Смекни!
smekni.com

Роль релігії і власті у розвитку мистецтва Месопотамії (стр. 7 из 9)

Храм богині “матері всіх богів” і “богині лісистих гір” Нін Хурсаг, споруджений в Убайді поблизу міста Ура у середині 3 тис. до н. е., відзначений цілою низкою подібних нововведень. Над прямокутним входом у храм розташувався навіс, який спирається на тонкі дерев'яні стовпи (символи фінікових пальм), оббиті міддю і прикрашені вкладками з перламутру, самоцвітів, асфальту. Стіни храму, крім вертикальних ніш, були розчленовані горизонталлю стрічками мозаїчних фризів, втиснутих в асфальтову обмазку. Карниз храму був прикрашений узором з керамічних цвяхів, шляпки яких, виконані у формі квітів з червоно-білими пелюстками, служили символами богині родючості. Верхній фриз також включав мозаїчні зображення білих голубів, виконані на шиферному фоні, нижній фриз складався з мідних фігур бичків, які рухалися до входу в урочистому ритмі. Сам вхід був обрамлений двома дерев'яними фігурами левів-охоронців, покритих мідними листами, а очі і язики їх були інкрустовані кольоровими каменями, що доповнювало їх жвавість і яскравість. Над вхідними дверима поміщена мідна прямокутна пластинка, на якій зображувалися рельєфні фігури левоголового орла Імдугуда, який міцно тримає лапами двох оленів, – своєрідний символ влади божества над всіма мешканцями лісистих гір і долин [2, с. 305].

Як припускають вчені, подібністю гір, з яких до людей з'явилися боги, були і якнайдавніші ступінчасті башти – зикурати, які виникли у Шумері в 3 тисячолітті до н.е. Вони складалися з декількох майданчиків. Верхній майданчик увінчувався невеликим святилищем – “житлом бога”. Ці башти, що будувалися зазвичай при храмі шанобливого божества, згодом на багато тисячоліть самі перетворилися на головні храми, центри науки, своєрідні обсерваторії, де жерці спостерігали за небесними світилами і життям Всесвіту. Від якнайдавніших часів до нас дійшли у руїнах лише декілька стародавніх башт. Краще за все збереглися зикурати Елама (у Чога-Замбіле, 2 тисячоліття до н. е.) і Борсини (поблизу Вавилона, середина 1 тисячоліття до н. е.) [4, с. 81; 17, с. 33].

Нині частково відреставрований один з якнайдавніших зикуратів царя Ур-Намму в Урі кінця 3 тисячоліття до н.е. Тепер видна лише одна його нижня тераса. Але і вона справляє приголомшуюче враження грандіозністю своїх розмірів. Площа величезної усіченої трапеції займає 65 х 43 м, а висота основи башти 20 м, тобто дорівнює сучасному семиповерховому будинку [2, с. 222]!

Такими ж величними, як і культові споруди, були і палаци правителів, які почали будувати з середини 3 тисячоліття до н.е. Прикладом їх може служити палац у місті Кіше, один з найстародавніших у Передній Азії. Подібно до інших палаців, він відтворював у своєму плані тип світського житлового будинку з низкою глухих, позбавлених вікон, приміщень. Стіни його колонного залу були інкрустовані композиціями з перламутру, що відтворювали сцени битв [2, с. 223].

Впродовж багатьох століть поступово склалися і різноманітні види і форми скульптури. Скульптура у вигляді статуй і рельєфів з якнайдавніших часів складала невід'ємну приналежність храмів. Скульптурними формами були прикрашені кам'яні сосуди і музичні інструменти. У металі і камені були виконані перші монументальні портретні статуї правителів держав Дворіччя, а у рельєфах кам'яних стел відображені їх діяння і перемоги. При проведенні паралелі з розвитком скульптури Єгипту, поза сумнівом, можна побачити поєднання наївності прийомів з упевненою майстерністю, грубуватість з витонченістю. Але майстри Шумера і Аккада прагнули до досконалості [23, с. 401].

Оповідний рельєф зародився дуже рано у культурі Дворіччя. Теми рельєфів у другій половині 3 тисячоліття до н.е. воскрешають перед нами коло основних турбот стародавніх мешканців долини Тигра і Євфрату, пов'язаних із врожаєм. Це, здебільшого, обряди поклоніння богині родючості Інанні, показ стад домашніх тварин, налитого соками доспілого колосся [16, с. 45].

Подібна процесія жертводавців, що йдуть з дарами до богині Інанни, відображена у рельєфах, що заповнюють поверхню монументальної алебастрової посудини з Урука початку 3 тисячоліття до н. е. Форма кубку поділена на низку поясів, що дозволило майстрам розвернути своє оповідання етапами. На зовнішньому фризі позначені мотиви річкового сільського пейзажу, дерева, що ростуть у води. Наступний показує баранів, які мірно рухаються берегом річки. Вище розташований такий самий мірний хід людей, які несуть блюда із стравами і фруктами. Верхній ярус присвячений церемонії поклоніння богині і приношенню їй дарів. Фризообразний розподіл фігур на площині, розгорнений поясом, розташування декількох поясів один над одним, подібно до строчок тексту стали принципом побудови рельєфних композицій, які утвердилися у мистецтві Передньої Азії на багато століть. Цей же принцип був використаний і різьбярами циліндрового друку-амулета, знаків особистої власті [2, с. 97].

Вже у 3 тисячолітті до н.е. мистецтво стародавнього Шумера мало різні художні напрями, отже, і завдання. Фігури Північного Дворіччя мали витягнуті пропорції, подовжені особи. Фігури Південного Дворіччя були великоголовими і приземистими [10, с. 81].

У той же час і ті й інші як би споріднені між собою. Все у них: поза, зведені до неба очі, складені на грудях долоні, – спрямовані на виявлення внутрішнього стану просвітленості. Такими є базальтова фігура начальника житниць міста Уруку Курліля, алебастрова статуя сановника Ебіх-Іля (з р. Марі) і кам'яна статуя бога Аб-У з р. Ешнуна. Наївні і нескладні образи, втілені в цих невеликих розфарбованих статуях, відмічені єдиною печаткою духовного підйому, незаплямленої віри, світлого чистого пориву. Ще у більшій мірі повні духовної значущості виконані для храмів у техніці високого рельєфу голови вищих божеств. Хоча збереглася лише єдина, датована початком 3 тисячоліття до н.е., скульптурна голова богині Інанни, висока майстерність обробки її мармурової поверхні, краса і досконалість образу, свідчить про те, що це явище не було випадковим у художньому житті. Плоско зрізана ззаду, виконана майже у натуральну величину голова прикріплювалася до стіни і, мабуть, була частиною рельєфної і живописної композиції. Обличчя богині з величезними, раніше інкрустованими очима, вражає м'якістю своїх об'ємів, значністю строгого і спокійного виразу [2, с. 100; 10, с. 83-84].

Стародавні епічні оповіді Шумера, як вважають вчені, що були вперше записані на глиняних табличках тільки через 5-6 сторіч після закінчення “героїчного століття” і, зрозуміло, після значної переробки, виконаної жителями і писарями. І оскільки найстародавніші героїчні оповіді з'явилися у Шумері, можна припустити, що батьківщиною епічної поеми було Дворіччя. На відміну від епічних творів інших народів, шумерські героїчні оповіді, незалежно від їх величини, оповідають про будь-який один подвиг, один епізод і зовсім не зв'язані один з одним. Вперше об'єднали порівняно короткі і уривчасті поеми у досить складний, довгий, але єдиний епос вавилонські поети. Проте у цих поемах не знайдеш пластичності і динамізму, якими славляться, наприклад, гомерівські “Іліада” і “Одіссея”. На відміну від індоєвропейського героїчного епосу, у шумерських епічних поемах жінки, в усякому разі смертні, не грають майже ніякої ролі. І, нарешті, є чисто формальна відмінність: шумерські поети добивалися ритмічного малюнка перш за все шляхом повторів з невеликими варіаціями. Вони не користувалися рядками певного розміру [16, с. 42-43].

Загальний огляд літератури і мистецтва дозволяє зробити висновок про грандіозне значення цих пам'ятників давньої цивілізації, аналіз яких виявляє безпосередній вплив шумерської літератури і мистецтва на вавилонську і вплив її через ланки, що є посередником, на літературу і культуру греків, євреїв і навіть народів Західної Європи.

Багато у чому спадкоємцем царства Шумеро-Аккадського став Вавилон.

У Вавилонському мистецтві ми зовсім не зустрічаємо похоронних сцен. Всі помисли, всі прагнення вавилонянина були у тій дійсності, яку відкриває йому життя. Це життя вічно тривожне, сповнене загадок, засноване на боротьбі; життя, яке залежить від волі якихось вищих сил, добрих духів і злих демонів, які теж ведуть між собою нещадну війну [4, с. 108].

Були розвинені різні культи. Культ води – з одного боку, як доброї сили, джерела благодіяння, родючості, а з іншого – як сили злої, нещадної, яка, очевидно, не раз спустошувала ці краї, бо, як і у стародавніх єврейських оповідях, грізна легенда про потоп наводиться із вражаючим збігом подробиць і в оповідях Шумера [17, с. 46].

Культ небесних світил з їх правильним, чудово-незмінним рухом за раз і назавжди вказаним шляхом символізував прояв божественної волі [18, с. 72].

Таємничі знаки на глиняних табличках були розшифровані у минулому столітті. Це знаменитий шумерський клинопис, який поклав початок усієї писемності. Вона дуже декоративна і веде своє походження від малюнків. Шумерська табличка, яка зберігається в Ермітажі – якнайдавніша у світі письмова пам'ятка (близько 3 300 років до н.е.) [1, с. 141].

Вавилонське мистецтво, у порівнянні з єгипетським, динамічніше (арка, зведення). Деякі дослідники приписують вавилонським архітекторам винахід цих архітектурних форм, які лягли в основу всього будівельного мистецтва стародавнього Риму і середньовічної Європи. Насправді, покриття з клиновидної цегли, прикладеної одна до одної кривою лінією, яке утримується таким чином у рівновазі, широко застосовувалося у Вавилонії, що видно із залишків палаців, каналів і мостів, виявлених у Месопотамії. Склепінчасті стелі у царських гробницях Ура – якнайдавнішому місці культу шумерського бога Місяця – відносяться до 3 тисячоліття до н.е. Очевидно, не у долині Нілу, а у долині Тигра і Євфрату слід шукати прообрази європейської архітектури нашої ери [10, с. 105-107].