Смекни!
smekni.com

Актуальні проблеми поводження з твердими побутовими відходами на території Львівської області (стр. 5 из 5)

Перший раунд видачі дозволів вважається вирішальним для успіху роботи схеми. Кількість дозволів, виданих урядом, та схема їх розподілу впливатимуть на ринкову вартість викидів та, можливо, на конкурентоспроможність компаній, які беруть участь у схемі. Нові члени ЄС на момент підписання Кіотської угоди ще не входили до складу союзу, у зв'язку з чим для них немає єдиної норми зниження викидів. Проте, всі діючі 25 країн - членів ЄС понизять загальний викид парникових газів більш ніж на 11%.

Таким чином, введення еколого-економічних механізмів дозволить не тільки стимулювати виконання Кіотського протоколу, а і значно підвищити ефективність національного виробництва, та якість життя громадян країни.

Від країн, які готуються до вступу в ЄС, потрібні розробки й впровадження організаційних структур, які б відповідали вимогам ЄС щодо екологічних норм. Для проведення такої роботи на основі положень регламенту 761/2001 була розроблена "Програма управління навколишнім середовищем і аудитом" для країн Центральної й Східної Європи, впровадження якого є добровільним. За даними доповіді комісара ЄС по навколишньому середовищу Ставроса Дімоса, 15 "старих" членів ЄС мають намір понизити загальний викид в атмосферу так званих парникових газів на 9,3% в порівнянні з рівнем 1990 р. притому, що і норми Кіотського протоколу для ЄС передбачають зниження до 2008-2012 рр. емісії на 8% в порівнянні з рівнем 1990 р.

Відповідно до цієї програми кожна держава при розробці власної програми завжди може враховувати специфічні умови, які діють у цій країні. Через специфіку свого становища та зважаючи на гнучкі механізми Кіотського протоколу Україна має змогу використовувати скорочення викидів парникових газів не тільки з метою покращання екологічної ситуації, а й для поліпшення свого економічного стану.

Отже, Кіотським протоколом до Рамкової конвенції ООН визначено три гнучкі механізми, а саме:

торгівля квотами на викиди парникових газів,

спільне впровадження та

механізм чистого розвитку.

Умови та інструменти реалізації цих механізмів залежать від рішення певної країни. Три вагомих причини для використання можливостей СВ в Україні:

1. Україна пропонує великий вибір потенційних проектів зі скорочення викидів

2. Схвалення проектів СВ є детально визначеним процесом в Україні

3. Україна стала першою державою, проект якої отримав схвалення в органах ООН зі зміни клімату.

В Україні розроблені чіткі інструкції, що пояснюють проектний цикл, те, яким чином готується до подання проектна документація і, особливо, як вона оцінюється. Розробка проектів СВ в Україні має додержуватись прийнятих міжнародних процедур, а також відповідати специфічним українським вимогам. Необхідно здійснити чотири кроки для того, щоб ОСВ (одиниця скорочення викидів - дозвіл на викиди, що утворюється в результаті проекту СВ. Одна ОСВ дорівнює одній тонні еквіваленту двоокису вуглецю) від проектної діяльності в Україні могли б бути утворені та продані власником проекту.

Схема повного проектного циклу представлена далі.

Крок 1. Попередня розробка: Підготовка попередньої заявки та отримання листа підтримки. Для попередньої заявки: в середньому протягом періоду зобов’язань проект скорочує не менше, ніж 20 тис. тонн CO2-еквіваленту на рік.

Крок 2. Повна розробка: Підготовка повної проектно-технічної документації та отримання листа схвалення. Для повної проектно-технічної документації: загальна вартість ОСВ від проекту покриває принаймні 10% повної вартості проекту; проект є додатковим відповідно до одного з трьох прийнятих критеріїв, а саме, без врахування надходжень від передачі ОСВ:

1) внутрішня ставка рентабельності проекту не є більшою ставки дисконтування, або 2) існує більш фінансово приваблива інвестиційна альтернатива, або 3) існують організаційні, технологічні або фінансові бар’єри, які перешкоджають реалізації проекту; для проектів з внутрішньою ставкою рентабельності, близькою до ставки дисконтування, ціна ОСВ не повинна бути меншою половини ціни дозволів у системі торгівлі викидами Європейського Союзу.

Крок 3. Міжнародне схвалення (здійснюється КНСВ лише для Варіанту 2 СВ).

Крок 4. Реалізація проекту та платежі. Вимагає затвердження результатів проекту: Мінприроди; КНСВ для Варіанту 2 СВ.

Ґрунтуючись на тому, що регіони України мають поряд з іншими галузеві особливості, слід підходити диференційовано до вибору тих чи інших засобів реалізації позначених механізмів Кіотського протоколу.

Висновки та пропозиції

Тверді побутові відходи вносять вагомий внесок у забруднення навколишнього природного середовища. Це найбільша за обсягами накопичення група відходів споживання, яка відрізняється від усіх інших відходів за своїм походженням та складом.

Тверді побутові відходи, при їх накопиченні, є джерелом суттєвої екологічної небезпеки та соціальної напруги. Побутові відходи містять велику кількість вологих органічних речовин, які розкладаються і виділяють гнильні запахи та фільтрат. При висиханні продукти неповного розкладу утворюють насичений забруднювачами та мікроорганізмами пил. У результаті відбувається інтенсивне забруднення повітря, ґрунту, поверхневих і ґрунтових вод.

Одним із проблемних питань будь-якого населеного пункту є проблема збирання, накопичення, переробки, утилізації, видалення, знешкодження та захоронення ТПВ. Відходи споживання населенням області, продукції в тарі (упаковці), в основному, не вилучаються і не переробляються, і потрапляють на полігони та сміттєзвалища, що створює додаткові навантаження на ці об’єкти та зменшує економічний потенціал території.

На мою думку, проблеми у Львівській області, які мають місце у сфері поводження з побутовими відходами, потребують невідкладного розв’язання та фінансування заходів.

Питання інвестування цієї сфери повинно вирішуватися комплексно за рахунок усіх можливих джерел фінансування (державний і місцеві бюджети, кошти підприємств (за їх згодою).

Світовий досвід показує, що відходи цивілізації та життєдіяльності - це не тільки сміття, а й сировина, яку необхідно сортувати, організувати її переробку та ввести в рециклінг. Тільки так можна вирішити проблему зменшення навантаження на полігони та сміттєзвалища ТПВ області.

Список використаних джерел

1. Матеріали науково-практичної конференції на тему: "Полігони твердих побутових відходів як джерела газу", Краків, 2007

2. Матеріали науково-практичної конференції на тему: "Полігони твердих побутових відходів: проектування і експлуатація за стандартами ЄС та Кіотського протоколу", Львів, 2008