Смекни!
smekni.com

Глобальні проблеми сучасності (стр. 2 из 4)

Кожному значенню індексу дисгармонії світового співтовариства відповідає певний «об'єм тероризму», який умовно можна визначити в доларах, або в других грошових одиницях. Не зменшуючи відповідно індекс дисгармонії світового співтовариства, який сьогодні наближається до відмітки 100(!), неможливо в принципі усунути міжнародний тероризм. Його можна лише перевести з одного виду в другий.

Зростання індексу дисгармонії в другій половині XX ст., в інтервалі 1960-1997 років описується гіперболічною функцією, яка йде у безкінечність в районі 2025 р., тобто в той же час, коли починається колапс традиційного світу, який викликаний напругою у взаємодії людства з біосферою. Саме тому перша чверть XXI ст. стане критичним моментом світової історії, коли буде вирішуватись доля всього людства. Вражаючим збігом в часі завбачених колапсів світу («вибухів історії») демонструється наукова достовірність та глибинний зв'язок у прояві обох видів взаємодії. Визначення глобалістикою (наука про весь світ у комплексі) часу, що залишився для життя нашого традиційного світу у 20-25 років, можна віднести до найважливіших досягнень в області науки про сучасний світ.

Цікаво підкреслити, що індекс соціально-економічної дисгармонії суспільства в середині окремо взятої країни є значно нижчим. За даними, якими оперують вчені, для деяких країн цей індекс становить: Росія - 14,5; США - 8,9; Китай - 8,6; Німеччина - 6,5; Японія - 4,3. Ці дані свідчать, що держави прагнуть пом'якшити свою внутрішню напругу за рахунок зовнішньої.

По суті, у другій половині XX ст. значна частина енергії творення людського генія трансформувалась в енергію руйнування - беззмістовну боротьбу за світове панування та безмірне накопичення матеріального багатства які відбуваються за рахунок неминучого руйнування біосфери Землі.

Отже фундаментальні закономірності динаміки сучасного світу дають можливість зробити висновки, які є життєво важливими для всього людства.

1.Сучасна Земна цивілізація з тими темпами зростання світової економіки і населення, а також соціально-економічними системами в цілому є некерованою і приреченою.

2.Пануюча на планеті стратегія невпинного економічного зростання багатих країн-споживачів в умовах вже перевантаженої.Землі є абсурдною та самогубною для людства. Таке зростання має бути припиненим і трансформованим за історично короткий час у гармонійний розвиток всього людства, тобто в процес кардинального зниження темпів економічного зростання вказаних країн у процес самовдосконалення людини, її творчих і духовних начал. Розвитку людини немає меж. Необхідно також розумно стабілізувати чисельність населення Землі.

3. Очевидним є й те, що вже сьогодні необхідно ввести розумне управління Земною цивілізацією, щоб перевести її із приреченого стану в якісно новий стан життєздатного розвитку.

2. Екологічна криза і проблеми формування ноосферного світогляду

В наш час Земна цивілізація вступила в епоху антропогенно пеевантаженої Землі, критичного стану біосфери, наочним доказом чого є екологічна криза.

Екологічна криза - це виснаження природних ресурсів та забруднення навколишнього середовища, порушення природного балансу у рослинному і тваринному світі. Виникнення екологічної кризи - це результат невідповідності логіки живої природи і так званої технологічної цивілізації, в якій багато вчених вбачають головну причину виникнення глобальних проблем сучасності. Ця цивілізація виникла порівняно недавно, десь біля 300 років тому, на порівняно невеликому просторі Західної Європи. Протягом двох століть вона підкорила своєму впливові весь світ. Головна особливість цієї цивілізації полягає в тому, що людина попадає у все більшу залежність від умов виробництва і техніки.

Своєрідним ідеологічним обґрунтуванням технологічної цивілізації є концепція прогресу. В основі цієї концепції лежить припущення, що технічний розвиток являє собою безмежне удосконалення та розвиток техніки, що веде до покращення життя людей. На перший погляд концепція прогресує досить зрозумілою, але деталізувати її надзвичайно важко. Безсумнівним є те, що оцінка «прогресивності» досить суб'єктивна. Наприклад, рівень прогресу можна визначити виходячи із об'єму виробленої за одиницю часу (наприклад, за рік) продукції, або ж за станом навколишнього середовища, що мабуть сьогодні стоїть на першому місті серед тих проблем, які потребують негайного вирішення. Справа в тім, що якщо жива природа організована за циклічним принципом, наприклад, трупи тварин поїдаються бактеріями, бактерії є основою для росту рослий, рослини виступають у якості їжі для тварин і т.д., то коли людина вторгається у природу, вона ніби розриває існуючий цикл, в результаті чого відбувається катастрофічне накопичення відходів.

Отже, сучасна екологічна ситуація характеризується як дуже серйозна, що ставить на карту майбутнє земної цивілізації. Лімітними стають для людини чисте повітря, прісна вода, іонізуюче випромінювання, зростаючі психічні навантаження, багатоманітність токсичних речовин, прогресуюче шумове забруднення, масове застосування антибіотиків та гормональних препаратів роблять досить реальною можливість самоотруєння, порушення біологічної основи спадковості людини.

В наш час багато говорять і пишуть про так звані «хвороби цивілізації». Впровадження нових речовин і матеріалів, широке застосування добавок у їжу, консервантів, фарбників, штучних продуктів харчування, добрив разом із забрудненням навколишнього середовища негативно впливають на здоров'я сучасної людини. Інсектициди, гербіциди, миючи засоби та радіоактивні відходи все частіше вражають все живе на планеті. Під впливом змін, що відбуваються у навколишньому середовищі суттєво змінюються причини і походження багатьох традиційних для людини недругів, відбувається зміна «лідерів» серед них. На перше місце вийшли серцево-судинні та онкологічні захворювання. З'являються і принципово нові хвороби, батьківщиною багатьох із них стала Японія (хвороби «міна мата» - отруєння ртуттю, «ітай-ітай» - отруєння кадмієм, астма Амаголокі і т.ін. і тут немає нічого дивного, адже вчені констатують, що вміст свинцю в кістах сучасної людини в 50 разів перевищує вміст свинцю в останках наших далеких пращурів. У материнському молоці, що одержують 40% шведських дітей, вдвічі більше максимальної дози ДДТ, а їхні американські однолітки отримують' його у п'ять разів більше.

Потужним екологічним фактором сьогодні стає і так званий «фармакологічний прес». В результаті самолікування стрімко зростає кількість випадків медикаментозного отруєння. Ускладнення, викликані прийомом ліків виникають в 30% хворих у процесі стаціонарного лікування. Зростає також приймання транквілізаторів. Щорічна доза снодійних таблеток в Австрії становить 40 млн, біля 20 млн. рецептів на снодійні засоби щорічно виписується в Англії.

Насторожує і та обставина, що коло факторів, так чи інакше травмуючих людський організм невпинно розширюється. Так, наприклад, порівняно недавно було звернуто увагу на «шумове забруднення». Шум викликає небезпечні хвороби не менше, чим хімічне забруднення: порушення серцево-судинної та ендокринної систем, гастрит, язву шлунка, нервове виснаження, зниження опору організму і скорочує життя так само, як і паління. Помічено, наприклад, що жителі паризького передмістя Орлі, де функціонує аеропорт, приймають ліків у 7 разів більше від інших парижан. В Англії кожен четвертий чоловік і кожна третя жінка хворіють неврозами із-за шуму.

«Шумове забруднення» є одним із серйозних факторів, що впливають негативно і на представників тваринного світу. Наприклад, від шуму пролітаючого реактивного літака гинуть личинки бджіл, а в гніздах птахів тріскається шкарлупа яєць. Гостро дефіцитними продуктами в останній час стають прісна вода і чисте повітря. За даними Всесвітньої організації здоров'я (ВОЗ), біля 80% всіх випадків захворювань у світі пов'язані із вживанням неякісної забрудненої води. Засоби масової інформації вже давно б'ють тривогу з приводу екологічного стану таких річок, як Рейн, Ганг, Міссісіпі, Амазонка, Сена, По, Дунай, Дністер, Волга, Дніпро і інших.

Не в кращому стані перебувають моря і океани. За свідченням центру гідрологічних досліджень Великобританії у води Північного моря щорічно надходить 7740 тон свинцю, 5930 - міді, 30900 - цинку, 2880 - хрому, 840 - кадмію, 3650 - нікелю, 44 тони ртуті. Тому не дивно, що у цьому морі зовсім зникли деякі види риб (наприклад, оселедці).

Отже руйнування та забруднення природних біогеоценозів при зводить до загибелі багатьох представників тваринного світу. Людина, розширяючи постійно масштаби своїх господарських програм, все частіше втручається в природні анклави, руйнуючи при цьому місця проживання тварин і комах. Фінські екологи встановили, що птахи, комахи і дрібні тварини витісняються із полів внаслідок їх інтенсивної обробки машинами. Ластівки та інші перелітні птахи масово гинуть із-за того, що традиційні місця їх ночовок зайняті під промисловим будівництвом. За самими скромними підрахунками, щорічно в країнах Середземномор'я гине більш ніж сто мільйонів птахів.

Особливо надзвичайно швидкими темпами гинуть представники флори і фауни Африканського континенту. В Заїрі залишилось всього 12 білих носорогів. Біля мільйона слонів загинули за останні 20 років в районі між Сомалі та Центральною африканською республікою. Треба зауважити, що крупні африканські тварини масово знищуються браконьєрами - контрабандистами. Щорічно на ринках і аукціонах США та Західної Європи продаються тисячі тон слонової кістки. Останнім часом з'явилась і така форма організованої злочинності, як зоомафія, яка спеціалізується на продажу та контрабанді рідкісних, екзотичних тварин.

Поряд з тваринами, зникають також і представники рослинного світу. Міцні в недалекому минулому біоценози поступаються місцем гнітючим своїм одноманітним виглядом, нестійким монокультурним агроценозам, а то й пустельним ареалам, що нагадують місячний ландшафт.