Смекни!
smekni.com

Роль релігії і власті у розвитку мистецтва Месопотамії (стр. 8 из 9)

Культуру, релігію і мистецтво Вавилонії запозичили і розвинули ассирійці, які підпорядкували собі Вавилонське царство в 8 столітті до н.е. У розвалинах палацу в Ніневії виявили бібліотеку, яка налічувала десятки тисяч клинописних текстів.

3.2 Роль влади і постаті царя у мистецтві Межиріччя

Міф, епос, байка, казка знаходять багатообразне віддзеркалення у печатках. Фантастика у зображенні людей і тварин поєднувалася з точним знанням зовнішності, умінням передати природну красу рухів. Разом із зміцненням рабовласницьких деспотій мистецтво почало служити і завданням алегоричного прославляння влади правителя або божества.

Вже ранній мідний рельєф середини 3 тисячоліття до н. е., поміщений над входом храму в Убайді, центральна фігура якого – левоголовий орел, який тримає лапами двох оленів, набув характеру своєрідного герба-емблеми сили і могутності. Строго симетричний за своєю композицією, такий, що виділяє центральну фігуру як найважливішу, рельєф храму в Убайді відкрив собою цілий ряд скульптурних геральдичних композицій, які повторюються у печатках, присвячених рельєфах, подібних до палетки жерця Дуду з Лагаша, і у багатьох інших пам'ятниках Передньої Азії [2, с. 18; 10, с. 55].

Особливу внутрішню силу скульптурні образи Дворіччя знайшли у другій половині 3 тисячоліття до н.е., коли у результаті боротьби за владу між містами-державами перемогу отримав Аккад. Його правитель Саргон I об'єднав майже всю північ і південь, злив їх у єдину державу Аккадську. Будучи нецарського роду, Саргон, вольовий і енергійний діяч, після пригнічення шумерської аристократії оточив себе такими ж активними людьми неаристократичного походження. Це дало свої результати. У літературу і мистецтво Аккада проникли нові віяння, нові образи і теми. Саме у цей час склалася зовнішність мужнього героя – напівбога Гільгамеша [15, с. 321].

“Оповідь про Гільгамеша” є першим літературним запозиченням. Згідно твердженням стародавніх писарів цей епос складався з 12 оповідей або пісень, близько 300 рядків кожна. У бібліотеці Ашшурбаніпала кожна оповідь була накреслена на окремій табличці.

Проблеми і прагнення, про які йде мова в епосі, близькі народам усіх часів. Це потреба у дружбі, оспівування вірності, жадання особистої слави, пристрасть до подвигів і пригод, незламний страх перед неминучою смертю і всепоглинаюче прагнення до безсмертя [12, с. 230].

При порівнянні вавилонського епосу і шумерських текстів можна виділити шість епізодів: “Гільгамеш і країна живих”, “Гільгамеш і небесний бик”, “Потоп”, “Смерть Гільгамеша”, “Гільгамеш і Агга з Кіша” і “Гільгамеш, Енкіду і підземне царство”. Багато епізодів вавилонського епосу безперечно сходять до шумерських поем про Гільгамеша. Навіть у тих випадках, коли у нас немає прямих аналогій, можна відшукати зразкові теми і мотиви, запозичені з шумерських міфологічних і епічних джерел. Але вавілонські поети ніколи не копіюють шумерський текст. Що ж до лінії сюжету – нестримного фатального ходу подій, які ведуть героя, що осмілюється, до неминучого сумного прозріння, то тут уся заслуга, поза сумнівом, належить не шумерам, а вавілонянам.

Гільгамеш не був єдиним героєм міфів Шумера, описаних у літературі. Його попередники – Еннеркар і Лугальбанда користувалися у шумерських поетів не меншою популярністю. Можна сказати, що у шумерів була ціла епоха героїв [[12, с. 231-233].

На цьому варто зупинитися докладніше. Всі історики вимушені рахуватися, головним чином завдяки працям англійського вченого М.Чадвіна, з тим, що “ героїчні епохи”, які відносяться у різних народів до різних періодів, зовсім не є літературною вигадкою, а представляють для історії цивілізації етап суспільного розвитку [7, с. 184].

При царі Хаммурапі (1792-1750 рр. до н.е.) місто Вавилон об'єднує під своїм верховенство всі області Шумера і Аккада. Слава Вавилона і його царя гриміла всім світом. Хаммурапі написав знамените зведення законів, відоме нам з клинописного тексту на майже двохметровому кам'яному стовпі, прикрашеному дуже високим рельєфом, на якому виділяються монументальні фігури. На вершині обеліску зображено, як бородатий і величавий бог Сонця Шамаш, сидячи на троні-храмі, вручає символи влади – жезл і магічне кільце, – царю Хаммурапі, який стоїть перед ним у сповненій покірності і благоговіння позі. Обидва дивляться пильно один одному в очі, і це підсилює єдність композиції [9, с. 111].

Чорний стовп з базальту з текстом «Законів» був знайдений у 1901-1902 рр. французькими археологами в Сузах (столиці стародавнього Елама). Текст частково пошкоджений: частина лицьової сторони стовпа була вишкреблена. Очевидно, еламіти захопили стовп з "Законами" під час одного зі своїх набігів на Месопотамію і вивезли у свою столицю, а еламський цар-переможець наказав стерти частину тексту, щоб накреслити на місці, що звільнилося, переможний напис.

У верхній частині лицьової сторони зображений сам Хаммурапі, що молиться «судді богів», покровителеві справедливості і сонячному богові Шамашу, який вручає йому закони. Решта всієї частини стовпа була з обох боків заповнена клинописним текстом, що складається з трьох частин: введення, власне законів і висновку.

Безперервно записаний текст законів умовно ділиться дослідниками на 282 первинних статті, з якої 35 були стерті, а 247 збереглися. Бракуючі статті частково відновлюються за фрагментами копій «Законів», записаних на глиняних табличках, які були виявлені у тих же Сузах й інших місцях, особливо у знаменитій бібліотеці Ніневії Ашшурбаніпала.

Для роботи з «Законами» необхідно скласти собі попереднє уявлення про епоху Хаммурапі - так званий Старовавілонський період (кінець XX – початок XVI ст. до н. е.). У XXI ст. до н.е. на централізоване загальномесопотамське "царство Шумера і Аккада" обрушилися кочевникі-аморєї, що мешкали раніше в Сирійському степу. У результаті бурхливих політичних подій змінилися і політичні системи, і суспільно-економічний лад стародавньої Месопотамії, а сама вона до кінця XIX ст. опинилася розділена між декількома крупними царствами з аморейськимі династіями во розділу. Це були: верхньомесопотамська держава Шамшиадада I, Вавілонське царство, царство Ешнунни на Діялі і царство Ларси на півдні Нижньої Месопотамії, від яких залежали ряд дрібніших політичних утворень. Після розпаду першої з цих держав на средньоєвфратське царство Марі і верхньомесопотамсько-середньотигрську державу Субарту (біля 1780 р. до н.е.) гегемонію над всією Месопотамієй на декілька років захоплюють еламіти (біля 1770 р. до н.е.). Цією обстановкою скористався Хаммурапі, цар Вавілона (1792-1750) – неабиякий державний діяч і вдачливий військовий організатор, який глибоко і щиро повірив у свою місію об'єднати Месопотамію. У 1764 р. до н.е. він, у союзі з Марі, підняв заколот проти еламської гегемонії і почав війну з рештою всіх держав Месопотамії, а також їх загальним покровителем – Еламом і васалами останнього у горах Загросу. При цьому Хаммурапі відкрито проголосив відновлення загальномесопотамської держави "Шумера і Аккада", колись знищеною кочівниками. Близько 1755 р. до н.е. війна завершилася повним тріумфом Хаммурапі, який об'єднав всю Месопотамію (де він по ходу справи підпорядкував, а потім і знищив союзну Марі) і навіть західний Елам з загальноеламською столицею Сузамі.

«Закони» були в остаточній редакції видані тільки після цієї перемоги, як свого роду підсумок всієї державної діяльності Хаммурапі. Цей цар ставив собі у заслугу перш за все впровадження справедливого порядку у створеній ним імперії, а саму свою перемогу розглядав як явний божественний мандат на те, щоб влаштувати такий порядок.

«Закони» належать до найважливіших джерел давньовавілонського і взагалі давньосхідного права. Вони на довгий час послужили основою вавілонського права і тим самим дали можливість відновити багато сторін соціально-економічного ладу Месопотамії у II тисячолітті до н.е. Але Хаммурапі, істотно підсиливши роль держави у суспільному і господарському житті країни (згодом частково втрачену), не змінив основ цього життя, якими вони склалися на початку тисячоліття і зберігалися аж до її кінця, а частково і пізніше.

Мова «Законів» – класичний вавілонський діалект аккадського. Введення і висновок складені у ритмічній формі. Для зручності більшість додавань, з упевненістю відновлюваних за смислом, прямо включені у текст.

Проте при всіх своїх безперечних художніх достоїнствах і величі царя Хаммурапі прославлений рельєф на вершині обеліску виявляє вже деякі ознаки прийдешнього занепаду вавілонського мистецтва: фігури суто статичні, у композиції не відчувається внутрішнього нерва, минулого натхненного темпераменту [9, с. 248-254].

Таким чином, вплив влади на мистецтво Месопотамії був питомим. Потреба у будівництві палаців аристократії стимулювала розвиток архітектури, скульптурі, пластитці. Ведення діловодства сприяло розвитку писемності і т.д.

ВИСНОВКИ

Культура народів Передньої Азії зіграла у загальнолюдській історії велику роль. До її витоків сходить еллінська античність, у ній черпають силу західна і східна середньовічні культури.

Вперше в історії і мистецтві класових суспільств Стародавнього Сходу у Межиріччі встановилася художня спадкоємність, сформувався єдиний для різних видів мистецтва стиль.

Давньосхідну культуру від первісної відрізняють багата міфологія, складно розвинений мир відчуттів і художніх ідей, різноманітність форм їх виразу.

У словесному мистецтві шумери першими застосували спосіб безперервної розповіді про події. Це дало можливість створити перші епічні твори, найвідоміший з яких – епічна легенда "Гільгамеш".

«Закони царя Хамураппі», вискреблені на чорному обеліску, – величний пам’ятник культури Стародавнього Межиріччя. Закони підтверджують величність і мудрість особистості правителя і зіграли свою важливу роль в історії цього регіону. Проте ми їх читаємо і тепер, і вони не втратили актуальності.