Смекни!
smekni.com

Місто і людина (стр. 1 из 4)

Зміст

Вступ

1. Місто: основні риси і властивості

2. Загальні екологічні проблеми міст світу

3. Мікрокліматичні характеристики міст

4. Зелені насадження в містах

5. Проблема міських відходів

6. Шляхи вирішення проблеми

7. Людина, місто і навколишнє середовище

Висновок

Список літератури

Вступ

«Міста - велике творіння розуму і рук людських. Їм належить вирішальна роль в територіальній організації суспільства. Вони служать дзеркалом своїх країн і районів. Міста-лідери називають духовними майстернями людства і двигунами прогресу. "- Таку піднесену характеристику місту дав Георгій Михайлович Лаппо у своїй книзі« Географія міст ».

З ним не можна не погодитися. Дійсно, урбанізація і заселеність грають важливу роль в житті кожної країни.

Однією з найбільш характерних особливостей розвитку сучасного суспільства є швидкий ріст міст, безупинний темп збільшення чисельності їхніх жителів, збільшення ролі міст у житті суспільства, перетворення сільської місцевості в міську, а також міграція сільського населення в міста.

Актуальність даної теми полягає в наступному:

• більшість громадян світу народжуються городянами;

• на початку третього тисячоліття в містах проживає п'ять з половиною мільярдів з семи мільярдів людей.

1. Місто: основні риси і властивості

Місто - дуже ємна форма територіальної організації життєдіяльності, яка вбирає всі риси, притаманні суспільству. Не випадково місто визначають як модель створив його суспільства. Філософ П. Г. Щедровицький говорить про те, що в містах є все, і це дуже ускладнює визначення міста як явища.

"Що таке місто, скаже будь-хто, крім урбаніста" - такий жартівливий епіграф надіслан до глави "Подання про місто" у книзі Дж.Голда "Основи поведінкової географії", перекладеної на російську мову в 1990 р. Словом "місто" по суті позначаються дуже різні поселення - від гуліверів до ліліпутів, дуже несхожі за якістю життя в них, різні функціонально і як життєве середовище для людей.

Короткі енциклопедичні визначення характеризують місто лише в узагальненому вигляді. Місто - населений пункт, віднесений згідно з законодавством держави до категорії міст. Як правило, він володіє значною чисельністю населення (у порівнянні з сільськими поселеннями), яке зайняте головним чином поза сільським господарством - у промисловості, торгівлі, сфері обслуговування, науці, культурі. Законодавство Росії встановлює, що мінімальна чисельність населення міста - 12 тис. осіб, а мінімальна частка робітників, службовців і членів їх сімей у загальній чисельності - 65%.

Слід зазначити умовність цих показників. Станом на початок 1989 р. в Росії 140 міст мали менше 12 тис. жителів. Межі між міськими і сільськими поселеннями не тільки в нашій країні, але і в багатьох інших державах розпливчасті мінливі. За статистикою ООН містами вважаються населені пункти, що мають більше 20 тис. жителів. Нерідко в поселеннях, які офіційно вважаються містами, виразно проглядаються явно не міські риси.

Що ж таке справжній місто? Яке його призначення? Наведемо кілька визначень "формул", підкреслюють роль міста в суспільному розвитку, його особливе положення серед творінь розуму і рук людських.

А. Буров: "Місто - інтеграл людської діяльності".

Ле Корбюзье: "Міста - духовні майстерні людства".

І. М. Гревс: "Місто - один з найсильніших і повного втілення культури, один з найбагатших видів її гнізд".

В. І. Ленін: "Міста - двигуни прогресу".

Н. К. Баранський: "Міста - це як би командний склад країни".

Питання про основних рисах і властивостях міста, здавалося б простий, але насправді надзвичайно складний. Якби місто як явище був пізнаний глибоко, не було б тих систематичних прорахунків і помилок, якими рясніє практика містобудування. Архітектор А. Е. Гутнов запитує: "Чому місто незвідані? Адже ми створюємо його власними руками, своєю волею. Він веде себе зовсім не так, як йому наказано. Іноді здається, що він робить це навмисне, на зло нашим ретельно продуманим збалансованим планам - росте там, де йому належить зупинитися, і нерішуче тупцює там, де ми проектуємо зростання ". Зусилля щодо обмеження зростання великих міст і активізації малих і середніх, такі важливі для Росії, оберталися зовсім протилежної картиною: великі міста продовжували рости, а малі хиріти.

Звичайно, особливе значення має чинник невизначеності. Місто проектується і будується на століття. Він увійде в ті часи, про які автори проекту не могли мати скільки-небудь точного уявлення. З'являться нові фактори та умови, перед містом виникне важке завдання адаптації. Але головне все ж не в цьому. Головне - в самому місті, в його властивостях, поведінці, закономірності розвитку, його саморозвитку, в непередбачуваності поведінки. Дж.Феррестер сказав: "Місто - контрінтуітівен. Не можна управляти його розвитком, виходячи з міркувань здорового глузду". А. Е. Гутнов наводить рядки з Б. Пастернака:

"Про місто! Про збірник задач без відповідей,

Про широчінь без рішення і шифр без ключа ".

Знання дозволяє звузити рамки невизначеності. Спираючись на знання основних функціональних властивостей міста, закономірностей еволюції розселення, легше прогнозувати розвиток міст, використовуючи при цьому різні сценарії, а не демонструючи прихильність до жорсткого непорушного планом.

Істинний місто багатофункціональний. Притаманна йому складна концентрація різноманіття забезпечує місту економічну стійкість. В останні роки в дуже скрутному становищі опинилися саме спеціалізовані міста, наприклад, міста-курорти, міста-центри текстильної промисловості. Багатофункціональність створює базу для соціального розмаїття. Розширюються можливості вибору професії, місця навчання і роботи, способів проведення дозвілля, самоосвіти, зустрічей за інтересами. У жителів багатофункціонального міста багатство спілкування. І як економічні центри і як середовище життя багатофункціональні міста кращі. Курс на багатофункціональність у розвитку міста закономірний і природний. Навіть коли місто зберігає спеціалізацію, у нього є можливість стати свого роду спеціалізованим комплексом. У ньому основна функція відіграє роль стрижня, навколо якого формуються супутні і доповнюють види діяльності.

Місто динамічний і в розвитку, і у функціонуванні. Йому властива висока концентрація взаємодій. Динамізм міста проявляється в трансформації функціональної структури, в територіальному зростанні, перепланування, оновленні забудови, в збагаченні міського середовища, в припливі нового населення. Ці властивості міста породили концепції динамічного міста. В кінці 1920-х років динамічну модель для Москви запропонував Н. А. Ладовський. Місто повинно було мати віссю розвитку направлення на Ленінград. У містобудуванні отримали широке розповсюдження концепції і схеми спрямованого розвитку міст і агломерацій. Як приклад можна назвати Схему розвитку Паризького району вздовж паралельних осей, пропозиції про направлений розвитку Москви за пріоритетними напрямками в проекті його Генплану 1986

Місто історично багатошаровий. Це прикрашає місто властивість може також стати причиною виникнення багатьох труднощів, спорудити бар'єри на шляху розвитку та реконструкції. В історичних містах видно історія. До неї можна доторкнутися. Це міста з особливою атмосферою. Турбота про те, щоб міста набували і зберігали історичну багатошаровість, повинна виявлятися й у відношенні нових міст. Тут слід використовувати історичну пам'ять місцевості, її історичний дух.

Завдяки постійному оновленню, динамізму, концентрації різноманіття, особливим властивостям багато контактні середовища, місто є місцем зародження, становлення та розвитку нового. Головне призначення істинного міста - бути двигуном прогресу. П. Г. Щедровицький говорив, що "... місто є форма вирощування та створення ресурсу для розвитку", "... місто дозволяє суспільству побудувати зустріч зі своїм власним майбутнім".

Високий інтелектуальний потенціал робить місто духовної майстерні людства. Ця здатність міста бути генератором ідей пов'язана з його особливою міським середовищем, яку треба розглядати як один з головних ресурсів міста.

Міське середовище - складне, ключове поняття. Вивчення властивостей і особливостей міського середовища відкриває шлях до пізнання міста, його сутності як явища. Міське середовище - найважливіша складова частина потенціалу міста. Вона дозволяє реалізувати творчий потенціал суспільства і сприяє накопиченню енергії суспільства для руху вперед.

Міське середовище являє собою сукупність численних і різноманітних каналів масових комунікацій, форм і способів спілкування, підключення до джерел різноманітної інформації. Її фундаментальна ознака - наростаюче розмаїття. О. М. Яницький робить висновок про те, що науково-технічний прогрес не може розвиватися без наростаючого різноманітності зв'язків і спілкування. Різноманітність створює широту можливостей для залучення людини до нескінченного світу культури. Міське середовище визначає привабливість великого міста.

Міський середовищі властива багата компонентність. Вона утворена і матеріальними (елементи міста і природа), і духовними складовими. Населення - суб'єкт, на якого орієнтована середовище. І в той же час воно є елементом середовища. Склад населення дуже сильно впливає на стан і властивості середовища.

Зусиллями багатьох мешканців місті поколінь створена духовна складова середовища. Можна говорити про дух міста, його атмосфері. Дуже сильно відчувається духовна складова в місті Пушкіні, колишньому Царському Селі, завдяки Пушкіну і ліцеїстам, Карамзіним, Ахматової, Гумільову, Анненському, Вс.Рождественському, великим зодчим - Камерону, Растреллі, Стасову, Чевакінського.

Духовна складова міського середовища збагачена великої літературою. У таких чудових міст, як Петербург, Москва, Париж численне "літературне населення" - герої творів, вічно живуть у тому чи іншому місті. Петербург Пушкіна, Гоголя, Достоєвського, Блока - це і Петербург їхніх героїв.