Смекни!
smekni.com

Методика проведення екологічної експертизи на різних стадіях проектування (стр. 4 из 4)

б) даних аналізу показників передбачуваних (розрахункових) рівнів впливу шуму (рівнів звукового типу), електричних і електромагнітних полів без спеціальних заходів по зменшенню проявів цих впливів;

в) переліку передбачуваних проектом заходів по гранично можливому зменшенню негативного впливу шуму, вібрації, електричних і електромагнітних полів, оцінки їх ефективності — кожного окремо і усіх разом — як архітектурно-планувальних, так і будівельно-акустичних та інших (при цьому слід окремо оцінювати можливість і ефективність застосування у кожному конкретному випадку біологічного екранування — створення багаторядних зелених насаджень підвищеної щільності з швидкоростучих деревно-чагарникових порід, найбільш придатних для таких цілей);

г) відомостей про залишковий вплив цих факторів і його припустимість.

Експертам слід пам'ятати про те, що у складі комплексної ОВНС повинні наводитися дані про розглянуті у процесі проектування, але не прийняті (з обгрунтуванням причин цього), а також інші можливі, альтернативні прийнятим у проекті варіанти способів зниження рівня негативного впливу на навколишнє середовище з вказівкою їх орієнтовної вартості (наприклад, інших варіантів очисних споруд промислових стічних вод, пилогазоочисного обладнання, систем дренажу тощо).

Належне місце у комплексній ОВНС повинні займати економічні оцінки. У їх складі наводяться результати виконаних при проектуванні розрахунків економічної ефективності природоохоронних заходів, зіставляються вартісні показники рекомендованих проектом варіантів зниження негативного впливу виробничої діяльності на різні складові навколишнього середовища і не прийнятих проектом інших можливих (альтернативних) варіантів цього зниження з вказівкою природоохоронного ефекту, який може бути досягнутий при реалізації кожного із цих варіантів.

Усі розрахунки економічної ефективності повинні виконуватись відповідно до вказівок посібника по складанню розділу проекту (робочого проекту) «Охорона навколишнього природного середовища» до БНіП 1.02.01—85, 1988 чи 1990 рр. видання.

Наводяться точні показники загальної кошторисної (проектної) вартості і вартості будівельно-монтажних робіт по передбачуваних природоохоронних об'єктах і заходах, спрямованих на зниження негативного впливу запроектованого об'єкта на навколишнє середовище, з вказівкою їх частки у процентах від кошторисної вартості та вартості будівельно-монтажних робіт.

Експерти повинні звертати увагу на відомості про передбачувані рішення щодо організації постійного моніторингу стану навколишнього середовища (чи окремих його компонентів залежно від специфіки об'єкта) на період розрахункового строку експлуатації запроектованого об'єкта з метою забезпечення оперативного контролю за додержанням проектних рівнів впливу на це середовище (наприклад, рішення про створення системи постійно діючих спостережних свердловин для контролю за режимом підземних вод при будівництві шламонакопичувачів, меліоративних систем тощо).

На основі усіх цих вказаних у даному розділі даних, відомостей та інформації автори проекту повинні робити узагальнюючі орієнтовні висновки про ступінь передбачуваного впливу (інтенсивний, помірний, незначний) запроектованого об'єкта на стан навколишнього середовища, санітарно-гігієнічні та соціально-економічні умови життя місцевого населення і допустимість його (можливий; небажаний, але допустимий при виконанні певних умов; неприйнятний).

Залежно від специфіки об'єкта, що проектується, у складі матеріалів ОВНС можуть включатися за розсудом проектної організації (чи за вимогою замовника або відповідного експертного органу) також відомості, проробки, розрахунки і дані на вказані у даній главі, але необхідні для об'єктивної оцінки ситуації.

стадія проектування екологічна експертиза


Література

1. Андрейцев В.І. Політика. Іновації. Приватизація. Екологічна безпека. Право. (Проблеми оптимізації законодавства України). – К., 1989.

2. Баб’як О.С., Біленчук П.Д., Чирва Ю.О. Екологічне право України. Навчальний посібник. – К.: Атіка, 2000.

3. Дмитренко І.А. Екологічне право України. Підручник. – К.: Юрінком Інтер, 2001.

4. Екологічна експертиза: Право і практика / За ред. Андрейцева В.І., Пустовойта М.А. – К.: Урожай, 1992. – 208 с.

5. Екологія і закон: Екологічне законодавство України. У 2-х книгах / За ред. Андрейцева В.І. – К.: Юрінком, 1997.

6. Ільніцька Н.В. Основи екологічного права. – Львів, 1997.
7. Краснова М.В., Позняк Е.В. Правове забезпечення екологічної безпеки: роль науково-правового фактору. // Право України. -2000, -№3.
8. Качинський А.Б. Екологічна безпека України: системний аналіз перспектив покращення / А.Б. Качинський. – К.:НІСД, 2001. – 312 с.
9. Малишко М.І. Основи екологічного права України. – К.: МАУП, 1999.