Смекни!
smekni.com

Принципи охорони природного середовища (стр. 3 из 3)

• питання радіаційної безпеки (13)- про захист трудящих від іонізуючої радіації (1960 р.), про заборону випробувань ядерної зброї в атмосфері, в космічному просторі й під водою (1963 р.), про нерозповсюдження ядерної зброї (1968 р.), про оперативне оповіщення про ядерну аварію (1986 р.) та ін

Міжнародними угодами охоплюється рішення проблем, пов'язаних з використанням транспортних засобів (16), Антарктики (5), космосу (4), військовим використанням і знищенням неядерного зброї масового ураження (4).

Глобальний характер екології призводить до створення глобальних наднаціональних екологічних органів управління - міжнародні органи з охорони китів, морських котиків, білих ведмедів та інших зникаючих видів тварин, а також рослин. Координація діяльності держав по встановленню квот нафто-і газовидобутку і мінімальних цін на вуглеводневу сировину здійснюється ОПЕК. Проводиться обмін технологіями в галузі використання енергії сонця, вітру, морських припливів; узгодження заходів пошуку, обробки, транспортування, охорони та продажу алмазів, платини, паладію, золота та інших дорогоцінних металів; формування системи обмежень шкідливих викидів в атмосферу, спостереження за викидами, справляння плати за надлишки забруднень, допущені після 1990 р. і підписання Кіотського протоколу. Сформований у рамках країн єдиної Європи Європейський екологічний арбітражний суд, європейська екологічна комісія і інші органи екологічної взаємодії.

Документом глобального партнерства між державами, який має своєю метою укладення міжнародних угод, які забезпечують повагу інтересів всіх і захист цілісності глобальної системи охорони навколишнього середовища та розвитку, визнаючи комплексний і взаємозалежний характер Землі, нашого будинку, - є Декларація з навколишнього середовища і розвитку, прийнята в Ріо-де-Жанейро на всесвітній конференції «Навколишнє середовище та розвиток» (Ріо-де-Жанейро, 14.06.1992 р.). Тут же були прийняті заяву про принципи захисту і управління всіма видами лісів; конвенція про біологічне різноманіття; конвенція про зміну клімату.

Для розвитку інформаційної співпраці в області гармонізації вимірювань, узгодженого збору та обміну екологічною інформацією на міжнародному рівні та інтеграції в міжнародні системи моніторингу створюються мережі національних центрів інформації про стан навколишнього середовища Глобального екологічного моніторингу Програми ООН з навколишнього середовища (ЮНЕП), враховуючи і дотримуючись міжнародні стандарти .


Висновок

Французький дослідник Жак Ів Кусто сказав: «Раніше природа страшила людини, а тепер людина лякає природу». Прийшла пора перестати лякати один одного, а спільними зусиллями всіх, хто живе на Землі - будь то людина або мікроорганізм - удосконалювати наш спільний дім - біосферу. Завдання людини розумної, полягає в тому, щоб не підривати природні основи свого існування, не заважати прогресивним процесам у біосфері, витрачаючи на це все зростаючу кількість енергії, а спробувати розібратися в законах і правилах, рушійних цими процесами, і узгодити з ними свої цілі і дії.


Література

1. Андрєєва Т.А. - Екологія в питаннях і відповідях: навчальний посібник. - ТК Велбі, Вид-во Проспект, 2006. - 148 с.

2. Аспиза М.Є. - Енциклопедичний словник юного біолога - М.: Педагогіка, 1986. - 352 с.: Іл.

3. Батуев А.С. - Біологія: Великий довідник для школярів і вступників у вузи / Батуев А.С., Гуленкова М.А., Єленєвскі А.Г. та ін - 2-е вид. - М.: Дрофа, 1999. - 668 с.: Іл.

4. Володін В.А. - Енциклопедія для дітей. Том 19. Екологія. - М.: Аванта +, 2001. - 448 с.: Іл.

5. Коробкін В.І., Передільське Л.В. - Екологія в питаннях і відповідях: Навчальний посібник. - Ростов н / Д: Фенікс, 2002. - 384 с.

6. Хотунцев Ю.Л. - Екологія та екологічна безпека: Навчальний посібник для студ. вищ. пед. навч. закладів. - М.: Видавничий центр «Академія», 2002. - 480 с.