Смекни!
smekni.com

Оцінка економічних збитків від різних видів порушень земельних та водних ресурсів (стр. 3 из 7)

де Сс- середня концентрація, приймається як розрахункова при визначенні збитків, г/м3; С1, С2, Сn - концентрація забруднюючих речовин у відібраних пробах за період порушення водоохоронного законодавства, г/м3;

n - кількість відібраних проб.

При відсутності даних про кількість скинутої нафти чи інших забруднюючих речовин їхня маса (М1) визначається за формулою:

де М1 - маса нафти (нафтопродуктів), яка потрапила у воду, т;

Мр - маса нафти (нафтопродуктів) на 1 м2 поверхні води, г/м2;

Мф - фоновий показник маси нафти (нафтопродуктів) у воді на 1 м2 поверхні води, г/м2; 3 - площа розливу нафти (нафтопродуктів), м2;

Ср - концентрація розчиненої у воді нафти на глибині п, г/м3;

Сф.к - фонова концентрація розчиненої у воді нафти, г/м1;

V- об'єм забрудненої води, м3, визначається за формулою

, де n - глибина поширення нафти у воді, м.

Площа розливу нафти S може бути визначена кількома способами, наприклад за результатами аерозйомки або за проведеними інспектором визначеннями маси нафти на одиницю площі (1 м2) за зовнішнім виглядом нафтової плівки та оцінками геометричних розмірів плями нафти.

Збитки від наднормативних скидів визначаються за формулою:

де V - інтенсивність скидання оборотних вод, м3/год.; Т- тривалість наднормативного скиду, год.; Сс.ф- середня фактична концентрація забруднюючих речовин у зворотних водах, г/м3; Сд - дозволена для скиду концентрація забруднюючих речовин, визначена при затвердженні ГДС (ТУС), г/м3. У разі скиду речовин, які відсутні в переліку допустимих, а фактична концентрація їх перевищує ГДК для водного об'єкту, що приймає зворотні води, в розрахунковій формулі Сд приймається рівним ГДК; 0,003- базова ставка відшкодування збитків, в частках неоподатковуваного мінімуму доходів громадян, НМД/кг. (розрахована як середня вартість знешкодження різних забруднюючих речовин в долях неоподатковуваного мінімуму доходів за одиницю маси речовини); Аі - показник відносної небезпечності речовини, визначається співвідношенням 1/Сгдк, де Сгдк- гранично допустима концентрація цієї речовини згідно з СанПіН № 4630-88 або Узагальненим переліком ГДК шкідливих речовин для води рибогосподарських водойм.

У разі скиду речовин, для яких не встановлено рівні ГДК або орієнтовно-безпечні рівні впливу (ОБРВ), показник відносної небезпечності приймається рівним 100, а при ГДК- «відсутність»-100 тис.

Для завислих речовин показник відносної небезпечності приймається рівним 0,3, а для підприємств, що експлуатують комунальні системи каналізації 0,1.

n - величина неоподатковуваного мінімуму доходів громадян в одиницях національної валюти; К- коефіцієнт, що враховує категорію водного об'єкту у відповідності з додатком №3; 103 - коефіцієнт, що враховує розмірність величин.

Збитки за наднормативні скиди комунальними каналізаціями відшкодовуються у разі порушення технологічних режимів роботи очисних споруд, передбачених проектом у розмірі, який не повинен перевищувати 50% прибутку за послуги каналізації за час порушення природоохоронного законодавства (крім аварійних, скидів).

Збитки від самовільних, аварійних та санкціонованих вимушених скидів зворотних вод (крім скидів із водних транспортних засобів) визначаються за формулою:

де позначення аналогічні тим, що використані у попередній формулі.

Збитки за аварійні скиди комунальними каналізаціями відшкодовуються у розмірі, що не повинен перевищувати 50% річного прибутку за послуги каналізації.

Збитки від скидів зворотних вод із водних транспортних засобів визначається за формулою:

де W - об'єм скинутих зворотних вод, м3; Сф- фактична концентрація забруднюючої речовини в зворотних водах, г/м3. У разі відсутності даних про витрати скинутих із судна господарсько-фекальних вод та їх концентрацію, об'ємним накопиченням їх для суден І категорії (судна довжиною більше 65 м необмеженого району плавання, незалежно від чисельності екіпажу) приймається 50 л, а для всіх інших категорій 25 л на одну особу за добу при БСК20-350 мг/л і вмісті твердих завислих речовин 350 мг/л.

Позначення інших показників аналогічні тим, що використані раніше.

Збитки від аварійних та інших скидів, речовин у чистому вигляді (нафтопродуктів, фенолів та ін.) визначаються за формулою:

де М - маса скинутої забруднюючої речовини, кг.

Позначення інших показників аналогічні тим, що використані раніше.

Розрахунок збитків від забруднення водного об'єкта сміттям здійснюється за формулою:

де Зс - збитки від забруднення сміттям, в одиницях національної валюти; М - маса сміття (в центнерах), яке зібране судном - сміттєзбирачем, або визначене як добуток забрудненої площі S на середню масу Мср сміття з 1 м2 (зібраного в трьох різних місцях забрудненої акваторії на однаковій відстані від її центру -

) визначається за формулою:

де

;

S - площа водної поверхні за- брудненої сміттям, м2; Кх- коефіцієнт, що характеризує ступінь забруднення поверхні води сміттям; 0,17- вартість перевезення та утилізації сміття, в НМД - одиниць; Аі - показник небезпечності сміття, визначається з відношення: 1/ГДК найбільш небезпечної забруднюючої речовини, яку було виявлено в складі скинутого сміття; Т- час роботи спецсуден (судна) при збиранні сміття, год.; 0,1 – вар- тість 1 год. роботи спецсудна в НМД - одиниць.

Загальна сума збитків при одночасному забрудненні водного об'єкта кількома забруднюючими речовинами (але однією юридичною чи фізичною особою) визначається додаванням до найбільшої з усіх розрахункових величин збитків сум збитків для інших забруднюючих речовин, помножених на коефіцієнт 0,15.

У разі залпового скиду, що призвів до забруднення об'єкту в контрольному створі до 50 і більше ГДК, розрахована сума збитків збільшується у 10 разів.

При вжитті заходів по ліквідації наслідків забруднення сума збитків зменшується в залежності від кількості зібраної або знешкодженої забруднюючої речовинні загального строку ліквідації наслідків забруднення.

Сума збитків у цьому випадку обчислюється за формулою:

де Зз- зменшена сума збитків, в одиницях національної валюти; ЗВс - початкова сума збитків, в одиницях національної валюти,

М1- маса зібраної забруднюючої Речовини за кожний відрізок часу ліквідації, т; М - маса скинутої забруднюючої речовини, т; Кз1 - коефіцієнт зменшення збитків, залежно від строку ліквідації наслідків забруднення.

Строк ліквідації наслідків забруднення вод розраховується для кожного відрізку часу як різниця між:

часом в момент початку скиду (якщо його встановлено) і часом на момент закінчення ліквідації наслідків забруднення вод, Т;

часом в момент виявлення скиду (якщо час початку скиду не з'ясовано) і часом на момент закінчення ліквідації наслідків забруднення вод, Тв.

Якщо одночасно відбувається скид і збір забруднюючої речовини, строк визначається як час роботи технічних засобів.

3. Земельний кадастр і земельний кодекс, їх призначення, структура і зміст

Для обліку кількісних, якісних та інших характеристик природних ресурсів обсягу, характеру та режиму їх використання ведуться державні кадастри природних ресурсів. В Україні найбільшого поширення набув земельний кадастр, перші спогади про який датуються XIІ—ХIII ст. У давнину опис земель і лісів мав на меті справедливий розподіл податей і повинностей серед князівських підданих. Існують відомості про оцінку і перепис Київської землі 1275 р., в якій подушна подать залежала від обсягу земель, що підлягали обробітку. У XV—XVII ст. роль кадастрів виконували спеціальні книги, в яких фіксувався доход окремих власників землі. Наприкінці XIX ст. під керівництвом земств виконувалося спеціальне обстеження ґрунтів і економіко-статистичне обстеження багатьох територій. Значний внесок в організацію і проведення цих оціночно-кадастрових робіт зробив В. В. Докучаєв, який також брав участь в обґрунтуванні методології і практики оцінки землі.

Земельний кадастр містить відомості про якісну оцінку ґрунтів і ступінь придатності їх під сільськогосподарські культури, про вилучення земель і цілий ряд інших відомостей, спрямований на організацію ефективного використання земельних ресурсів.

Основними умовами ведення кадастру земельних ресурсів є: єдність, узгодженість, безперервність, наочність, економічність.

Єдність кадастру означає, що він розробляється на загальній методологічній основі і системі показників, що характеризують земельці ресурси в екологічному, господарському і правовому відношенні.

Узгодженість кадастру забезпечується послідовною розробкою його розділів і підрозділів, повною і об'єктивною інформацією про кількість, розміри, розподіл, якісний стан та використання земельних ресурсів.