Смекни!
smekni.com

Ефективність заходів по покращенню якості води (стр. 2 из 6)

Нагріті стічні води теплових ЭС і ін. виробництв заподіюють "теплове забруднення", що загрожує досить серйозними наслідками: у нагрітій воді менше кисню, різко змінюється термічний режим, що негативно впливає на флору і фауну водойм, при цьому виникають доброчинні умови для масового розвитку у водоймищах синьо-зелених водоростей - так називаного "цвітіння води" Забруднюються ріки і під час сплаву, при гідроенергетичному будівництві, а з початком навігаційного періоду збільшується забруднення судами річкового флоту.

Таким чином, всі існуючі види забруднень які б вони не були, залишають свій відбиток на стані здоров'я людини, тварин, на розвитку організмів і цим підкреслюють небезпеку забруднень.

Під екологічним моніторингом варто розуміти організований моніторинг навколишнього середовища, при якому, по-перше, забезпечується постійна оцінка екологічних умов середовища існування людини і біологічних об'єктів (рослин, тварин, мікроорганізмів і т. д.), а також оцінка стану і функціональної цінності екосистеми, по-друге, створюються умови для визначення коригувальних дій у тих випадках, коли цільові показники екологічних умов не досягаються.

Основні задачі екологічного моніторингу:

- спостереження за джерелом антропогенного впливу;

- спостереження за фактором антропогенного впливу;

- спостереження за станом природного середовища під впливом факторів антропогенного впливу й оцінка прогнозованого стану природного середовища


РОЗДІЛ 2

Характеристика середовища і об’єкта дослідження

2.1 Природноекономічні умови району розташування об’єкту

Житомирська область розташована у центральній частині Східно - Європейської рівнини на півночі Правобережної України. Площа області становить 29.9 тис. км², що складає 4.9% території України.

Рельєф Житомирської області тісно пов’язаний з геологічною будовою. Житомирська область має вигляд хвилястої рівнини із загальним зниженням на північ. Грунти Житомира дерново-підзолисті, але й є чорноземи, сірі лісові.

Клімат Житомирської області помірно-континентальний, з теплим вологим літом і м'якою хмарною зимою. Середня багаторічна температура найхолоднішого місяця (січня) становить мінус 6°, найтеплішого (липня) +17 - +19 °. Середня річна температура в області становить +6 - +7°.

Рослинний покрив Житомирщини багатий і різноманітний. До них належать різні лікарські, харчові, технічні, вітамінні тощо. На території вводиться 2783 види тварин.

Територія Житомирської області має розгалужену гідрографічну мережу. На території області протікає повністю або частково 221 річка (враховано річки довжиною понад 10 км, загальною довжиною 5366 км), всі вони належать до басейну Дніпра.

Основним джерелом природного ресурсу води є р. Тетерів з її притоками, серед яких найголовніші: Прип’ять, на її березі знаходиться місто Бердичів та Гуйва, що протікає через місто Андрушівку. Обидві ці річки беруть початок у Вінницькій області і впадають до Корбутівського водосховища.


2.2 Загальна характеристика об’єкту дослідження

Відомо, що одна з головних проблем в м. Житомирі – це якість водопровідної води для громадського споживання.

Наведемо декілька даних:

· Довжина водогінної мережі м. Житомира 499км;

· Загальна потужність водоочисних споруд175тис.м3/добу;

· Добова подача води на людину становить 210л.

· Жителі міста отримують воду в достатній кількості, але постає питання про її якість. Всього в області 17 підприємств продовжують скидати забруднені стічні води, внаслідок чого в поверхневі водойми потрапило 40,194 млн.м3 недостатньо очищених стічних вод. Тетерів(основне джерело водопостачання) серйозно забруднюється. Це пов’язано з тим, що в нашу річку впадають 2 річки – головні забруднювачі. В Бердичеві є фабрика шкіряних виробів, яка найбільшим чином забруднює річку, а ці відходи несуться безпосередньо до Житомира. Переважно це сполуки Cr(III,IV), які є небезпечними для здоров’я людини. Також води Тетереву забруднюються військовими частинами, що знаходяться неподалік. А головним забруднювачем є застаріла міська каналізаційна мережа. Необхідно побудувати новий каналізаційний колектор загальною довжиною 2009 прокатних метра. Станом на 1.01.2000р. побудовано 375п/м колектора. Його будівництво призупинилося вартість робіт, необхідних для завершення будівництва, складає 7500000 грн.

Також хвилює стан малих річок: Путятинки, Кам’янки, Руденки, Крошенки, Лісової (Лесной). Особливо турбує становище річок Руденка та Крошенка, які забруднюються найбільшим чином через недбале становище мешканців прилеглих будинків, які подовжують свої огороди аж до самої річки, а на узбережжі звалюють відходи – русло забруднюється всіляким сміттям(шини, пластикові бутлі тощо).

Забруднення водних джерел міста впливає на якість води, яку п’ють житомиряни.

У даній роботі обговорюється актуальність проблеми екологічного стану води. У нашому місті Житомирі є Державне комунальне підприємство „Житомирське виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства”.

Його адреса:12400 м. Житомир, вул. Черняховського, 144.

Розрахунковий рахунок №26003301129 в ИСФКБ. “Західномбанк”, код 03344065, МФО 311670.

Житомирська область розташована у центральній частині Східно - Європейської рівнини на півночі Правобережної України. Площа області становить 29.9 тис. км², що складає 4.9% території України.

ДКПЖВУВКГ розташоване в місті Житомирі, який є великим економічним адміністративним і культурним центром України.

Основним джерелом природного ресурсу води є р. Тетерів з її притоками, серед яких найголовніші: Прип’ять, на її березі знаходиться місто Бердичів та Гуйва, що протікає через місто Андрушівку.

Обидві ці річки беруть початок у Вінницькій області і впадають до корбутівського водосховища.

Станція першого підйому, з якої вода потрапляє на станцію другого підйому, яка знаходиться на ДКПВУВКГ розташована на відстані 7 км на південний захід від міста Житомира.

Державне комунальне підприємство виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства виконує роботи по забору, водопідготовці та подачі питної води водокористувачам, прийманню, транспортуванню та очищенню стічних вод міста.

Під виробничі об’єкти ДКПВУВКГ надані земельні ділянки в постійне користування загальною площею 42,5925 га, з них в межах міста 25 529 га, в межах району 17,0219 га.

Абонентами ДКПВУВКГ являються 951 підприємства та міське населення.

Забір води для потреб міста Житомира проводиться з водосховища ”Відсічне” на р. Тетерів, яке простягається від с. Побитівка до с. Дениші, Житомирського району на 16 км.

Характеристика водосховища “Відсічне”:

- площа водозабору – 1780 км2;

- максимальні витрати весняної повені при тиску 1% - 420 м3 \сек;

- площа водного дзеркала при НПГ – 320 га;

- повний об’єм водосховища при НПГ дорівнює 10,2 млн. м3;

- корисний об’єм водосховища – 7,5 млн. м3;

- максимальна глибина – 11 м;

- середня глибина – 3,2 м.

Водозабір і станція першого підйому розташовані на березі водосховища “Відсічне” на відстані 7 км на південний захід від міста Житомира.

РОЗДІЛ 3

Екологічна характеристика об’єкту та дослідження стану забруднення довкілля

3.1 Екологічна характеристика об’єкту

Державне комунальне підприємство виробниче управління водопровідно-каналізаційного господарства виконує роботи по забору, водопідготовці та подачі питної води водокористувачам, прийманню, транспортуванню та очищенню стічних вод міста.

Під виробничі об’єкти ДКПВУВКГ надані земельні ділянки в постійне користування загальною площею 42.5925 га. З них в межах міста - 25.529 га, а в межах району - 17.0219 га.

Абонентами ДКПВУВКГ являються 951 підприємство та міське населення.

Забір води для потреб міста Житомира проводиться з водосховища “Відсічне” на р. Тетерів, яке простягається від с. Побитівка до с. Дениші Житомирського району на 16 км.

Принцип дії хлоратора

Відділення хлору включає:

- хлоратор типу тТ-2100; хлоратор типу тТ-2000;

- видатковий склад хлору;

- насоси автономної подачі води на хлоратори;

- компресорна система аварійної виробітки хлору водогін вноситься флокулянт і вода подається на 10 контактних освітлювачів. Потужність комплексу – 100 тис. м3 на добу.

Питна вода після очисних споруд накопичується в резервуарах чистої води – 2 шт. по 5 тис.м3. В 1996 р. введено в дію блок повторного використання води, на який подається вода після промивки фільтрів, контактних освітлювачів та відстійників. Вода після очистки на блоці повторного використання подається в голову очисних споруд, що дало змогу скоротити використання води на власні потреби на 3,5 млн.м3.

Муловий осад скидається в каналізаційну мережу, а осад піщаної фракції гідрослеватором видаляється на піскову площадку з послідуючим використанням при земельних роботах.

Рис 1. Конструкція установки для знезаражування води

Дві насосні станції 2-го підйому забезпечують подачу води на місто разом з чотирма насосними станціями 3-го підйому, обладнаними резервуарами чистої води.

В насосній станції, яка обслуговує перший комплекс встановлено три насосних агрегати потужністю 4000 м3 на год.

Хлорування питної води проводиться рідким хлором на трьох хлораторах. Два з них потужністю по 10 Кл/год, марки ТТ – 2100.

Дезинфекція водогінної мережі проводиться згідно графіку, погодженому з міською СЕС, про що завчасно попереджують населення.