Смекни!
smekni.com

Склокерамічні матеріали на основі компонента з фазовим переходом метал-напівпровідник (стр. 6 из 11)

Встановлено, що в склокераміці базових складів (ваг. %) cVO2-(100 -c)ВФС (70£c£95) стрибок s при ФПМН у VO2 складає 2¸3 декади. Його наявність свідчить про те, що в склокераміці сформовано нескінченний кластер з протіканням крізь VO2, який дає домінуючий внесок в електропровідність. Нижче температури ФПМН Tt енергія активації sDE при c = 95 близька до DEVO2 у напівпровідниковій фазі ~ 0,20 эВ і зростає зі зменшенням c до значення ~0,32 эВ, яке співпадає з енергією активації s ВФС. Останнє не узгоджується з протіканням тільки крізь VO2 і обумовлено внеском прошарків ВФС, що згідно мікроструктурним даним формує скло між кристалітами VO2. Ширина петлі температурного гістерезиса електропровідності в межах Tt складає ~7¸8 К. Спостерігається незворотна зміна s і величини її стрибка при термоциклюванні через температуру ФПМН (рис. 5). Стрибок питомої електропровідності в зразках склокераміки 85VO2–15ВФС зникає після 15¸20 термоциклів, але практично відновлюється як і вихідне значення s після їх нагрівання до температур 1120¸1170 К. Причиною нестабільної поведінки s при термоциклюванні є перебудова кристалічної гратки VO2 при ФПМН. Вона викликає в кристалітах VO2 на межі металевої і напівпровідникової фаз значні механічні напруження. Наслідком цих напружень і малої пластичності кристалів VO2 і ВФС є мікротріщини, які спостерігаються в цих компонентах після термоциклювання (рис. 6). Мікротріщини розривають електричні зв’язки між кристалітами VO2 в перколяційному кластері, як наслідок відбувається зменшення s і величини її стрибка при ФПМН. ВФС переходить в рідку фазу при нагріванні склокераміки до 1120¸1170 К, що сприяє заліковуванню мікротріщин і поновленню прямих електричних зв’язків між кристалітами VO2 за рахунок процесу їх росту, який відбувається так само, як і при синтезі склокераміки.

Незворотну зміну фізичних параметрів слід враховувати при дослідженні електропровідності склокераміки на основі компонента з ФПМН. Тому наведені нижче результати дослідження s для склокераміки на основі VO2, модифікованої добавками, одержані на зразках, які після синтезу не нагрівались вище Tt, а температурні залежності s були зареєстровані лише при нагріванні.

Дослідження s склокераміки (85-a)VO2-15ВФС-aCu показали, що її стрибок при ФПМН складає не менше 102 при a£ 7, падає до ~4 в інтервалі 7 £a£ 8 і практично відсутній при a > 10 (рис. 7). При a > 12 склокераміка має високу електропровідність, яка слабко залежить від температури, що є наслідком домінуючого вкладу до електропровідності склокераміки фази V5O9, яка має металевий тип провідності в досліджуваній області температури. При зростанні вмісту міді в інтервалі 0 £a£ 8 енергія активацій s змінюється від 0,32 еВ до 0,059 еВ нижче температури ФПМН Tt і від 0,16 еВ до 0,021 еВ вище Tt. Різке падіння DE відбувається в інтервалі 7 £a£ 8, що разом з різким збільшенням s і падінням її стрибка при ФПМН (рис. 7) свідчить про виникнення протікання крізь фазу V5O9. Це узгоджується з даними рентгенофазового аналізу і ДТА (рис. 4) про інтенсивне утворення V5O9 при a > 7. Тому при модифікуванні кераміки на базі VO2 і ВФС міддю її вміст не повинен перевищувати 7 ваг. %, інакше електропровідність такої склокераміки втрачає стрибок в межах температури фазового переходу метал-напівпровідник в VO2Tt = 341 К.

При a<7 якісний аналіз s склокераміки (85-a)VO2–15ВФС–aCu можна виконати в межах простої моделі гетерогенної структури, яка не враховує пористість і припускає, що кристаліти VO2 у формі кубу з довжиною ребра lv, розташовані упорядковано. Кристаліти VO2 розділяє прошарок ВФС товщиною lg << lv, а середня площа прямого (низькоомного) електричного контакту між ними дорівнює Sс. Розрахунок s у межах такої моделі приводить до співвідношення:

, (6)

де sv і sg питомі електропровідності VO2 і ВФС, відповідно.

При відсутності низькоомних електричних контактів між кристалітами VO2 (Sс = 0) або коли sglv2 >> svSSс, sglv2 >> svmSc (svS і svm питомі електропровідності VO2 у напівпровідниковій і металевій фазах, відповідно) і виконані умови svlg >> sglv із співвідношення (6) випливає:

, (7)

тобто sg ванадієво-фосфатного скла визначає s склокераміки як вище, так і нижче температури Tt, а, отже, стрибок s при ФПМН відсутній.

За умови sglv2 >> svSSc, sglv2 << svmSc, коли T < Tt для електропровідності s = sсS дійсне співвідношення (7), а коли T > Tt для s = sсm з (6) випливає

. (8)

Тому при ФПМН у VO2 електропровідність склокераміки має стрибок, величина якого згідно (7) і (8), дорівнює:

. (9)

Наявність стрибка s і збіг енергії активації s склокераміки при T < Tt з DE ВФС при a < 2 підтверджує виконання умов sglv2 >> svSSc, sglv2 << svmSc.

Співвідношення (9) на підставі експериментальних даних дозволяє оцінити відносну площу Sc/lv2 електричного контакту між кристалітами VO2 (рис. 8). Ця площа за рахунок ізолюючої дії прошарків ВФС, які розділяють кристаліти VO2 в склокераміці, складає малу частку від площі контактної поверхні кристалітів lv2 і зростає зі збільшенням вмісту міді. Це свідчить про збільшення кількості провідникових електричних зв’язків між кристалітами VO2, що обумовлено як зростанням s ВФС за рахунок збільшення концентрації іонів V4+ внаслідок легування скла міддю, так і кристалізацією провідникової фази V5O9. Отже модифікування склокераміки на основі VO2 міддю, якщо її вміст не перевищує 7 ваг. %, сприяє збільшенню внеску VO2 в електропровідність склокераміки.

Стрибок s при ФПМН у VO2 для склокераміки (ваг. %) (85-b)VO2- 15ВФС-bSnO2 (0 £b£ 60) складає 300 ¸ 500, а відносна середня площа Sс/(lv)2 низькоомних електричних контактів між кристалітами VO2~ 10-3¸ 10-2. Для збільшення внеску VO2 в електропровідність такої склокераміки шляхом збільшення величини Sс/(lv)2, її склад було модифіковано міддю.

Встановлено, що в модифікованій міддю склокераміці (80-b)VO2-15ВФС -5Cu-bSnO2 стрибок s при ФПМН складає 100 – 400 і зменшується при b > 55 (рис. 9). Він не спостерігається, коли b > 65. В інтервалі 0 £b£ 40 нижче Tts має енергію активації DE~ 0,11 – 0,12 еВ, вище Tt-DE~ 0,08 ¸ 0,1 еВ. Коли b > 55, як вище так і нижче Tt, значення DE однакові і в інтервалі 55 £b£ 70 зростають від 0,26 еВ до 0,43 еВ. Широкий діапазон зміни s склокераміки (80-b)VO2-15VPG-Cu-bSnO2 (в межах п’яти декад) при варіації вмісту SnO2 (рис. 9) адекватно описується результатами теорії ефективного середовища і теорії протікання для невпорядкованої суміші провідникового і діелектричного компонентів. Стосовно склокераміки (80-b)VO2-15VPG-5Cu-bSnO2, провідниковим компонентом є VO2, а діелектричними - склокераміка системи ВФС-SnO2 і пори. Оскільки після синтезу склокераміки вміст VO2 в ній не змінюється, його об’ємну долю x можна знайти з густини склокераміки. Аналіз залежності s(x) показав, що вона задовольняє теорії ефективного середовища для x > 0,4, а в інтервалі 0,26 £x£ 0,36 відповідає відомому результату теорії протікання s~ (х – xc)t з порогом протікання xc = 0,25 і значенням критичного індексу t~ 1,6. VO2 дає основний внесок до s склокераміки, коли x >xc~ 0,25 (b~ 55). В цьому випадку стрибок s в області температури Tt складає не менше 102.

В модифікованій діоксидом титану склокераміці (80-b)VO2-15ВФС-5Cu-bTiO2s зростає, а її стрибок при ФПМН різко падає із збільшенням b. Він не спостерігається, коли b³ 40. Така поведінка узгоджується з даними ДТА і РФА, які показали, що в цьому випадку спостерігається зменшення вмісту VO2 у склокераміці за рахунок утворення з’єднань, які не мають ФПМН. Подібна поведінка s спостерігається також при модифікуванні добавками ZnO і Zn.

У шостому розділі наведено результати дослідження вольт-амперних характеристик склокераміки на основі VO2, та їх залежності від складу склокераміки, режиму реєстрації, розмірів зразка і температури.

ВАХ вимірювали на постійній напрузі при фіксованій температурі навколишнього середовища. Точки ВАХ реєстрували після досягнення теплової рівноваги, коли струм зразка досягав стаціонарної величини. ВАХ склокераміки на основі VO2 (рис. 10), як і плівки VO2, виявляють порогове перемикання, але на відміну від плівок зразки склокераміки у стані з низьким опором здатні працювати при значних електричних струмах. Порогове перемикання відбувається між ділянкою ВАХ, яка відповідає високому опору зразка (стан „вимкнено”) і ділянкою, яка відповідає низькому опору зразка (стан „увімкнено”). У стані „вимкнено” всі VO2 кристаліти в зразку склокераміки у напівпровідниковій фазі, тому ця ділянка ВАХ має вигляд, типовий для напівпровідникових терморезисторів. В стані „увімкнено” зразок склокераміки містить шнур електричного струму, в межах якого кристаліти VO2 знаходяться у металевій фазі, а за його межами – у напівпровідниковій фазі. Цей шнур утворюється, коли джоулева потужність у зразку забезпечує його нагрів до температури ФПМН Tt. Поперечні розміри шнура визначаються балансом між енергією, що виділяє струм у шнурі і енергією, що розсіюється у середовище навколо шнура. Аналіз, виконаний в межах електротермічної моделі для тонкого зразка циліндричної форми, який містить шнур струму з радіусом R, дає за умови R << (2llm/H)1/2 наступний вираз для ВАХ матеріалу з ФПМН у стані „увімкнено”: