Смекни!
smekni.com

Екологічна сертифікація продукції (стр. 3 из 5)

- Знаки і написи, що інформують про можливість переробки відходів (часто це стосується упаковки). Таким чином, утилізуються відходи як вторинну сировину, і охороняється природа. Іноді знаки цієї групи повідомляють про те, що виріб отримано з вторинної сировини (наприклад, пластмасові предмети). До такого роду Екознак відносяться «Зелена точка» (Німеччина);

Знак «Ресайклінг» (використовується в США, Великобританії, країнах Північної

Європи), що закликає здавати упаковку в приймальні пункти для подальшої переробки.

Питаннями екологічного маркування та етикетування займається Міжнародна організація по стандартизації (підкомітет ПКЗ ІСО/ТК207 «Етикетування (маркування) в галузі навколишнього середовища»).

Прийняття міжнародних стандартів ISO серії 14000, які включають керівництва з управління навколишнім середовищем і з аудиту навколишнього середовища, створило основу для організації і проведення екосертифікаціі.

У 1998 р. в 55 країнах було сертифіковано 5147 компаній на відповідність створених ними систем управління навколишнім середовищем вимогам стандарту ІСО 14001.

У 1999 р. національні органи з акредитації десяти європейських країн 1 підписали Угоду про взаємне визнання акредитації органів

За сертифікації в області управління охоронною навколишнього середовища. Угода підписана в рамках співробітництва в Європейській асоціації з акредитації (ЕА), яка була утворена в 1998 р. в результаті злиття Європейської асоціації з акредитації сертифікаційних органів (ЕАС) та Європейської асоціації з акредитації лабораторій (ЕАL).

ЕА має двосторонні зв'язки з системами акредитації інших країн. Кожна сторона, яка підписала Угоду, бере на себе зобов'язання

приймати участь в роботі по одному чи більше з перерахованих нижче напрямків:

- Перевірочні лабораторії і випробувальні лабораторії,

- Органи з сертифікації продукції,

- Органи з сертифікації систем якості,

- Органи з сертифікації персоналу,

- Органи з сертифікації систем управління навколишнім середовищем,

- Інспекційні органи.

Важливе значення створеної форми взаємного визнання - між органами з акредитації - полягає в тому, що воно є основною для укладення міжурядових угод у будь-яких законодавчо регульованих областях.

3. Роль екологічного аудиту та екосертифікаціі при впровадженні системи управління навколишнім середовищем (СУНС)

Забруднення природного середовища в результаті діяльності промислових об'єктів, що завдає шкоди здоров'ю населення, залишається найбільш гострою екологічною проблемою, що має пріоритетне соціально-економічне значення. Підвищення ефективності діяльності промислових підприємств у сфері екологічної безпеки та реалізації заходів щодо попередження негативного впливу на навколишнє середовище може забезпечуватися шляхом впровадження системи управління навколишнім середовищем.

Попередження негативного впливу на навколишнє середовище може забезпечуватися шляхом впровадження системи управління навколишнім середовищем.

Система управління навколишнім середовищем заснована на стандартах ISO серії 14000, прийнятих в Російській Федерації (ГОСТ Р. ІСО 14001-98) і передбачає інтеграцію робіт з охорони навколишнього середовища із загальною діяльністю з управління підприємством. Вона є частиною загальної системи адміністративного управління і дає підприємству можливість пов'язати цілі й завдання в галузі екології з фінансовими результатами діяльності і забезпечити ситуацію, коли використовувані ресурси приносять найбільшу вигоду, як у фінансовому відношенні, так і в частині охорони навколишнього середовища.
Невід'ємними складовими частинами управління охороною навколишнього середовища є екологічний аудит і екологічна сертифікація системи управління навколишнім середовищем (СУНС). Екологічна сертифікація СУНС може істотним чином вплинути на зміну екологічної ситуації на рівні окремих промислових підприємств, виробничих комплексів і територій. Сертифікат на СУНС дозволить документально підтвердити існування на підприємстві налагодженої системи збереження природних ресурсів, виконання національних та міжнародних норм і зобов'язань, застрахованого від надмірних матеріальних і ресурсних витрат у разі аварійних ситуацій, а також наявності діючої програми по зниженню негативного впливу на навколишнє середовище і поліпшення її стану в результаті вдосконалення технологій, проведення природоохоронних заходів та багато іншого.

Найбільш важливою частиною сертифікації систем управління навколишнім середовищем є екологічний аудит. Роль останнього в умовах переходу до ринкової економіки полягає в наданні повної незалежної інформації щодо впливу і його наслідків для навколишнього середовища з боку виробничого підприємства.

Право проведення в установленому порядку сертифікації системи управління навколишнім середовищем і (за її позитивних результатах) отримання сертифіката відповідності мають юридичні та фізичні особи, погодили її проведення з організацією (підприємством), де є об'єкт, що підлягає сертифікації. Результатом робіт сертифікації є видача заявнику звіту, що містить висновки про відповідність сертифицируемого об'єкта вимогам обраного нормативного документа - в даному випадку ГОСТ Р. ІСО 14001-98, - сертифіката відповідності укладання договору на право застосування Знака відповідності та проведення інспекційного контролю або, при негативних результатах сертифікації або інспекційного контролю, - рішення про відмову у видачі сертифіката, зупинення його дії чи анулювання.

Основними цілями сертифікації систем управління навколишнім середовищем є:

- Підтвердження відповідності систем управління навколишнім середовищем і її елементів вимогам ГОСТ Р. ІСО 14001-98;

- Надання зацікавленим сторонам гарантій у виконанні організацією прийнятих зобов'язань в частині навколишнього середовища;

- Створення сприятливих умов для інвестування, кредитування та страхування;

- Створення сприятливих умов для сертифікації продукції.
Об'єктами перевірки та оцінки при сертифікації систем управління навколишнім середовищем є:

- Діяльність з управління навколишнім середовищем;

- Стан виробничої системи з точки зору екологічних впливів;

- Вплив на навколишнє середовище від діяльності, що перевіряється організації.

Діяльність з управління навколишнім середовищем перевіряють і оцінюють на відповідність вимогам ГОСТ Р. ІСО 14001-98 поелементно, використовуючи при цьому рекомендації, наведені в зазначеному стандарті.
При спільній сертифікації систем управління навколишнім середовищем за ГОСТ Р. ІСО 14001-98 і систем управління якістю відповідно до обраної моделі за ГОСТ Р. ІСО серії 9000 поелементна перевірка і оцінка за ГОСТ Р. ІСО 14001-98 ув'язується з поелементного перевіркою за ГОСТ Р. ІСО серії 9000.

Конкретний порядок проведення сертифікації системи управління навколишнім середовищем встановлюється процедурними документами органу з сертифікації.

Доцільно проектувати або переглядати елементи системи управління навколишнім середовищем таким чином, щоб вони ефективно вбудовувалися в існуючу систему управління організації (підприємства) в цілому. При цьому повинні бути розроблені плани процедури вирішення конфліктів між цілями і пріоритетами в галузі навколишнього середовища і в інших областях комерційної діяльності підприємства.

Практика показує, що найбільш ефективний шлях розробки та впровадження системи управління навколишнім середовищем - це використання в якості основи для створюваної системи управління навколишнім середовищем існуючої системи адміністративного управління, що відповідає вимогам стандартів ISO серії 9000. У багатьох випадках за відсутності системи якості, розробленої на основі стандартів ІСО серії 9000, підприємства висловлювали наміри здійснити сучасну розробку, впровадження та сертифікацію систем управління якістю та систем управління навколишнім середовищем. Це обіцяє певні економічні вигоди і дозволяє використовувати при створенні системи управління навколишнім середовищем величезний практичний досвід зі створення системи якості, накопичений у Росії і за кордоном.

Передбачається, що надалі стандарти ІСО 14001,14004,14010,14011 і 14012 будуть повністю гармонізовані і, можливо, інтегровані з іншими стандартами за системою управління, такими, як ISO серії 9000 та ISO серії 10000. Так, в рамках ІСО вже розроблений проект єдиного стандарту, що регламентує вимоги та загальний порядок проведення аудиту систем якості та систем управління навколишнім середовищем. Те ж саме можна сказати про стандарти щодо збереження здоров'я населення і стандартах з безпеки, питання розробки яких вирішується ІСО в даний час.

4. Екологічний аудит і екосертіфікація у Федеральному законі «Про технічне регулювання» № 184-ФЗ

Екологічний аудит та екологічна сертифікація передбачені Федеральним законом «Про охорону навколишнього середовища» від 10 січня 2002 року № 7-ФЗ, причому, новому імпульсу цим видам діяльності надає вступ в силу з 01.07.2003 р. Федерального Закону «Про технічне регулювання» № 184 -ФЗ (далі - Закон). У цьому Законі серед заявлених цілей домінує тема безпеки «продукції, процесів виробництва, експлуатації, зберігання, перевезення, реалізації та утилізації». Безпека в Законі трактується як «відсутність неприпустимого ризику, пов'язаного із заподіянням шкоди життю або юридичних осіб, державному або муніципальному майну, довкіллю, життю або здоров'ю тварин і рослин».

За законом забезпечення безпеки грунтується, серед іншого, на підтвердження відповідності, у тому числі технічним регламентам і стандартам, а також прирівняним до них нормативних документів, що висуває підвищені вимоги до екологічного аудиту та екологічної сертифікації. Об'єктами цих видів діяльності повинні бути продукція (роботи і послуги), процеси виробництва, експлуатації, зберігання, перевезення, реалізації та утилізації. При цьому панівної методологією в області охорони навколишнього середовища повинна стати концепція екологічного ризику. Відповідно до трактуваннями Закону цей різновид ризику слід розглядати як ймовірність заподіяння шкоди навколишньому середовищу, життю або здоров'ю тварин і рослин з урахуванням тяжкості цієї шкоди.