Смекни!
smekni.com

Проблеми утилізації твердих побутових відходів в малих містах (а прикладі смт. Ставище) (стр. 5 из 10)

Щорічно автомобільним транспортом району перевозиться понад 1 млн. тонн вантажів та близько 560 тис. пасажирів.

Найбільші підприємства району

Електроенергетика

Немає.

Паливна промисловість

Немає.

Хімічна та нафтохімічна промисловість

Немає.

Машинобудування та металообробка

ВАТ «Ставищанський приладобудівний завод» 09400 Київська обл., смт. Ставище, вул. Радянська, 9 Річний обсяг промислового виробництва – 800 тис.грн., основна продукція – вузли та деталі для електровимірювальних приладів.

Лісова, деревообробна та целюлозно-паперова промисловість

Немає.

Будівельні матеріали

– ПП «Мрія»

09400 Київська обл., смт. Ставище, провулок Радянський, 12 Річний обсяг промислового виробництва більше 300 тис.грн., основна продукція – цегла керамічна.

Легка промисловість

Немає.

Харчова промисловість:

– ВАТ «Ставищанський маслозавод» 09400 Київська обл., см Ставище, вул. Радянська, 96 Річний обсяг промислового виробництва більше 3 млн. грн., основна продукція – масло, цільномолочна продукція, казеїн. – ВАТ «Ставищепродтовари».


Основні показники економічного розвитку району у 2005 році

Випуск промислової продукції 4,0
Валова продукція сільського господарства 41,5
продукція рослинництва 28.8
продукція тваринництва 12,7
Інвестиції в основний капітал 4,2
Прибуток прибуткових господарств 2,1
Роздрібна торгівля 6,8
Громадське харчування 1,5
Обсяг платних послуг населенню 1,0

2.2Правові аспекти

Реалізація законодавчих вимог щодо запобігання або зменшення утворення відходів, стимулювання впровадження маловідходних технологій, екологічно і економічно зумовленого лімітування утворення і розміщення відходів має базуватися на чітких і однозначних нормативних показниках. Такий підхід відповідає міжнародним принципам мінімізації відходів та впровадження методів контролю за відходами, заснованим на ефективному використанні ресурсів.

Програма дій «Порядок денний на XXIстоліття» рекомендує урядам країн і міжнародним організаціям розробити критерії і методології оцінки ресурсомісткості і екологічного впливу продуктів і процесів протягом усього життєвого циклу. Збереження навколишнього середовища і забезпечення сталого розвитку вимагає підвищення ефективності виробництва і зміни структури споживання з тим, щоб досягти оптимального використання ресурсів і максимального скорочення відходів. Політика і дострокові програми мають розроблятися з урахуванням концепції «більш чистого виробництва», в якій центральне місце відводитиметься розробці та застосуванню маловідходних технологій. Стабілізувати або скоротити обсяги утворення відходів рекомендують шляхом розроблення норм.

Згідно із Законом України «Про відходи» нормуванню підлягають граничні показники утворення відходів у технологічних процесах вимоги щодо питомих показників утворення. Нормування у сфері поводження з відходами,поряд з іншими складовими екологічного нормування, повинно забезпечувати нормативну основу; створення і функціонування державної системи управління екологічною безпекою, досягнення балансу між рівнями шкідливого виливу на навколишнє середовище і його можливостями до відновлення. Інструментом, що допомагає регулювати утворення і обмеження шкідливого впливу відходів на навколишнє природне середовище, на сьогодні в Україні є ліміти на їх утворення ірозміщення. Чинними нормативно-правовими документами передбачено, що проект ліміту на утворення і розміщення відходів не може перевищувати нормативно-допустимих обсягів їх утворення, розрахованих на підставі нормативів утворення відходів.

Відсутність єдиної методики та порядку визначення нормативів утворення відходів не дає можливості виконати п. 4, 5, 12 Постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку розроблення, затвердження і перегляд лімітів на утворення та розміщення відходів» та ст. 7, 31 Закону України «Про відходи» і спричиняє довільне визначення нормативно-допустимих обсягів утворення відходів та представлення фактичних їх обсягів утворення як нормативних. Це призводить до порушення системи обліку відходів та нівелювання регулювальної ролі лімітів як обмежувального інструменту.

Про масові факти розбіжності між даними державної статистичної звітності та фактичними даними, встановленими при перевірці, свідчить, зокрема, лист Держкомстату України на адресу Мінекоресурсів України від 27.06.2002 р. На 91% перевірених підприємств частково відсутня нормативна та методична документація з питань обліку відходів.

Екологічну і економічну ефективність упровадження НУВ визначають достовірністю встановлення понадлімітних обсягів утворення відходів і відповідно зборів за їх розміщення. За такого підходу екологічні наслідки впровадження нормативів утворення відходів виражаються економічними показниками зборів за їх розміщення.

2.3 Об’єми накопичення відходів

В Ставищанському районі 32 населених пункти. Крім цього в районі розташована значна кількість промислових, автотранспортних підприємств, сільськогосподарських утворень. Ці об’єкти є джерелом накопичення великої кількості відходів.

Виробництва по переробці та утилізації відходів в Ставищанському районі відсутні, також відсутні промислові підприємства, які мають токсичні відходи і полігони для твердих побутових відходів та удосконаленні звалища.

В районі є примітивне звалище побутових відходів смт. Ставище і 20 місць збору побутових відходів в селах району.

Звалище побутових відходів розташоване на землях населеного пункту с. Розкішна Ставищанського району, займає 2,2 га площі землі, експлуатується з 1945 року, під’їзна дорога з твердим покриттям, звалище не узаконене, не удосконалене. Звалище побутових відходів не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам по наступних показниках:

· Не витримана санітарно-захисна зона до населеного пункту і складає 200 м;

· Відсутній шлагбаум, будиночок для чергового працівника;

· Відсутнє штучне освітлення;

· Понаднормативна відстань до ґрунтових вод;

· Відсутня гідро ізолююча основа;

· Відсутні спостережні свердловини;

· Відсутні ділянки для миття та дезінфекції машин та контейнерів;

· Відсутні системи по збору, очистки та знезараження фільтрату, що утворюється на полігоні.

Місця збору побутових відходів у селах району не удосконалені, не узаконені, відсутня огорожа, штучне освітлення, інше.

В районі не проводиться компостування побутових відходів, на сміттєзвалищах району не перебувають сторонні особи.

Складування і захоронення промислових і побутових відходів 2005 рік

Дані про об’єкт Стан об’єкта Площа об’єкта,га Фактично заповнено
% заповн. Заг. к-сть, т, м3 Побуто-ві,т, м3 Промис-лові, т, м3 Непридатніпестециди
СтавищанськеШКП незадов. 2.2 69980 т 69980 т
Сімська радас. Бесідка 1,5 1,5
ПСП «Гейсейське»с. Гейсиха 2,8 2,8
Філія «Агро-Віта»с. Василиха 0,1 0,1
СВК «Світанок»с. Винарівка 0,2 0,2
Філія «Гостра Могила» с. Гостра Могила 2,0 2,0
ТОВ «Журавлине»с. Журавлиха 0,7 0,7
Філія «Ясенівське»с. Ясенівка. 0,3 0,3
ТОВ «Агрофірма Дружба»с. Юрківка 1,3 1,3
ЗАТ «Сузір’я»с. Попружна 0,3 3,0
Філія Українас. Стрижавка 0,1 0,1
ПСП «Кривець»с. Кривець 0,2 0,2
Філія «Агро-Алтей»с. Красилівка. 0,8 0,8

2.4 Класифікація промислових відходів

Людина завжди намагається збільшити темпи матеріального виробництва, щоб досягнути незалежності від природи і покращити умови життя, але більша частина взятих у природи і використаних не раціонально ресурсів повертається їй у вигляді відходів, надлишок і шкідливість яких завдає загрозу існуванню самої людини. Частина корисного продукту не перевищує 2%, а все інше відходи.

Побут людини і виробництво, на відміну від природного, побудовано на відхідній технології. Виникнення людини, неминуче пов’язане з виникненням відходів. Відходи – це всі речовини або предмети, від яких намагаються позбавитись їх власник. Видалення відходів враховує їх збір, сортування, транспортування, переробку обробку, складування і забезпечення безпечного зберігання.

До особливо небезпечних для навколишнього середовища і здоров’я людини відходів віднесено біля 600 речовин і сполук. В їх число входять:

· Пестициди;

· Радіоактивні відходи;

· Ртуть і сполуки;

· Миш’як і сполуки;

· Сполуки свинцю;

· Елементи електроспоживання;

· Невикористані медикаменти;

· Залишки засобів побутової хімії.

Відходи можуть бути побутовими, промисловими, при добуванні корисних копалин. За фазовим станом їх поділяють на рідкі, тверді або суміш твердої, рідкої і газової фази.

Відходи які видаляються в смт Ставищах: відходи діяльності установ громадського харчування, технічного обслуговування та ремонту устаткування, приладів та виробів, комунальні та аналогічні неспецифічні промислові, інші.

2.5 Характеристика полігону відходів. Природно-геологічна характеристика

1. Розташування:

1.1. Віддаленість від населеного пункту – на відстані 0,3 км від с. Розкішна 1.2. Віддаленість від водотоків і водойм – 0,5 км до р. Гнилий Тікич 1.3 Віддаленість від водозабірних споруд – 0,8 км до колодязів с. Розкішна. 1.4. Геоморфологічна прив'язка: Територія розташування полігону відноситься до денудаційно-акумулятивної мало горбистої лесової підвищеної рівнини, яка входить в склад Придніпровського підняття і в орографічному відношенні – до правобережного підняття р. Рось.