Смекни!
smekni.com

Принципи охорони природного середовища (стр. 2 из 3)

Аналіз екологічної та соціально-економічної обстановки в Росії дозволяє виділити п'ять основних напрямків виходу Росії з екологічної кризи (рис. 1). При цьому необхідний комплексний підхід: одночасне використання всіх напрямків:

• перший напрям - екологізація технології: створення екологічно чистої технології, впровадження безвідходних, маловідходних виробництв та ін

• другий напрям - розвиток і вдосконалення економічного механізму охорони навколишнього середовища;

• третій напрямок - адміністративно-правовий: застосування заходів адміністративної та юридичної відповідальності за екологічні правопорушення;

• четвертий напрям - еколого-просвітницький: гармонізація екологічного мислення, відмова від споживацького ставлення до природи;

• п'ятий напрямок - міжнародно-правовий: гармонізація екологічних міжнародних відносин. Певні кроки щодо виходу з екологічної кризи по всіх зазначених вище п'яти напрямках у Росії вже спостерігаються. Однак попереду всім нам належить пройти самі важкі і відповідальні ділянки шляху.

3. Природоохоронна діяльність у Росії

У нашій країні в різні періоди додавалися певні зусилля з охорони природи. Закони з захисту навколишнього середовища в СРСР були прийняті в 70-80-х роках XX ст..

У 1991 р. прийнято Закон РРФСР «Про охорону навколишнього природного середовища». Перш за все він визначає принципи охорони

• навколишнього середовища: пріоритет охорони життя і здоров'я людини,

• поєднання економічних і екологічних інтересів,

• раціональне використання природних ресурсів, гласність і

• відкритість екологічної інформації та ін.

Закон встановлює права громадян у сфері охорони навколишнього середовища, основні правові інститути охорони природи, особливо охоронювані природні території, зони надзвичайної екологічної обстановки, а також вимоги до різних видів діяльності, основи екологічного контролю та освіти, види екологічних правопорушень та відповідальність за них. Закон містить звід правил її охорони в умовах господарського розвитку і є, таким чином, Екологічним кодексом Росії. Завдання цього закону можна розділити три частини:

• охорона природного середовища (а через неї і здоров'я людини);

• попередження шкідливого впливу господарської та їх діяльності;

• оздоровлення навколишнього середовища та поліпшення її якостей

Провідним принципом, спрямованим на вирішення цих завдань, закон називає поєднання екологічних і економічних інтересів, науково обгрунтоване з точки зору збереження, а при необхідності і відновлення природного середовища та здоров'я людини. Це науково обгрунтоване поєднання має встановлювати нормативи якості навколишнього природного середовища - гранично допустимі норми впливу (хімічного, фізичного, біологічного і т.д.), гранично допустимі концентрації шкідливих речовин, гранично допустимі викиди, скиди шкідливих речовин, норми радіаційного та електромагнітного впливу, шуму , вібрації, норми шкідливих залишкових речовин у продуктах харчування і т.п. Щоб забезпечити виконання нормативів якості навколишнього природного середовища, закон формує екологічні вимоги, що пред'являються до всіх господарським структурам та громадянам, які несуть відповідальність за їх невиконання. Забороняється фінансувати і реалізовувати проекти і програми, які не отримали позитивного висновку державної екологічної експертизи. До складу комісії з прийняття закінченого будівництва включаються представники органів охорони навколишнього середовища і санітарно-епідеміологічного контролю. Без їх підписи об'єкт не приймається. Закон встановлює накладення великого штрафу на членів приймальних комісій за прийом до експлуатації об'єктів з порушенням екологічних вимог. Кримінальний кодекс РФ допускає залучення таких осіб до кримінальної відповідальності за халатність або зловживання службовим становищем.

Вперше в нашому законодавстві до закону включений розділ, що відображає право громадян на здорове і сприятливе навколишнє природне середовище. Реальними гарантіями цього права є нормативи гранично допустимих шкідливих впливів, система екологічного контролю за їх виконанням і відповідальність за невиконання. Закріплено право громадян і громадських екологічних рухів надавати екологічну інформацію, брати участь в екологічній експертизі, вимагати її призначення, проводити мітинги, демонстрації, звертатися до адміністративних та судових органів із заявами про призупинення або припинення діяльності екологічно шкідливих об'єктів, з позовами про відшкодування шкоди, заподіяної здоров'ю і майну. Сума заподіяної шкоди стягується з заподіювача, а якщо встановити його неможливо, то за рахунок коштів відповідного державного екологічного фонду, тобто в даному випадку держава відповідає перед громадянином. До складу економічного механізму охорони навколишнього середовища закон включає дві категорії факторів: позитивні та негативні. Їх мета - забезпечити економічний інтерес природокористування до обмеження шкідливого впливу на природу. Позитивні фактори створюють прямі економічні стимули до охорони природи та забезпечують фінансування, кредитування пільги, зменшене оподаткування при впровадженні екологічно чистих технологій. Негативні фактори впливають на економічний інтерес через вилучення частини доходу в якості плати користування природними ресурсами, податку на екологічно шкідливу продукцію або продукцію, що випускається із застосуванням екологічно небезпечних технологій. Розрізняють два види платежів за користування природними ресурсами: один - за вилучення, споживання природного речовини другий - за скидання, викид, розміщення відходів виробництва у природному середовищі. Система економічного стимулювання доповнюється в законі заходами адміністративно-правового впливу. До таких заходів закон відносить екологічну експертизу, екологічний контроль, заходи адміністративно-правового пре перетину шкідливої діяльності, відповідальності за екологічні правопорушення. Екологічний контроль представлений в трьох формах: системою моніторингу навколишнього середовища, державним контролем, виробничим і громадським контролем.

Важливу роль набувають відображені в законі принцип міжнародного співробітництва у справі охорони навколишнього середовища, оскільки завдання екологічного відродження транскордонних та повноцінно можуть бути вирішені лише зусиллями всього світового співтовариства. Росія підписала низку міжнародних угод про охорону навколишнього середовища. В останні роки в країні спостерігається посилення впливу місцевих органів влади і природоохоронних органів на роботу промисловості.

У Москві, наприклад, заборонено застосовувати етилований бензин. Московський комітет з охорони природи з 1989 р. ввів кругло добове чергування екологічної швидкої допомоги (тел. 952-72-881 завдання якої оперативно реагувати на повідомлення про забруднення повітря, води або грунту. Більше 150 екологічно шкідливих пред прийнятті Москви або зупинялися, або були закриті.

4. Принципи здійснення міжнародного співробітництва в галузі охорони навколишнього середовища

охорона природа середовище

Завданнями міжнародного співробітництва в галузі природоохоронної діяльності є вирішення проблем співвідношення правового регулювання економіки різних країн, впливу людського суспільства на навколишнє середовище в цілому і взаємовпливу екології, права і економіки, а також питання організації раціонального природокористування із застосуванням ринкових важелів впливу і приведення екологічних стандарті різних країн до однаковості.

Обмін між державами включає в себе великий комплекс екологічно значущих товарів - добування, продаж транспортування і вивіз мисливських, в тому числі хутрових, трофеїв, експонатів та колекцій рідкісних тварин і рослин; пере хитавиця нафти, вироблених з неї продуктів, газу, іншого вуглеводневої сировини; експорт лісоматеріалів, імпорт продовольства; ввезення технологій, промислової продукції, хімічних речовин, а також радіоактивних відходів для переробки. Між народні стандарти якості розповсюджуються і на послуги еко- логічного характеру - сертифікацію лісової та іншої екологічної продукції, впровадження екологічного аудиту, добровільне та обов'язкове страхування екологічних ризиків, інші форми екологічного підприємництва. Крім цього, у сферу взаємодії країн в області екології входять стихійні переміщення природних об'єктів і транснаціональні забруднення.

Управління та контроль на глобальному регіональному та національному рівнях за станом і змінами навколишнього середовища на основі загальновизнаних критеріїв і параметрів є міжнародними принципами, які приймаються більшістю держав, а це передбачає укладання не тільки міжрегіональних і двосторонніх, але і багатосторонніх міжнародних угод з питань охорони навколишнього середовища при організації та здійсненні природокористування.

Угоди умовно можна класифікувати за тематикою, дає уявлення про рівень і масштаби глобалізації, про на правліннях міжнародного екологічного співробітництва:

• питання створення міжнародних екологічних організацій (всього 40) (Всесвітня метеорологічна організація (1950 р.) Міжнародний фонд з компенсацій за заподіяну забрудненнями нафтою збиток (1994 р.));

• охорона окремих природних ресурсів (39) - охорона все мирного культурної і природної спадщини (1972 р.), міжнародна торгівля видами дикої фауни і флори знаходяться під загрозою зникнення (1973 р.), транскордонне забруднення повітря на великі відстані (1979 р.) , збереження біологічного різноманіття (1992 р.); охорона ресурсів Світового океану: про регулювання розмірів вічок рибальських сіток та меж розмірів риб (1953 р.), про рибальство у водах Чорного моря (1959 р.), в Північно-Західній Атлантиці (1978 р.), Балтійського моря (1973 р.), Середземного моря (1976 і 1980 рр., про запобігання забруднень скидами з суден (1973, 1988 і 1992 рр.);