Смекни!
smekni.com

Розрахунок показників економічної ефективності проектування й розширення підстанції (стр. 5 из 5)

Розмір витрат розраховується приблизно по наступній формулі


де

– коефіцієнт витрат на поточний ремонт у частках від амортизації; для підстанцій із трансформаторами потужністю понад 250 МВА –
= 0,3 для інших –
= 0,4.

Розрахунок чисельності персоналу й річного фонду зарплати

Ефективне використання засобів праці в суспільному виробництві залежить від состава й кваліфікованого рівня кадрів. Персонал ділиться на промислово-виробничу й непромисловий загальна чисельність персоналу становить штати підприємства.

Персонал трансформаторної підстанції включає експлуатаційний і ремонтний персонал. Експлуатаційний персонал постійно перебуває на підстанції й займається оперативним і поточним обслуговуванням. Ремонтний персонал обслуговує підстанцію тільки під час планово-попереджувальних ремонтів, а також при аварійних ситуаціях.

Чисельність експлуатаційного й ремонтного персоналу визначається по нормативах чисельності працівників електроенергетичних підприємств залежно від кількості й складності встаткування на підстанції.

Таблиця - 6.4 Розрахунок встаткування підстанції

Найменування Кіл-В усл. ед. на одиницю виміру
1 Підстанція 210
2 Силовий трансформатор ТДТН – 25000/220 28
3 Повітряний вимикач 86
РАЗОМ: 324

Чисельність персоналу, що доводиться на одиницю виробничої потужності підприємства, називається питомою чисельністю або штатним коефіцієнтом. Для підстанції штатний коефіцієнт розраховується як кількість на 1 МВА встановленої потужності.

Після визначення необхідної чисельності персоналу розраховують штатний коефіцієнт по формулі


Заробітна плата є основним джерелом доходу працівників підприємства, тому значною мірою спричиняється рівень їхнього добробуту.

При цьому для підприємства заробітна плата є витратами, які ставляться на собівартість виробленої продукції.

Оплата праці виробляється в погодинній або відрядній формі. На енергетичних підприємствах в основному використовується погодинна форма оплати, що пов'язане з особливостями технологічного процесу. При цій формі оплати праці мірою праці є відпрацьований час, а заробіток нараховується відповідно до окладу за фактично відпрацьований час.

Заробітна плата експлуатаційному персоналу нараховується по почасово-преміальній системі, розмір премії - 40% від окладу, оклад визначається по тарифній сітці з урахуванням розряду працівника, галузевий коефіцієнт - 1,3.

Таблиця 6.5 - Розрахунок витрат на оплату праці

Найменування професії й розряд Чсрчел Тарифний коефент Оклад Премія Зарплата Доп. зарплата Разом
Електромонтер 5 розряд 4 1,603 28584 11433 480204 43218 2093689
Електрослюсар 5 розряд 5 1,603 28584 11433 480204 43218 2617110
Разом: 4710799

7. Розрахунок річних витрат виробництва й калькуляція собівартості трансформації енергії

Собівартість виробництва на підстанції - це виражені в грошовій формі витрати, прямо або побічно пов'язані із трансформацією електроенергії.

Для визначення собівартості трансформації енергії складемо кошторис витрат на виробництво, у яку включимо основні елементи витрат: зарплату із соціальним податком і відрахуваннями й інші. Розрахунок виробляється по статтях витрат. Перелік статей наведений у таблиці 6.

Таблиця 6.6 - Кошторис витрат на трансформацію електричної енергії

Найменування статей витрат Обґрунтування Сума, грн Частка, %
1 Витрати на оплату праці Таблиця 6.5 4710,799 6,9
2 Соціальний податок з відрахуваннями Розрахунок (6.17) 518,1878 0,75
3 Амортизаційні відрахування Розрахунок (6.12) 29520 43,2
4 Поточний ремонт і зміст устаткування Розрахунок (6.13) 11808 17,3
5 Витрати на втрати енергії в трансформаторах і на власні потреби Розрахунок (6.18) 9987,632 14,6
6 Інші виробничі витрати Розрахунок (6.19) 11639,2 17
РАЗОМ повна собівартість 68183,8 99,7%

Витрати на втрати енергії в трансформаторах і на власні потреби розраховуються на підставі дані про величину втрат енергії й витрати енергії на власні потреби. На статтю "Інші витрати" відносять витрати по керуванню підстанціями, які складаються із зарплати адміністративно-управлінського персоналу, податків, зборів, витрат по охороні підприємства, витрат по змісту офісних приміщень, оплату послуг сторонніх організацій; витрати по охороні праці й техніку безпеки; витрати по аналізах і випробуванням устаткування, проведеними сторонніми організаціями й так далі. Інші витрати приймаємо в розмірі 25% від суми витрат на заробітну плату, амортизацію й поточний ремонт устаткування по формулі.

8. Техніка безпеки

Види й періодичність ремонту

Вітчизняні трансформатори прості по конструкції й надійні в роботі. Їхня питома пошкоджуваність у порівнянні з іншими видами встаткування незначна. Однак для усунення неполадок і попередження аварій трансформатори періодично виводять у поточні й капітальний ремонти.

В обсяг поточного ремонту трансформатора входять зовнішній огляд, чищення, усунення виявлених ушкоджень. Перевіряється робота пристроїв регулювання напруги. Оглядається система азотного захисту.

При поточному ремонті трансформаторів звичайно виміряється опір ізоляції обмоток і визначається відношення /? бо" /#i5". Виміри виконуються за допомогою ме-гаомметра на напругу 2500 У.

Поточні ремонти головних трансформаторів станцій і підстанцій, основних і резервних трансформаторів власних потреб виконуються не рідше 1 рази в рік, якщо зазначені трансформатори постачені РПН, при відсутності РПН - не рідше 1 рази в 2 роки.

При капітальному ремонті виробляються розкриття трансформатора, ретельна перевірка й ремонт всіх його вузлів і випробування.

В умовах експлуатації капітальний ремонт великих трансформаторів виробляється на місці установки із застосуванням інвентарних збірних конструкцій, у трансформаторних вежах, що споруджуються поблизу розподільних пристроїв, на ремонтних площадках машинного залу електростанцій, що мають під'їзні колії від місць установки трансформаторів. Трансформатори невеликої потужності ремонтують у майстерних електричних цехів електростанцій.

Приміщення для ремонту, а також, що споруджуються тимчасово вкриття, повинні надійно захищати трансформатори від влучення пилу й атмосферних опадів. Виконання такелажних робіт жадає від ремонтників особливих знань і навичок. Тому доставку трансформатора на ремонтну площадку, зняття уведень, підйом активної частини й переміщення окремих деталей і вузлів доручають фахівцям-такелажникам.

Капітальний ремонт головних трансформаторів електростанцій і підстанцій, основних трансформаторів власних потреб електростанцій проводять перший раз не пізніше чим через 8 років після включення в експлуатацію з урахуванням результатів профілактичних випробувань, а надалі - у міру необхідності залежно від стану

Всі металеві частини електроустановок, що нормально не перебувають під напругою. Але здатні виявитися під напругою через ушкодження ізоляції, повинні надійно з'єднуватися із землею. Таке заземлення називається захисним, тому що його метою є захист обслуговуючого персоналу від небезпечних напруг дотику.


Висновок

У даному проекті розглядається підстанція 220/35/6 кВ, де зразкова встаткування: вимикачі, роз'єднувачі, вимірювальні трансформатори струму й напруги, трифазний трансформатор, КРУ на 6 кВ.

На стороні високої напруги 220 кВ застосована схема із чотирма приєднаннями й трьома вимикачами, на середній напрузі 35 кВ застосована схема із двома системами шин з обхідний, на низькій напрузі 6 кВ одна секційна шина. Вимикачі на високій стороні ВГБ - 220, роз'єднувачі РДЗ - 220, трансформатори струму ТВ - 220, трансформатори напруги НКФ - 220 - 58; на середній напрузі вимикачі З - 35, роз'єднувачі РДЗ - 35, трансформатори струму ТФЗМ - 35 - В1, трансформатори напруги ЗНОЛ - 35; на низькій напрузі вимикачі ВВЕ - 10 - 31,5, трансформатори струму ТШЛ - 6, трансформатори напруги НОЛ - 0,8/6. Трифазний трансформатор ТДТН - 25000/220.

У процесі виконання дипломної роботи був виконаний розрахунок економічної ефективності проектування П/З 220/35/6.


Література

1 Рожкова Л.Д., Козулін В.С., Електроустаткування станцій і підстанцій: Підручник для технікумів. – К., 2003

2 Неклепаєв Б.Н., Гачків К.П., Електрична частина електростанцій і підстанцій: Довідкові матеріали для курсового й дипломного проектування: Навчальний посібник для вузів. – К., 2004

3 Довідник по електропостачанню й електроустаткуванню: в 2 т. / Під ред. О.О. Федорова. Т. 2. Електроустаткування. – К., 2000

4 Федоров А.А., Старкова Л.Е. Навчальний посібник для курсового й дипломного проектування по електропостачанню промислових підприємств. – К., 2000

5 Довідник по проектуванню електроенергетичних систем /Ершевич В.В., Зейлигер А.М., і ін.; під ред. Рокотяна С.С. і Шапиро І.М. – К., 1996

6 Електротехнічний довідник: В 3 т. Т. 3.2 кн. кн. 1. Виробництво й розподіл електричної енергії – К., 1988.

7 Ю.Б. Гук і ін. проектування електричної частини станцій і підстанцій: Учеб. Посібник для вузів. – К., 2007

8 М.Н. Околович. Проектування електричних станцій: Підручник для вузів. – К., 1982.

9 Економіка підприємства: підручник, під ред.. Сафронова Н.А. – К., 1991

10 Прузнер С.Л. Економіка, організація й планування енергетичного виробництва: Підручник для технікумів. – К., 1996