Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування електроустановок (стр. 3 из 6)

Аналогічним чином розрахований і заповнений графік для інших видів електроустаткуванні.

3. Роботи при ТО електрообладнання

Технічне обслуговування електрозварювального обладнання

Технічне обслуговування зварювального обладнання виковують безпосередньо на місці його встановлення. При цьому зварювальні трансформатори очищають від бруду; перевіряють надійність контактних з'єднань заземлення корпуса, електричних кіл первинної та вторинної обмоток, проводів живлення і зварювальних кабелів, при необхідності зачищають або підтягують гвинтові контактні з'єднання; стан механізму регулювання зварювального струму та фільтра захисту від радіоперешкод, усувають несправності і змащують вузли; перевіряють стабільність дуги при зварюванні, виявляють посторонні шуми при роботі обладнання.

У зварювальних генераторів і перетворювачів очищають від бруду корпус, продувають внутрішні вузли стиснутим повітрям, перевіряють і підтягують гвинтові з'єднання, перевіряють стан з'єднання генератора з приводом, замінюють спрацьовані гумові втулки в муфтах з'єднання, підтягують гвинтові з'єднання муфт. Перевіряють також надійність контактних з'єднань заземлення корпуса, дошки затискачів, проводи живлення, при необхідності зачищають і підтягують гвинтові контактні з'єднання, оглядають та усувають пошкоджену ізоляцію проводів. Очищають щітковий механізм, перевіряють стан щіток і при необхідності їх замінюють; перевіряють положення траверси (збігання заводських міток на траверсі і корпусі), оглядають колектор генератора, і очищають його, перевіряють наявність мастила в підшипниках, роботу зварювального генератора або перетворювача на холостому ходу, стабільність зварної дуги при повному навантаженні, іскріння щіток та опір ізоляції.

При технічному обслуговуванні зварювальних трансформаторів можуть бути виявлені такі несправності.

Гудіння трансформатора; яке посилюється внаслідок розпресування магнітопроводу. Для усунення несправності підтягують з'єднувальні гвинти, стяжні шпильки магнітопроводу, рівномірно натягують пружини, підтягують кріплення конструктивних вузлів і деталей.

Надмірне нагрівання магнітопроводу виникає через збільшення втрат у сталі осердя на вихрові струми при пошкодженні ізоляції між листами електротехнічної сталі осердя. Для відновлення ізоляції магнітопровід ремонтують. Порушення теплового режиму осердя може бути спричинене пошкодженням ізоляції стяжних шпильок, яку відновлюють при поточному ремонті.

Температура частин обмоток підвищується в результаті між виткових замикань при пошкодженні ізоляції. При цьому збільшується сила струму холостого ходу трансформатора.

Надмірне нагрівання контактних з'єднань виникає внаслідок збільшення перехідного опору контактних з'єднань. їх необхідно розібрати, зачистити окислені і підгорілі поверхні. У перемикачів після зачищення контактів перевіряють силу контактного натиску, яка повинна бути не менше 5 Н.

Зварювальні генератори І перетворювачі порівняно з трансформаторами мають складнішу конструкцію. З наявністю в них щітково-колекторного вузла зв'язані і деякі несправності.

Відсутність напруги на затискачах генератора може бути" внаслідок відсутності магнітного потоку, який створюють обмотки збудження. Перевіряють опір обмотки збудження постійному струму за допомогою тестера. При наявності обривів генератор відправляють в капітальний ремонт. Якщо дефектів в обмотці немає, то причиною відсутності напруги на затискачах може бути забруднення колектора.

Зміна напруги більше як на ±5% при зміні навантаженні при незмінному положенні регулятора cтpуму є наслідком впливу реакції якоря на напругу генератора. Для її компенсації траверсу щіткотримача встановлюють згідно з заводськими мітками. Якщо при цьому напругу стабілізувати не вдалося, то траверсу-зміщують у напрямку обертання якоря при підвищеній напрузі генератора, а при зменшенні напруги генератора — проти обертання якоря.

Перегрівання генератора виникає в результаті перевантаження та збільшення втрат в обмотках при забрудненні колектора чи його надмірному іскрінні. Перевантаження визначають при вимірюванні сили струму генератора.

Іскріння щіток-з утворенням нагару на колекторі відбувається при погано пришліфованих щітках, порушенні їх кріплення в щіткотримачі, перекосах, забрудненні колектора, зменшенні сили натиску на щітки. При цьому перевіряють, чи вільно переміщаються щітки в обоймі. Щітки повинні бути добре притертими до колектора. Пришліфовують їх дрібною наждачною шкуркою, затиснутою між щіткою і колектором.

Якщо Іскріння щітоксупроводжується утворенням нагару в окремих частинах колектора, то має місце овальність колектора, яка виникає при його нерівномірному спрацюванні. Її усувають проточуванням, колектора. Крім того, над поверхнею колектора можуть виступати окремі ізоляційні пластини. Ці дефекти усувають проточуванням, а також шліфуванням пошкоджених пластин. Місцеві нагари на колекторі утворюються внаслідок обривів, дефектів паяння в обмотці якоря, які виявляють при вимірюванні опору постійному струму між сусідніми пластинами колектора. При виявленні обривів в обмотці якоря, його відправляють в капітальний ремонт.

Нагрівання якоря при підвищеному іскрінні на колекторі може бути наслідком збільшення сили струму якоря, наприклад, при коротких замиканнях в обмотці якоря, яке виявляють -омметром. У цьому випадку обмотку якоря перемотують.

Технічне обслуговування електродвигунів

Технічне обслуговування електродвигунів виконують безпосередньо на місці їх встановлення без демонтажу. Це профілактичний захід, який забезпечує роботоздатність електрообладнання і попереджує виникнення несправностей, його проводять,, як правило, працівники енергетичних служб господарств.

Електродвигуни очищають від пилу і бруду сухим обтиральним матеріалом або стиснутим повітрям. Осідання пилу на поверхні електродвигунів призводить до погіршення охолодження, перегрівання обмоток під час роботи і передчасного виходу його з ладу.

Перевірка кріплення електродвигуна та заземлення. Перевіряють кріплення електродвигуна до фундаменту, робочої машини, шківа або зірочки на валу. Ослаблені гвинти та гайки підтягують. Ключами перевіряють міцність кріплення заземлюючої шини до корпуса електродвигуна. Якщо в місцях з'єднання заземлення є сліди іржі, то його розбирають і зачищають до металевого блиску. Потім заземлення змащують технічним вазеліном і приєднують до корпуса електродвигуна. Перевіряють стан заземлюючої шини, переконуються у відсутності тріщин у місцях зварювання. Якщо можливо, прокручують вал, щоб впевнитися, що рухомі частини не доторкуються до нерухомих.

Перевірка надійності контактних з'єднань, стану контактних кілець та щіткового механізму в електродвигунах з фазним ротором. Оглядають вивідні кінці електродвигунів. Ізоляція не повинна мати пошкоджень, гайки на вивідних затискачах повинні бути міцно затягнутими. Контакти, що окислилися або підгоріли, розбирають і зачищають до металевого блиску і повторно складають. Ізоляцію ремонтують за допомогою ізоляційної стрічки. Нагар знімають шліфувальною шкуркою або ацетоном.

Щіткові вузли електродвигунів з фазним ротором очищають від пилу та Оруду обтиральним матеріалом або стиснутим повітрям. Забруднені контактні кільця також протирають обтирним матеріалом, змоченим уайт-спіритом або бензином. Шорсткість і нерівності усувають дрібною наждачною шкуркою. Якщо кільця мають значні пошкодження у вигляді раковин, оплавлень, то двигун необхідно направити в ремонт. Щітки повинні мати блискучу поверхню на всій робочій площі і не мати тріщин. Спрацьовані або пошкоджені щітки замінюють новими. Нові щітки перед роботою притирають (підганяють форму робочої поверхні до форми контактного кільця).

Опір ізоляції вимірюють мегомметром з робочою напругою 1000 В, а у електродвигунів напругою більше 660 В — 2500 В. Він повинен бути не менше 1 МОм у холодному стані не менше 0,5 МОм у гарячому (при 60 оС). У електродвигунів напругою більше 3 кВ або потужністю більше 3 кВт вимірюють коефіцієнт абсорбції. Він повинен становити не менше 1,3. Зменшення опору Ізоляції або коефіцієнта абсорбції свідчить про зволоження ізоляції.

Визначення вібрації та температури нагрівання підшипникових щитів. При роботі електродвигуна шум повинен бути монотонним. Стуки та вібрація свідчать про несправності його механічної частини. Надмірна вібрація може бути спричинена обривами стержнів ротора (якщо вібрація збільшується із збільшенням навантаження двигуна); нерівномірністю повітряного зазору (при відключенні машини вібрація зменшується); розбалансування ротора (вібрація після відключення машини від електромережі не зменшується).

Стан підшипникових вузлів визначають прослуховуванням їх шумів за допомогою стетоскопа.

Температура підшипникових щитів також залежить від сталу підшипникових вузлів, тому при обслуговуванні електродвигунів II вимірюють електроконтактним або ртутним термометром. Максимальна температура підшипникових вузлів не повинна перевищувати температуру навколишнього середовища на 46—55 С. Температуру вимірюють після встановлення теплової рівноваги між двигуном. і навколишнім середовищем (після 1-2 год роботи) біли підшипників.

Технічне обслуговування заглибних електродвигунів виконують без їх піднімання на поверхню. При цьому вимірюють опір ізоляції відносно заземлених частин електронасосного агрегату та силу струму електродвигуна (амперметром або струмовимірювальними кліщами). Сила струму електродвигуна не повинна збільшуватися більше як на 25%, порівняно з силою струму нового двигуна.

При експлуатації двигунів найчастіше зустрічаються такі несправності.

Електродвигун не розкручується без навантаження. Це може бути внаслідок відсутності напруги на одній з фаз обмоток статора; обрив у одній із фаз обмотки статора, який можна виявити при вимірюванні опору фази обмотки постійного струму за допомогою омметра; короткого замикання в обмотці, яке виявляється при вимірюванні опору фаз обмотки постійному струму; спрацювання підшипників, що призводить до заклинювання ротора та робочої машини; закорочення положення пускового реостата або кілець (в електродвигунах з фазним ротором).