Смекни!
smekni.com

Тварини-індикатори забруднення навколишнього середовища (стр. 5 из 6)

Метод і індекс Вудівісса призначений для річок, проте застосовується для оцінки сапробності самих різних водойм, для яких не розроблено адекватніших показників. Слід враховувати: у стоячих водоймах значення індексу нижче, ніж в протічних, а на м'яких грунтах (мулі, піску) в тому ж водоймі набагато нижчий, ніж на каменях, корчах і макрофітах. Індекс порівняно непогано відображає рівень сильних і дуже сильних забруднень, але малочутливий до слабких і середніх забруднень, особливо на жорстких грунтах. Так, для швидкої річки з кам'янистим дном в індекс Вудівісса коливається від 7 до 9 навіть при значних органічних забрудненнях. Це зв'язано, насамперед, з наявністю стійких до забруднення видів навіть серед личинок веснянок (Nemoura cinerea, Nemurella pictetii) і поденок (Baetis vernus, Heptagenia sulphurea).

Метод Ніколаєва

Для малих і середніх річок відома шкала і метод оцінки якості вод Ніколаєва (1992). Він є, по суті, спрощеним варіантом оцінки сапробності по Пантле-Букку. Цей метод припускає збір якісних даних зі всіх донних субстратів річки, і визначення безхребетних до родів або сімейств. По Ніколаєву, річкові води діляться на 6 класів за якістю (приблизно відповідні градаціям сапробності):

1 – дуже чисті (ксеносапробні)

2 – чисті (олігосапробні)

3 – помірно забруднені (b-мезосапробні)

4 – забруднені (а-мезосапробні)

5 –брудні (b-полісапробні)

6 – дуже брудні (а-полісапробні).

Таблиця 2 Визначення класів якості вод по Ніколаєву

Класи якості вод
Таксони 1 2 3 4 5
Ручайник Rhyacophila * *
Веснянки, кроме Nemoura * *
Личинка мухи Atherix * *
Бокоплави Gammarus * * *
Губки * *
Беззубки (Anodonta, Pseudoanodonta) * *
Зяброві равлики (Viviparus, Bithynia, Valvata) * *
Річкові раки (Astacus, Pontastacus) * *
Ручайники: Neureclipsis, Molanna, Brachycentrus * *
Бабки: Calopteryx, Plathycnemis * *
Одноденки: Ephemera, Polymitarcys * *
П’явки: Glossiphoniidae * * *
Перловиці (Unio, Crassiana) * * *
Водяні клопи * * *
Одноденки: Heptageniidae * * *
Вислокрилка Sialis * * *
Мошки Simuliidae * * *
Ручайники: Hydropsyche, Anabolia * *
Бабки: Gomphidae * *
П’явки: Erpobdella, Haemopis, Piscicola * *
Горошинки та шарівки (Pisidiidae) * *
Водяний ослик Asellus aquaticus * * *
Трубочник (Tubificidae), в массі * *
Мотиль (Chironomus), в массі * *
Личинка мухи Eristalis (криска) * *
Значимість кожного таксону 25 6 5 7 20

При оцінці по методу Ніколаєва потрібно для кожного класу якості вод в таблиці 2 підрахувати число знайдених таксонів; помножити його на значущість таксона (останній рядок таблиці 2); вибрати клас якості вод, що набрав найбільше число балів. Осібно стоїть 6-й клас якості вод, в якому макробентос не повинен зустрічатися взагалі (що і є критерієм приналежності до цього класу).

Метод Ніколаєва задовільно працює для річок шириною 7-10 і більше метрів (тобто окрім найменших), для середніх і сильних забруднень. До слабких забруднень він малочутливий. Не рекомендується застосовувати його і для стоячих водойм, в яких більшість використаних таксонів-індикаторів не зустрічаються взагалі.

Метод оцінки забруднення по літореофілам

Спеціально для оцінки низьких рівнів забруднення струмків і малих річок (шириною від 1 до 10 метрів) пропонується наступний метод і індекс. Він також припускає збір якісних даних по макробентосу, причому з щільних субстратів (переважно каменів, у гіршому разі корчів і листового опаду). Ці субстрати населяють лутореофіли – види, найбільш вимогливі до вмісту кисню у воді і чутливі до замулювання. Визначення потрібно вести до сімейств або родів. Як індикаторні таксони використовуються личинки комах (веснянок, поденок і ручейників) і деякі п'явки. Індикаторні таксони розбиті на дві групи (таблиця 3): А (чутливі до забруднення і нестачі кисню) і В (стійкі до нестачі кисню і збільшуючі велику кількість при органічному забрудненні і замулюванні).

Таблиця 3 Літореофіли - індикатори забруднення

Чутливі таксони (група А) Стійкі таксони (група B)
Веснянки: сім. Perlodidae Веснянки: Nemoura (Nemuridae)
сім. Capniidae Одноденки: сім. Baetidae
сім. Leuctridae cім. Caenidae
Одноденки: Ecdyonurus (Heptageniidae) Heptagenia (Heptageniidae)
Habrophlebia (Leptophlebidae) Ручайники: cім. Leptoceridae
Ручайники: сім. Rhyacophilidae Hydropsyche (Hydropsychidae)
сім. Goeridae Neureclipsis (Polycentropodidae)
сім. Glossosomatidae Limnephilus (Limnephilidae)
Polycentropus (Polycentropodidae) П’явки: Erpobdella (Erpobdellidae)
Potamophylax (Limnephilidae) сім. Glossiphoniidae

Для визначення індексу потрібно підрахувати в пробі число чутливих до забруднення таксонів (А) і стійких (В).

Якщо А+В =5 або більше, оцінюємо А/В.

А/В дорівнює 5 і більше: водойма дуже бідна органічною речовиною сама по собі, і без слідів забруднення людиною. У середній смузі такі зустрічаються украй рідко.

3-5: водойма незабруднена, така, що несе природний “фон” органічної речовини. Такі більшість швидких річок і струмків середньої смуги в лісових масивах без населених пунктів.

2-3: водойма несе слабке, зазвичай непряме антропогенне забруднення, або природний “фон” органіки підвищений (вирубки в оточуючому лісі, часткове заболочування долини, боброві запруди і тому подібне).

1-2: у наявності помітне, але не сильне антропогенне забруднення.

0.5-1: забруднення середньої сили.

0-0.5: сильне забруднення, з великою вірогідністю має промисловий характер; починаючи з цього рівня рекомендується використовувати інші методи.

Відповідність різних показників.

Оскільки всі приведені вище індекси і методи покликані вимірювати одне і те ж, їх величини повинні відповідати один одній, що і показане в таблиці 4. На практиці, через складність природи і недосконалості будь-якої з описаних методик, ця відповідність спостерігається далеко не завжди. Порівнювати оцінки, отримані за допомогою різних методів, потрібно з великою обережністю.

Таблиця 4 Відповідність різних індексів якості води

Клас вод по Ніколаєву Характеристика сапробності індекс Пантле- Букка Індекс Гуднайта -Уітлея, % індекс Вудівісса* індекс літорео-філів
1 – дуже чисті Ксеносапробні < 1.0 0-20 8-10 > 3
2 – чисті Олігосапробні 1-1.5 21-35 5-7 2-3
3 – помірно забруднені b-мезосапробні 1.5-2.5 36-50 3-4 1-2
4 –забруднені а-мезосапробні 2.5-3.5 51-65 1-2 0-1
5 – брудні b-полісапробні 3.5-4.0 66-85 0-1
6 – дуже брудні А-полісапробні > 4.0** 86-100** 0**

* - для м'яких грунтів (для твердих істотно вище).

** - макробентос може бути відсутнім взагалі.

РОЗДІЛ ІІІ. ДОСЛІДЖЕННЯ ФАУНИ БЕЗХРЕБЕТНИХ ТВАРИН РІЧКИ УШИЦЯ В СМТ. ВІНЬКІВЦІ ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

3.1 Характеристика об’єкту дослідження

Дослідження проводилося з червня по серпень 2009 року на різних ділянках річки Ушиця смт. Віньківці Хмельницької області.

Віньківці — містечко районого значення в Україні, центр Віньковецького району Хмельницької області. Населення 34 000 мешканців (перепис 2001). Місто розташоване на річці Ушиця (притока Дністра), за 70 км від Хмельницького.

Річка Ушиця входить в систему річки Дністер. У долині річки Ушиця розміщені промислові підприємств. Всього налічується близько 15 крупних джерел викидів стічних вод, серед них - промислові підприємства, комунальні служби, автобази і так далі. До найбільш небезпечних можна віднести автозаправки, 3 заводи.

Особливості гідрогеологічної будови долини річки Ушиця такі, що створюють умови, при яких будь-яке забруднення з поверхні може бути перенесене в глибші горизонти. Річкові води мають досить високий вміст хлоридів, сульфатів, нітратів. Скидання неочищених промислово-фекальних стоків в річку підвищує ступінь бактерійного забруднення в десятки разів.

Умовно досліджувана територія була поділена на 6 ділянок. Принципом поділу слугувало територіальне розміщення та характер русла та оточення ділянки.

Збори проводилися ентомологічним сачком, також на кожній ділянці проводився ручний збір молюсків і інших малорухливих тварин із занурених у воду рослин і інших об'єктів.


3.2 Опис отриманих результатів

В результаті дослідження русла річки Ушиця було зареєстровано 9 видів, представників безхребетних.

Найбільш типовими групами, представники які зустрінуті на всіх ділянках русла є молюски з сімейства Ставковики /Limnaeidae/: ставковик ушковий (Limnea ovata), а також з сімейства Вищі раки /Malacostraca/:. Ці види доситі стійкі до хімічного забруднення місця існування.