Смекни!
smekni.com

Способи набуття громадянства в різних державах (стр. 4 из 4)

Закріплене в законодавстві багатьох держав, у тому числі й України, положення стосовно надання громадянства є насамперед формальним вираженням вдячності і поваги особи за які-небудь заслуги загальнозна-чущого характеру. У свій час таке надання дуже часто застосовувалося до перших підкорювачів космосу — льотчиків-космонавтів. Але відомі і більш ранні випадки надання громадянства. Так, наприклад, у 1792 році французьке громадянство було надане 18 видатним державним і суспільним діячам-іноземцям: американському президентові Дж. Вашингтону, англійському філософу, соціологу і юристу І. Бентаму, німецькому поету і драматургу Ф. Шіллеру та ін.

Слід зазначити, що в той час надання громадянства не тягло втрати і не вимагало відмови від власного (первинного) громадянства. Воно носило символічний характер і не мало якихось юридичних наслідків, зокрема, не створювало прав і обов'язків між таким громадянином і державою. Водночас такій особі не було потрібно візи для перетинання кордону держави, почесним громадянином якої він був. В даний час надання громадянства може мати місце і з інших, частіше усього політичних, причин, коли воно стає фактично єдиним громадянством, яким володіє індивід.


Список використаної літератури

1. Конституція України.- К., 1996.

2. Загальна декларація прав людини. - К.: Право, 1995.

3. Європейська конвенція про захист прав людини та основних свобод (зі змін., у новій ред. станом на 01 вересня 1999р.) // Практика Європейського суду з прав людини: Рішення, коментарі. - 1999.

4. Конвенция о статусе апатридов. - К.: Право, 1995.

5. Міжнародний пакт про громадянські і політичні права. - К.% Право, 1995.

6. Междунарожное право: Общая часть / Под ред. И.И. Лукашука, - М., 1998.

7. Международное право в документах. 2 -е издание.- М.,-1997.

8. О.Майданник.Про інститут громадянства України // Право України,-1999,-№2,-С.70.

9. Див.: Боярс Ю.Р. Вопросы гражданства в международном праве.-М., 1986.

10. Аваков М.М. Правопреемство освободившихся государств. - М., 1983.- С. 58.

11. 2 Цит. за: Боярс Ю.Р. Вопросы гражданства в международном праве. –М.,1986.-С. 12.