Смекни!
smekni.com

Проблеми утилізації твердих побутових відходів в малих містах (а прикладі смт. Ставище) (стр. 6 из 10)

В геоструктурному відношенні вказана територія розміщена в межах Українського кристалічного щита, якій залягає на глибині 55–60 м. Кристалічні породи фундаменту перекриваються осадовими породами кайнозою, які представлені неогеновою і четвертинною системою.

2. Абсолютні відмітки поверхні – 220 м -210 м

3. Глибина залягання підземних вод від 10 до 17 м.

4. Якісна оцінка захищеності підземних вод. Водоносні водно-льодовикові та озерно-льодовикові відклади в районі полігону залягають на глибині більше 15–20 м, перекриваються еолово-делювіальними суглинками, які місцями обводнені в нижній частині.

5. Потужність зони аерації 15–20 м.

6. Склад і будова зони аерації – верхньочетвертинні геолого-делювальні лесовидні суглинки потужністю більше до 20 м, водно-льодникові відклади потужністю до 5 м.

Характеристика ґрунтових вод – за хімічним складом підземні води належать до групи гідрокарбонатно-кальцієвих з середньою твердістю 7 мг-дм куб.

8. Інші особливості природної захищеності.

Техніко-технологічна характеристика

1. Тип

1.1 Відкрите поверхневе

1.2. Насипне

2. Наявність фільтраційних явищ: дренажний стік відсутній.

3. Наявність засобів захисту навколишнього природного середовища від забруднення:

3.1 Донний ізоляційний екран: відсутній.

3.2. Бортові ізоляційні екрани: відсутні.

3.3. Обвалування по периметру: наявне.

3.4. Дренажні канави: відсутні.

4. Технологія видалення відходів

4.1 Ущільнення відходів

4.2 Присипка поверхнева місцевим ґрунтом.

5. Заходи знешкодження відходів: не здійснюються.

6. Наявність під’їзних шляхів з твердим покриттям: наявні.

Відомості про системи спостережень за якістю вод, ґрунтів та атмосферного повітря.

1. Здійснення спостережень за якістю підземних вод: не здійснюється.

2. Здійснення спостережень за якістю поверхневих вод: здійснюється.

3. Здійснення спостережень за якістю ґрунтів:здійснюється.

4. Здійснення спостережень за якістю атмосферного повітря: не здійснюється.

Загальна характеристика відходів, що видаляються.

Обсяг відходів, що видаляються, за класами небезпеки

Код Найменування Група Клас небезпек Обсяг видалення тонн)
Всього За попередній рік
ВСЬОГО: 66,900 0,858
Відходи діяльності установ громадського харчування, технічного обслуговування та ремонту устаткування, приладів та виробів інших, відходи комунальні та аналогічні неспецифічні промислові інші 7720
7720.3.1.01 Відходи комунальні змішані, в т. ч. сміття з урн 4 66,900 0,858

2. Фізичний стан відходів: твердий

3. Небезпечні складники відходів: відсутні

4. Наявність газових виділень: CH4, CO2.

2.6 Утилізація специфічних відходів

В Ставищанському районі є 2 промислових підприємства, які мають промислові відходи, це ВАТ «Ставище РТП», ВАТ «Ставищанський молокозавод».

На ВАТ «Ставище РТП» складуються відпрацьовані шини, брухт металевий відпрацьовані акумулятори, відпрацьовані мотори, трансмісійні масла; відпрацьовані люмінесцентні лампи.

1. Брухт металевий відноситься до ІV класу небезпеки, складується у металеві контейнери, установлені на бетонованих площадках, вивозиться як металолом.

2. Відпрацьовані шини складуються у закритому приміщені в спеціально відведеному місці, відносяться до ІV класу небезпеки.

3. Відпрацьовані акумуляторні батареї складуються на стелажах, відносяться до ІІ класу небезпеки, укладено договір з НВП «Фербейш» м. Київ про здачу відпрацьованих акумуляторів.

4. Відпрацьовані моторні трансмісійні масла, зберігаються у ви цементованій ямі, яка закрита люком. Масла повторно використовуються у виробництві, відносяться до ІІІ класу небезпек.

5. Використане промаслене ганчір’я збирається в цеху в металеві урни. На день перевірки, промасленого ганчір’я не було, відноситься до ІІІ класу небезпеки

6. Відпрацьовані люмінесцентні лампи складуються на стелажах в спеціально відведеному місці, відносяться до І класу небезпеки, укладено договір з ТОВ «Демекон» м. Київ про здачу люмінесцентних ламп.

7. Тверді побутові відходи складаються в металеві контейнери, які установлені на бетонованих площадках, відносяться до ІV класу небезпек, укладено договір з житлово-комунальним підприємством про вивезення побутових відходів на сміттєзвалища смт. Ставище.

Залишається невирішеною проблема утилізації і знешкодження непридатних для користування пестицидів і агрохімікатів. Яких накопичено в Ставищанському районі – 14000 кг. Із них: в господарствах – 28,450 тонн. В більшості проблема не вирішується із-за відсутності коштів на придбання контейнерів КІЗО для контейнеризації вказаних груп пестицидів.

На ВАТ «Символ» зберігаються у спеціальних ваннах 168 літрів розчину сріблення на основі ціанистого калію. В 2004 році ВАТ «Символ» виробничу діяльність не здійснював.

Інформація про накопичення відпрацьованих ртуть люмінесцентних ламп представлена в таблиці.


Інформація про накопичення РЛЛ на протязі 2005 року

№Назва підприємства Кількість наявних РЛЛ Кількість відпрацьованих РЛЛ Наявність приміщення для зберігання відпрацьованих РЛЛ Вирішення питання знешкоджених РЛЛ Дотримання законодавства при зберіганні РЛЛ
1.ДП «Катех-радіокомпонент» 376 92 склад Договір з ТОВ «Демекон» зберігаються а ящиках на складі
2. Ставищенське рай ШРБУ 18 - склад - -
3.ВАТ «Символ» 16 41 відпрацьовані РЛЛ у світильниках завод не працює -
4.СТОВ «Агрокомплекс-98» 4 40 склад не вирішувалось зберігаються а ящиках на склад
5.ТОВ «Цукровий завод ім. Тараса Шевченка» 40 115 склад не вирішувалось зберігаються а ящиках на склад

2.7 Утилізація та знешкодження відходів

Усі міста з їхньою високою концентрацією населення відрізняються утворенням великої кількості промислових і побутових відходів.

Відходи поділяються на тверді та рідкі, промисловіта побутові.

Проблема відходів стоїть досить гостро через низьку швидкість їх розкладення. Папір руйнується від 2 до 10-ти років, консервні банки – майже 100 років, поліетиленові матеріали - 200 років, пластмаса – 500 років, а скло для повного розкладу потребує 1000 років.

Особливу категорію міських відходів складають стічні води. В Україні за 1988 рік було випущено 18,7 млрд. стоків, з них 2,6 неочищених. Ступінь забруднення стічних вод оцінюють в еквівалентах побутових стоків – ЕПС. Один ЕПС дорівнює кількості органічної забруднюючої речовини, що виробляється однією людиною за добу. Для окиснення 1 ЕПС потрібно 60 г. кисню. Звільненнявід відходів ведеться в трьох напрямках:

1) складуванняабо навіть захоронення таким чином, щоб вони не впливали негативно на навколишнє середовище;

2) знищеннявідходів шляхом їх спалювання;

3) очистка від шкідливих речовин, що є найбільш складним процесом, який здійснюється такими способами:

а) механічне очищенняметодом відстою в спеціальних відстійниках рідких стоків, фільтрування і т.п.;

б) хімічне очищення, при якому шкідливі компоненти відходів перетворюються в осадок або розкладаються;

в) фізико-хімічне очищення,переважно методом електролізу або іонообмінних смол;

г) біологічне очищенняза допомогою бактерій або інших живих організмів, здатних розкладати шкідливі речовини в процесі життєдіяльності.

У більшості міст світу переважає вивіз відходів на звалища. На звалищах зберігається багато відходів. Складування відходів на міських звалищах є екологічно найбільш недосконалим способом порятунку від них. Стічні води звалищ токсичні й забруднюють ґрунтові води та ріки. Відбувається забруднення атмосферного повітря газоподібними речовинами, які утворюються при розкладанні звалених матеріалів.

Іншим способом знищення міських твердих відходів є спалювання.Найчастіше сміття спалюють на звалищах відкритим способом. Недолік спалювання полягає в накопиченні великої кількості попелу, який містить чимало токсичних речовин. Та й газоподібні викиди при спалюванні сміття небезпечні, часто виділяється діоксин. Особливо небезпечним є відкрите спалюванняпластмас. Однак відкрите спалювання побутових і промислових відходів на міських звалищах здійснюється у великих обсягах.

Технологія видалення відходів в смт. Сиавищах:

- пошарове складування з глинистими прошарками;

- ущільнення відходів бульдозером.

У 2000 році розроблений проект на рекультивацію старого звалища твердих побутових відходів і побудову нового полігону твердих побутових відходів, але через відсутність фінансування будівельні роботи не проводяться.

2.8 Проект заводу з переробки відходів

Людина не може жити, не залишаючи після себе відходів. Кількість їх залежить від величини міста, характеру систем опалення і виду пального, від розвитку систем загального харчування, ступеня міського забезпечення, місцевого клімату та іншого. В середньому прийнято вважати, що на одного мешканця в рік накопичується 250 кг. відходів.

Відходи накопичуються як на спеціалізованих, так і на стихійних звалищах.

Так в смт. Ставище найбільшу проблему становлять тверді побутові відходи, які не лише забруднюють грунт, воду і повітря, але й є об’єктом розмноження крис, мишей, різних комах, що загрожує спалахом інфекційних захворювань.

Тому першим етапом очистки території, являється постійний збір відходів, для чого встановляють сміттєпроводи і сміттєзбірники – двірні і квартирні.