Смекни!
smekni.com

Економічний механізм природокористування та природоохоронної діяльності (стр. 4 из 5)

Чітко визначити (у законодавчому порядку) частку платежів за користування кожним видом природних ресурсів, яка матиме природоохоронне спрямування та надходитиме у відповідні місцеві та державні бюджети.

До того ж доцільно запровадити наступні економічні заходи та інструменти екологічного регулювання:

1) різні види пільгових позичок — для підтримки природоохоронного інвестування основного капіталу товаровиробників. У переліку пільгових позичок на увагу вітчизняних органів екологічного управління заслуговують такі методи позитивної інвестиційної мотивації, як безпроцентні, низькопроцентні або з субсидованими процентами позички (наприклад, доцільно встановити 1-5% річних);

2) різні види пільгового кредиту - для фінансової підтримки господарюючих суб'єктів, які запроваджують ресурсозберігаючі та природоохоронні заходи, технологічні зміни, адекватні екологічним нормам, а особливо тих, які розробляють екологічно безпечну технологію. За оцінками фахівців, надання довгострокових кредитів з низькими відсотками підприємствам для закупки та впровадження екологічно чистого обладнання є найбільш дієвим серед механізмів, якістимулюють капіталовкладення на природоохоронні цілі [41, с. 38]. В Україні й досі здійснюються тільки перші кроки в такому напрямку.

3) різні види гнучких екологічних податків на продукт — як стимулятори обмеження виробництва і споживання екологічно небезпечної, ресурсомісткої продукції, а також продукції, що виготовляється з обмежених (рідкісних) природних ресурсів. Спочатку виступаючи для господарюючих суб'єктів певним фінансовим тягарем, у перспективі екологічний податок на продукт сприяє зростанню обсягів виробництва нової, екологічно чистої продукції, та зниженню витрат на контроль за забрудненням, зміцнюючи тим самим конкурентоспроможність і економічні позиції виробника.

Яскравим прикладом щодо цього може слугувати ефективний вплив екологічного податку на вміст свинцю та вуглецю в транспортному пальному, а також сірки в нафті, на шини, на пакувальні матеріали тощо в інших країнах. Характерно, що з часом, введення екологічного податку на екологічно небезпечну продукцію повністю витісняє її з ринку (як сталося, до речі, з виробництвом автомобілів з високою енергомісткістю двигуна в американській промисловості).

Як бачимо, для здійснення позитивних змін в економічному механізмі екологічного управління в Україні важливо розв’язати широке коло проблем – організаційних, облікових, статистичних, фінансових, юридичних, соціальних, політичних.

Сувора підпорядкованість статей законів України з питань природокористування спорідненим статтям законів з оподаткування, а також суперечливість, неузгодженість, неадекватність змісту цих споріднених статей різних законів призводить до фактичного зняття чинності важливих законодавчих положень про економічний механізм забезпечення стимулювання природоохоронних заходів, що надає їм декларативності. Звідси постає питання про розробку відповідних доповнень і коректив до проекту Податкового кодексу, інших нормативно-правових актів. Завдання сучасного законодавства - створити такі правові рамки економічної свободи, в яких ефективність діяльності суб'єктів господарювання безпосередньо залежатиме від ступеня її екологічності.

Отже, з огляду на недостатню дієвість існуючих методів екологічного управління в Україні, реалії та прогнозовані тенденції функціонування національної економіки в перехідний період, маючи нагоду врахувати світовий досвід екологічного регулювання, необхідно в найкоротший термін запровадити таку систему економічних регуляторів природокористування, яка базується на комбінації інструментів, щонасамперед, економічно заінтересовують і заохочують, й, врешті-решт, примушують господарюючих суб'єктів до реалізації природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів. Саме така система регуляторів еколого-економічної поведінки суб'єктів господарювання – примусово-обмежувального та стимулюючо-компенсаційного характеру - є, не тільки економічно вигідною і екологічно доцільною, тобто одночасно економічно і екологічно ефективною, а й адекватна завданню гармонізації та інтеграції економічної, екологічної і соціальної стратегій реформування суспільства, міжнародній ідеї сталого, збалансованого з можливостями природи, розвитку світової спільноти.


ВИСНОВКИ

Аналіз сучасного стану та ефективності функціонування економічного механізму екологічного регулювання в Україні дав можливість зробити певні висновки.

1. Економічний механізм екологічного регулювання (раціоналізації природокористування) в Україні перебуває у стадії становлення. Причому окремі його підсистеми та елементи мають різні ступені розвиненості та практичної реалізації.

2. Особливістю формування й становлення економічного механізму екологічного регулювання є те, що цей процес здійснюється досить фрагментарно, відбиваючи не тільки допущені політичні та господарські прорахунки на шляху до ринкової економіки, а й зберігаючи застарілі засади його створення відповідно до вимог колишньої командно-адміністративної системи. Причому розгортається процес формування й становлення економічного механізму екологічного регулювання одночасно з специфічними закономірностями генези ринкових відносин в Україні. Крім того, досі чимало еколого-економічних інструментів природокористування та природоохоронної діяльності існують лише на рівні законодавчих положень, не будучи реалізованими та впровадженими у практику господарювання.

3. Реалії вітчизняного екологічного управління переконують, що економічні інструменти переважно виконують роль фіскальних платежів, а функціонування існуючих еколого-економічних регуляторів виступає засобом нагромадження фінансових ресурсів у владних структурах. Цей висновок відбиває ситуацію, що склалася на всіх рівнях господарювання.

4. Аналіз свідчить про не результативність економічного механізму природокористування та природоохоронної діяльності щодо розв’язання проблеми збереження навколишнього природного середовища та його неспроможність забезпечити екологічно сприятливі умови господарювання.

5. Впровадження економічного механізму раціоналізації природокористування повинне здійснюватися шляхом не адміністративного тиску, а економічного диктату, тобто створенням таких умов для виробничої діяльності, за яких господарюючим суб’єктам стало би вигідним досягнення екологічних цілей. При цьому утвердження економічних підходів до управління природокористуванням і охороною навколишнього середовища активно поєднується з адміністративно-правовими методами управління.


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Сталий розвиток: стратегія, реальність (з виступу Президента України Леоніда Кучми на пленарному засіданні Всесвітнього самміту землі з питань сталого розвитку 3 вересня 2002 року у м. Йоганнесбурзі, ПАР) // Краєзнавство, географія, туризм. - 2002. - № 36 (281). - С. 1-2.

2. Європейський вибір. Концептуальні засади стратегії економічного та соціального розвитку України на 2002 - 2011 рр. Послання Президента України до Верховної Ради України // Урядовий кур'єр. - 2002. - № 100. - С. 5 - 12.

3. Дробноход М.І. Стійкий екологічно безпечний розвиток: український контекст // Економічні реформи в Україні в контексті переходу до сталого розвитку / Матеріали двох конференцій та рекомендацій до проекту Національної стратегії сталого розвитку: Інститут сталого розвитку. - К.: Інтелсфера, 2001. - С. 20 - 32.

4. Данилишин Б.М., Шостак Л.Б. Устойчивое развитие в системе природно-ресурсных ограничений. - К.: СОПС Украины НАНУ, 1999 -324 с.

5. Геєць В.М. Реструктуризація економіки в контексті переходу України на принципи сталого розвитку / Проблеми сталого розвитку України. - К.: НАН України, 1998. - С. 66 - 75.

6. Україна: поступ у XXI століття. Стратегія економічного та соціального розвитку на 2000 - 2004 рр. Послання Президента України до Верховної Ради України. 2000 рік // Урядовий кур'єр.-2000.-23.02. -С.2-11.

7. Статистичний щорічник України за 2001 рік. - К, “Техніка”, 2002.-645 с.

8. Про дотримання вимог та ефективність природоохоронного законодавства України. Інформаційно-аналітичні матеріали до парламентських слухань 25 грудня 2002 року. - К.: Верховна Рада України, № 33-5092/4, 10.12.2002 р. - 34с.

9. Звернення Президента України до Верховної Ради України у зв'язку з Посланням Президента України до Верховної Ради України "Про внутрішнє і зовнішнє становище України у 2002 році" // Економіст. - 2003. - № 4. - С. 32 - 34.

10. Кваснюк Б. Є. Реалістичність і поступальність стратегії // Урядовий кур'єр. - 2003. - № 65. - С. 6 - 7.

11. Статистичний щорічник України за 1999 рік. - К., “Техніка”, 2000.- С. 598.

12. Діти, жінки та сім'я в Україні / Статистичний збірник. - К.: Державний комітет статистики України, 2002. - 371 с.

13. Рассадникова С.И. Институциональные ориентиры как условие зкологизации инвестиционной политики в Украине // Третя міжнародна науково-практична конференція "Економічні проблеми виробництва та споживання екологічно чистої агропромислової продукції (ЕП-2003)". -Суми: "Козацький вал", 2003. - С. 34 - 35.