Смекни!
smekni.com

Розрахунок показників економічної ефективності проектування й розширення підстанції (стр. 4 из 5)

(4.1),

де Sрасч - розрахункове навантаження по таблиці (5.1);

Кп - коефіцієнт припустимого аварійного перевантаження, рівний 1,4.

Розрахункове навантаження СН підстанції визначається по формулі

(4.2),

Розрахункове навантаження при Кс=0,8 по формулі (4.2)

За умовою (10) маємо

Найближчий до цієї потужності приймаємо трансформатор ТМ-250/10 з номінальною повною потужністю 250 кВ·А.


5. Розробка схем РУ підстанції

Вибір варіантів схеми з урахуванням надійності

При невеликій кількості приєднань на стороні 35 - 500 кВ застосовують спрощені схеми, у яких звичайно відсутні збірні шини, число вимикачів зменшене. Спрощені схеми дозволяють зменшувати витрата електроустаткування, будівельних матеріалів, знизити вартість розподільного пристрою, прискорити його монтаж. Такі схеми одержали найбільше поширення на підстанціях.

Розглянемо дві схеми 220 кВ, схема квадрат і схему містка. Визначимо витрати кожної схеми й найбільш економічний варіант приймемо за основну схему при складанні головної електричної схеми.

Таблиця 5.1 - Розрахункові зв'язки схеми квадрат

Вимикачі Q1 Q2 Q3 Q4
Q1 + - - -
Q2 - + - -
Q3 - - + -
Q4 - - - +

Визначимо ймовірність збігу

Малюнок 5.1 - Схема квадрат


Розрахунок річної відпустки електроенергії

Річна відпустка електроенергії від підстанції в першу чергу залежить від технологічних характеристик застосовуваного встаткування. Для розрахунків річної відпустки ми використовуємо вихідні дані по параметрах трансформаторів підстанції, відповідно до даного маркувальниці роботою з дисципліни "Електроустаткування електростанцією"

Згідно з вихідними даними до Дипломної роботи, установлена потужність підстанції дорівнює

(6.1),

Основний для розрахунку річної відпустки електроенергії з підстанції є диспетчерський графік електричного навантаження. На практиці він складається на підставі заявок великих споживачів, а також за звітним даними за попередні періоди.

Добовий диспетчерський графік електричного навантаження підстанції

Диспетчерський графік електричного навантаження для зими,
Годинники доби 0–7 7–12 12–20 20–24
Навантаження підстанції, у частках від установленої потужності підстанції 0,7ЧNуст 0,4ЧNуст 1,0ЧNуст 0,5ЧNуст
Навантаження підстанції, МВт 35 20 50 25
Диспетчерський графік електричного навантаження для літа,
Годинники доби 0–7 7–12 12–20 20–24
Навантаження підстанції, у частках від установленої потужності підстанції 0,85
0,9
0,9
0,85
Навантаження підстанції, МВт 29,7 18 45 21,2

На трансформаторних підстанціях значна частина електроенергії враховується як втрати при холостому ході трансформатора ?Nх.х і навантажувальні втрати ?Nк.з.

Для створення нових основних фондів необхідні матеріальні, трудові й грошові ресурси. Сукупні витрати цих ресурсів на створення нових або розширення й реконструкцію діючих основних фондів називаються капітальними вкладеннями.

Вони витрачаються на будівельно-монтажні роботи й придбання технологічного встаткування, транспортних засобів, інвентарю й так далі.

Величина капіталовкладень в енергетичні установки і їхню структуру залежать від багатьох факторів: типу встаткування і його потужностей, числа й параметрів установлюваних агрегатів, застосовуваних схем технологічних зв'язків, місцевих умов будівництва й інше. Зі збільшенням потужності установки знижується абсолютна й відносна величина питомих витрат на будівельні роботи, але зростає частка витрат на встаткування і його монтаж.

У роботі розрахунок вартості спорудження підстанції (капітальні витрати) виробляється приблизно, за укрупненими показниками.

Складається перелік устаткування, обумовлений за завданням на Дипломний проект по дисципліні "Електроустаткування електростанцій". Розрахунок капітальних витрат може бути представлений у вигляді таблиці.

Перелік необхідного встаткування й витрати на його придбання

Найменування встаткування Кількість Ціна за одиницю Первісна вартість, тис. грн.
усл. ед. тис. грн.
ТДТН-25000/220 2 165 59400 118800
Осередку на ВН 220 2 130 46800 93600
Осередку на СН 35 3 20 7200 21600
Осередку на НН 6 4 70 25200 100800
РАЗОМ: 334800

Визначення цін на встаткування виробляється по нормативній вартості, наведеної в довідниках [1], [2], з урахуванням перевідного коефіцієнта в ціни поточного року. Переказний коефіцієнт ураховує вплив інфляції й приймається рівним k = 150.

Загальний розмір капітальних витрат на будівництво підстанції включає також постійну частину витрат по підстанціях, до якої відносять вартість будинку загальне станційного пункту керування, установки постійного струму, компресорної, устаткування власних потреб, трансформаторного й масляного господарства, водопостачання, теплопостачання, дорого, освоєння, планування й озеленення площадки тощо.

Таблиця 6.3 - Загальні капітальні витрати на будівництво підстанції

Найменування витрат Ціна за усл. ед. Первісна вартість, тис. грн.
Електроустаткування 334800
Усього постійна частина витрат 350 126000
Підготовка й благоустрій території 50 18000
Загальний підстанції пункт керування С.Н. 70 25200
Компресорна 20 7200
Під'їзні й усередині майданчикові дороги 25 9000
Засобу зв'язку й телемеханіки 110 39600
Зовнішні мережі (водопостачання, каналізації) 25 9000
Інші витрати 60 21600
РАЗОМ: 590400

Після визначення загальних капіталовкладень у будівництво ТП, розрахуємо питомі капіталовкладення по проектованої ТП

(6.11),

У цілому капіталовкладення з ростом потужності підстанцій і встановлюваних на них агрегатів знижуються, тому що загальні капіталовкладення зростаю в меншій мері, чим потужність установки.


6. Розрахунок витрат на зміст устаткування й амортизації

Амортизація - це грошове відшкодування зношування основних виробничих фондів шляхом включення частини їхньої вартості у витрати на випуск продукції, тобто амортизації є грошове вираження фізичного й морального зношування основних виробничих фондів.

Амортизаційні відрахування - це власне джерело фінансування відновлення основних виробничих фондів, величина якого залежить від двох факторів: вартості наявних основних виробничих фондів і норм амортизаційних відрахувань.

Амортизація основних засобів нараховується з урахуванням числа годин використання встановленої потужності станції.

Норми амортизації визначаємо по формулі

.

Згідно виробничим розрахунком, розмір капітальних вкладень складе. Визначимо величину річних амортизаційних відрахувань по формулі

(6.13),

Витрати по поточному ремонті основних засобів включають основну й додаткову заробітну плату (з нарахуваннями) ремонтного персоналу, вартість ремонтних матеріалів і використовуваних запасних частин, вартість послуг сторонніх організацій і допоміжних виробництв.