Смекни!
smekni.com

Технічне обслуговування електроустановок (стр. 6 из 6)

Технічне обслуговування електропроводки

Електропроводку оглядають і виявляють її обриви, провисання тощо. Волосяною щіткою очищають від пилу та бруду проводи і кабелі, а також зовнішні поверхні труб і відгалужувальні коробки. У вогких та особливо вогких приміщеннях застосовують обтирний матеріал.

Оглядають заземлені проводи і їх з'єднання з металевими оболонками кабелів, трубами, перевіряють наявність з'єднання із заземлюючою конструкцією. Роз'ємні з'єднання розбирають, контакти зачищають до металевого блиску, затягують. Пошкоджені нероз’ємні з'єднання проварюють або пропаюють.

Мегомметром на 1000 В вимірюють опір ізоляції між струмоведучими проводами і проводами та заземленими елементами конструкцій електропроводки. її опір при температурі 20 °С повинен бути не менше 0,5 МОм. У іншому випадку проводку а низьким опором замінюють. Пошкоджені ділянки обмотують бавовняною ізоляційною стрічкою, а у вогких і дуже вогких приміщеннях застосовують полівінілхлоридну стрічку ПВХ.

Для перевірки електричних з'єднань, відкривають кришки відгалужувальних коробок. У разі наявності всередині коробки, на контактах і проводах вологи або пилу, перевіряють стан ущільнень кришки коробки і вводів у неї. Ущільнення, що втратили пружність 1 не забезпечують герметичність коробок, замінюють. Оглядають клеми і проводи, що приєднані до них. З'єднання з слідами окислення або оплавлення розбирають, зачищають, змащують технічним вазеліном і складають. Гвинти та гайки з зірваною різьбою замінюють. Оглядають з'єднання, які виконані методом скручування, зварювання, паяння чи спресовування. У з'єднаннях з обгорілою та пошкодженою ізоляцією її знімають, усувають причину поганого контакту, зачищають та пропаюють (опресовують тощо) і знову обмотують Ізоляційною стрічкою. У вогких І особливо вогких приміщеннях пошкоджені місця покривають спеціальним лаком, а потім обмотують трьома-чотирма шарами поліхлорвінілової липкої ізоляційної стрічки.

Крім цього, перевіряють відповідність площі поперечного перерізу проводки фактичному струмовому навантаженню, а також стан маркування.

4. Захист електрообладнання від корозії

Корозія металів буває атмосферною та контактною. Перша виникає при з'єднанні двох або кількох металів з різними електричними потенціалами при наявності вологи в місці контактування. Усувають II ізолюванням місця контактування (для запобігання потраплянню вологи на контактну пару) та правильним вибором матеріалів для деталей контактування.

Широко застосовують мідь та алюміній. Але з'єднувати їх між собою не можна, тому що виникне активна контактна корозія. З'єднують мідь з алюмінієм лише через стальні або мідні, покриті нікелем, оловом або хромом шайби. Неінтенсивна контактна корозія спостерігається у з'єднаннях міді з бронзою, латунню, нікелем, оловом, сріблом. Алюміній можна з'єднувати із сплавами алюмінію, нікелем, оловом, сталлю, хромом, шиком.

Для захисту металів від атмосферної корозії використовують лакофарбові покриття, металізацію, фосфатування, оксидування та електрохімічне анодування.

Лакофарбові покриття застосовують для захисту конструкційних елементів електрообладнання від атмосферної корозії. Для обладнання, яке працює в умовах помірного клімату, використовують емалі ВЛ-725, МЛ-25, ХВЗ, ЗП-74г, ГФ-95, лаки К-44, К-48 та ін. Перед їх нанесенням поверхню очищають від бруду, іржі, знежирюють. '. При металізації на підготовлену поверхню наносять тонкий шар (до 200 мкм) стійкого проти корозії металу (алюміній, кадмій, хром, мідь, цинк тощо) шляхом гарячого напилення або гальванічного осаджування.

Для захисту стальних конструкцій застосовують електрохімічне та хімічне оксидування сталі. Операцію проводять у кислому середовищі при підвищеній температурі. В результаті утворюється окисна плівка товщиною до 10 мкм.

Кольорові метали, мідь та алюміній захищають за допомогою електрохімічного анодування. Найкраще анодувати алюміній в розчині сірчаної кислоти концентрацією 180—200 г/л. При цьому можна одержати покриття товщиною до 200 мкм.


Використана література

1. Б. Ю. Липкин "Электроснабжение промишлених предприятий и установок" -М.: Колос, 1990 - 560с.

2. Жилін А.П., Лєус І.С., Косцов І.А., "Технічне обслуговування машин тваринницьких ферм і комплексів ", Москва „Колос", 1978 р., 304 с

3. Бельских В.И. Диагностирование и обслуживание сельскохозяйственой техники. – М.: Колос, 1980. -575 с.