Смекни!
smekni.com

Розслідування кишенькових крадіжок (стр. 5 из 5)

- про обстановку вчинення злочину;

- про психічний і фізичний стан допитуваного при вчиненні злочину, реалізації інших, пов'язаних з його злочинною та незлочинною поведінкою, подій;

- про особливості його поведінки перед, під година та після вчинення злочину;

- про наявність, характері зв'язку з місцем злочину, предметом посягання, іншими матеріальними об'єктами;

- про годину, місце, мотив, цілі, об'єкт злочинного посягання, злочинні дії, спосіб вчинення злочину, ставлення допитуваного до вчиненого діяння;

- про обставини підготовки, укриття злочину.

При оцінці отриманих свідчень слідчий винний виходити з їх повноти й достовірності; з того, наскільки ця інформація відповідає даним, отриманих з інших джерел; зі ступеню стабільності позиції, якові зайняв підозрюваний (обвинувачений).

Очні ставки проводяться між обвинуваченим, свідками і потерпілим, які дають різні свідчення по одним і тім же обставинам. Дана слідча дія спрямована на усунення суттєвих протиріч у свідченнях вказаних категорій осіб та на встановлення істини по справі.

Для найбільш результативної очної ставки особливу увагу приділяють дослідженню раніше отриманих показань осіб, які будуть брати доля в проведенні очної ставки; виявленню протиріч у них; вибору тактичних прийомів, направлених на усунення вказаних протиріч; взаємовідносинам учасників очної ставки; встановленню особини, якові на очній ставці буде допитано першою. Виходячи з рекомендацій, розроблених у криміналістиці, першим допитується особа, свідчення якої, на думку слідчого, правдиві.

Судові експертизи. У практиці розслідування кримінальних справ про кишенькові крадіжки експертизи призначаються рідко. Разом із тім використання можливостей експертизи нерідко забезпечує отримання важливого доказу причетності підозрюваного до вчинення крадіжки.

Дактилоскопічна експертиза проводитися в тихнув випадках, коли при огляді поверхні гаманця, сумочки або інших предметів, з яких було скоєно крадіжку, або викинутих кишеньковим крадієм знаряддя злочину, виявлені сліди пальців рук. Виявлення слідів пальців рук на цих предметах може свідчити про долю певної особини у вчиненні кишенькової крадіжки або причетності до неї.

Не слід забувати, що висновки дактилоскопічної експертизи допомагають встановити не тільки причетність особини до крадіжки, а й особу злочинця який зник або переховується.

У процесі розслідування кишенькових крадіжок може бути проведена експертиза встановлення цілого по частинах. Наприклад, якщо при проведенні особистого обшуку в підозрюваного виявлено невеликі шматочки підкладки чи сумки піджака потерпілого, які були вилучені затриманим разом з грошима, або якщо в кишені потерпілого залишаються шматочки (зазвичай куточки) грошів, а в підозрюваного вилучають грошові купюри з обрізаними кутами. Ця експертиза призначається й у тихнув випадках, коли в підозрюваного вилучені частини предметів, які раніше належали потерпілому й складали єдине ціле (футляр фотоапарату, обрізаний ремінець або шнурок), а також коли, на місці крадіжки виявлено частину леза безпечної бритви, обгорнутої ізоляційною стрічкою чи пластиром, а в підозрюваного при обшуку місця проживання буде знайдений уламок леза. У вказаних випадках збіг досліджуваних об'єктів за лінією розрізу, розриву чи зламу є серйозним доказом проти підозрюваного.

У випадках, коли на одежі чи сумці потерпілого зроблені надрізи та порізи, що виявлені на грошових купюрах, вилучених у підозрюваного, те експерт-криміналіст при проведенні відповідних трасологічних досліджень може визначити, чи зроблені смороду одночасно чи в різний годину, встановити, що розрізи зроблені одним знаряддям, яку вилучене в підозрюваного.

Коли на одежі потерпілого чи на його сумці виявляють плями, схожі на дах, а на руках підозрюваного - невеликі порізи, те доцільно призначити в такому випадку судово-медичну експертизу (біологічне дослідження) з метою встановлення групової належності крові, адже кишеньковий злодій предметом, яким розрізає сумки, міг спричинити собі невелику травму під година вчинення крадіжки.

Залежно від конкретної ситуації та наявності достатніх підстав можуть призначатись і інші види експертиз (судово-хімічна, судово-матеріалознавча, товарознавча тощо).