Смекни!
smekni.com

Платежі, як економічний інструмент ресурсокористування (стр. 3 из 4)

· Гарантійна угода між Україною як гарантом та Європейським співтовариством з атомної енергії як кредитором стосовно Угоди про механізм надання позики, розмір якої в євро еквівалентний 83 млн. дол. США, для підвищення безпеки Енергоблока № 2 Хмельницької атомної електростанції та Енергоблока № 4 Рівненської атомної електростанції між Національною атомною енергогенеруючою компанією "Енергоатом" та Європейським співтовариством з атомної енергії від 29.07.2004р.;

· Конвенція про відповідальність перед третьою стороною в області ядерної енергетики від 29.07.1960р.;

· Конвенція про допомогу у випадку ядерної аварії або радіаційної аварійної ситуації від 26.09.86р.;

· Конвенція про ядерну безпеку від 17.12.97 р.;

· Об'єднана Конвенція про безпеку поводження з відпрацьованим паливом та про безпеку поводження з радіоактивними відходами від 05.09.97 р.;

· СтатутМіжнародного агентства по атомній енергії від 29.07.1957 р.

· Рамкова Конвенція Організації Об'єднаних Націй «Про зміну клімату» від 11.06.1992 р.

Відповідно до міжнародних законодавчих актів підписаних та ратифікованих Україною як суб’єктом міжнародного права зміна клімату Землі і її несприятливі наслідки є предметом спільного занепокоєння людства; відчуваючи занепокоєння з приводу того, що в результаті людської діяльності відбулося істотна зміна екологічної ситуації в світі, світова спільнота визнає, що глобальний характер зміни клімату потребує максимально широкого співробітництва усіх країн і їх участі в діяльності по ефективному і належному міжнародному реагуванню відповідно до їх спільної, але диференційованої відповідальності і реальних можливостей, а також їх соціальних і економічних умов.

Держави мають надати чинності ефективному законодавству в галузі навколишнього середовища, що екологічні стандарти, мета і пріоритети в галузі управління повинні відображати ті аспекти навколишнього середовища і розвитку, щодо яких вони застосовуються, і що стандарти деяких держав можуть бути несумісними і необгрунтованими з точки зору економічних і соціальних витрат інших держав.


РОЗДІЛ 3.ОСОБЛИВОСТІ ЕКОЛОГО-ЕКОНОМІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ РАЕС

3.1. Економіко-екологічна характеристика підприємства

Економіко-екологічна характеристика підприємства передбачає висвітлення головних аспектів господарської діяльності підприємства в контексті її впливу на екологічну ситуацію регіону. Чотириблочна Рівненська АЕС – найбільший в області споживач води з природних джерел. За умовами дозволу станція має право без збитку для природи брати з річки Стир 2,32 куби води в секунду. Як видно на графіку, фактично станція забирає менші обсяги. Кожен куб річкової води використовується в системі охолодження Рівненської АЕС багаторазово. Проектне рішення про охолодження води в градирнях і бризкальних басейнах, а не в ставку-охолоджувачі дозволило максимально зменшити негативний вплив станції на екосистеми і зберегти багату заплаву річки Стир з луговими, чагарниковими і лісовими комплексами. Більш того, заміна водоуловлювачів градирень дозволила зберегти в 2004-2005 роках споживання води на рівні 2002-2003 років, незважаючи на збільшення виробництва електроенергії блоками №№ 1, 2, 3 і початок роботи блоку № 4.


Рівненськаатомнаелектростанція – цепідприємствозбезліччюнеобхіднихдопоміжнихвиробництв. В наявності тисячі одиниць транспорту. Крім того, зареєстровано 53 можливих джерела викидів в атмосферу забруднюючих нерадіоактивних речовин. Найбільше можливе джерело викидів - пускорезервна котельня, розрахована на спалювання сірчаного мазуту. Але з 1994 року необхідності в роботі котельні не було, вона працювала тільки кілька днів для випробування.

РАЕС дотримується умов дозволу на розміщення 20-ти видів відходів і має ліцензії на збір, перевезення, збереження і видалення відпрацьованих нафтопродуктів, у тому числі олій і їхніх сумішей, відпрацьованих люмінесцентних ламп і відпрацьованих батарей свинцево-кислих акумуляторів. Для побутових цілей Рівненська АЕС використовує родовище підземних вод у селі Острів з терміном дії ліцензії до 2020 року.

У 2003 роцізатверджена «Державнаекологічнаекспертизаматеріалів «Оцінкивпливівнанавколишнєприроднесередовище» добудовиенергоблоку № 4 РівненськоїАЕС», деговориться, що: «…вумовахнормальноїпроектноїексплуатаціїіпридотриманнівсіхпроектнихрішеньірегламентнихробіт, функціонуванняенергоблоку № 4 РАЕСбудеекологічнобезпечним...».

Також на базі РАЕС діє АСКРО, це комплекс автоматизованих постів контролю радіаційної обстановки, з яких 16 розміщені на території промислового майданчика Рівненської АЕС і 13 – у санітарно-захисній зоні та зоні спостереження РАЕС.

Спостереження за радіаційною обстановкою ведуться безупинно в автоматичному режимі, що дозволяє оперативно одержувати інформацію з постів контролю, проводити систематичний аналіз даних, виконувати прогноз радіаційної обстановки для всіх населених пунктів 30-кілометрової зони спостереження. Постами контролю здійснюється вимір газо-аерозольних викидів через усі вентиляційні труби енергоблоків Рівненської АЕС, рідких скидів РАЕС, потужності дози, концентрації йоду й аэрозолей на проммайданчику РАЕС і в населених пунктах зони розташування РАЕС.

У складі АСКРО передбачені два пересувних пости контролю, встановлених на автомобілях високої прохідності. Пересувні пости оснащені комплектом устаткування для контролю радіаційних, хімічних і метеорологічних параметрів, а також устаткуванням для добору проб, проведення вимірів у польових умовах і забезпечення автономного функціонування. Пересувні пости забезпечені устаткуванням для визначення координат на місцевості і передачі інформації із супутникових каналів зв'язку. Завдяки цьому вони можуть працювати в будь-якій точці 30-кілометрової зони Рівненської АЕС, а також здійснювати допомогу в проведенні радіаційної розвідки на інших АЕС України та за її межами.

До складу центрального поста контролю АСКРО входять 2 метеорологічних комплекси.За допомогою автоматичних комплексів визначається більш, як 30 метеорологічних параметрів, включаючи щільність потоку сонячного випромінювання, баланс випромінювання, що йде від поверхні землі, дальність видимості і стану погоди за кодами Всесвітньої метеорологічної організації. Крім цього, ними здійснюється дистанційне зондування атмосфери до висоти 3000 м з визначенням швидкості і напрямку горизонтального вітру, швидкості вертикальних рухів повітря, температури повітря за шарами, категорії стійкості атмосфери.

Інформація про метеорологічну обстановку і радіаційні параметри використовується в програмному комплексі оперативного прогнозу радіаційної обстановки в зоні спостереження РАЕС, розробленого інститутом радіаційного захисту АТН України.

Розрахунковий комплекс проводить аналіз радіологічних наслідків можливих аварій і використовується для підтримки ухвалення рішення про захисні контрзаходи при виникненні аварійної ситуації чи радіаційної аварії на РАЕС для персоналу Рівненської АЕС і для жителів усіх населених пунктів 30-кілометрової зони. Методи розрахунку комплексу погоджені з Міністерством охорони здоров'я України.

Для забезпечення його функціонування на промисловому майданчику РАЕС прокладені оптоволоконні комунікації, що забезпечують передачу технологічних і радіаційних параметрів із всіх енергоблоків. Передача інформації здійснюється в режимі реального часу. Усього з енергоблоків передається близько 85 000 технологічних параметрів. До складу системи входить автоматична телефонна станція, зв'язана оптоволоконними лініями зв'язку з АТС Рівненської АЕС і вузлом зв'язку міста Кузнецовська. Як резерв передбачені супутникові канали зв'язку і передачі інформації.

Інформація системи АСКРО передається керівництву РАЕС, у НАЕК «Енергоатом» і ДКЯР України, Рівненську обласну Державну адміністрацію, обласні управління МНС та екології. Крім автоматизованих методів контролю, в будинку АСКРО проводяться роботи з лабораторного контролю радіаційного впливу Рівненської АЕС на навколишнє середовище. Контроль проводиться більш ніж у 40 населених пунктах 30-кілометрової зони спостереження, починаючи з 1979 року.

Для забезпечення умов праці створені робочі місця, що дозволяють вести роботи з радіоактивними речовинами при нормальній радіаційній обстановці й у випадку радіаційної аварії. У роботі застосовується вимірювальне устаткування провідних світових виробників. Лабораторний і автоматизований контролі є взаємодоповнюючими, перший з яких має високу чутливість, а другий оперативність. Обслуговуючий персонал АСКРО - 30 чоловік, серед яких висококваліфіковані інженери-фізики, радіохіміки, електроніки, програмісти, метеорологи.

Створений комплекс АСКРО є унікальним не тільки для України, це один із кращих комплексів подібного призначення у світовій практиці. За створення комплексу АСКРО Рівненська АЕС визнана гідною звання «Лідер паливно-енергетичного комплексу України 2006 року» у номінації «Природоохоронний об'єкт».

Слід зазначити, що важливою економіко-екологічною характеристикою господарської діяльності РАЕС є співпраця з міжнародними організаціями з безпеки атомної енергетики, зокрема з МАГАТЕ. Історія співробітництва Рівненської АЕС з міжнародними організаціями бере свій початок у 1988 році. Тоді першою з радянських атомних станцій РАЕС пройшла перевірку з програми Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

В ході перевірки експерти МАГАТЕ відмітили :

· безпечний рівень експлуатації станції;

· високу кваліфікацію персоналу;