так само відправляються й численні домашні і сімейні обряди, пов'язані з весіллям, народженням сина, вручення шнура юнакові на знак його нового народження тощо. Під час обрядів домашній жрець-брахман виконує всі необхідні ритуальні дії. Весільний обряд - найурочистіший. Молоді обходять навколо жертовного вогню, в який кидають різні продукти, після цього обряд шлюбу вважають завершеним. Обряд поховання в Індії теж особливий. В Індії не має кладовищ, тільки священні місця, на яких спалюють покійних. До такого місця виносять загорнутого в полотно покійника, його старший родич запалює вогнище. Коли вогонь згасне, обгорілі останки кладуть у посуд і топлять у річці. Після цього сім'я померлого десять або і більше днів носить траур - кусок білого полотна. Подальша доля вдови (особливо вдівця) жалюгідна. Вдруге заміж виходить вона рідко, а в колишні часи, особливо серед вищих каст, вважалося нормальним, коли дружина, хоч би вона була і дівчиною 13-14 років, якщо помирав її чоловік, живцем спалювалася на вогнищі разом з трупом чоловіка. Це страшний звичай індійців - саті. Саті, як жахлива спадщина минулого, стоїть в одному ряду з іншим - кастовим ладом. Каста визначає місце людини в індійському суспільстві, її стан, права, поведінку, навіть її внутрішнє обличчя, включаючи одяг і знаки на чолі або коштовності, які вона носить.