Смекни!
smekni.com

Екологічна сертифікація продукції (стр. 5 из 5)

Можна виділити наступні три групи найбільш активних екологічно орієнтованих споживачів:

Захисники планети. Представники цієї підгрупи ставлять перед собою мети захисту і збереження первозданної природи. Основними пріоритетами для них є якість атмосферного повітря, води і землі. Вони є раціональними споживачами і прихильниками розумного обмеження споживання (намагаються економити енергію, воду і т.д.).

Фанати здоров'я. Основною проблемою для представників даної групи є шкідливий вплив забруднення навколишнього середовища на власне здоров'я. Вони стурбовані наслідками довгого перебування під сонцем, генетичними захворюваннями внаслідок радіації та розміщення токсичних відходів, впливом на здоров'я їх дітей фруктів, що містять пестициди. Такі люди намагаються купувати і вживати тільки органічну і натуральну їжу, пити тільки очищену і фільтровану воду.

Любителі тварин. До цієї підгрупу входять захисники прав тварин, які бойкотують хутра та вироби з натуральної шкіри. Ці люди часто є вегетаріанцями.


Висновок

Таким чином, екологічно орієнтований споживач - це людина, що має сформоване екологічна свідомість і активні екологічні потреби. Він робить свідомий вибір на користь екологічно чистих продуктів і готовий платити за них більше.

Такий споживач відмовляється купувати товари, які:

• Мають властивостями, негативно позначаються на здоров'я споживача та інших людей, або можуть спричинити такий вплив у майбутньому;

• Наносять значної шкоди навколишньому середовищу в процесі виробництва, використання та утилізації;

• Споживають значну кількість енергії в процесі виготовлення, використання та утилізації;

• Приводять до появи додаткових відходів внаслідок надмірностей при пакуванні або внаслідок занадто короткого терміну служби;

• Виготовлені з використанням видів рослин або тварин, що знаходяться під загрозою зникнення, завезені з неблагополучних в екологічному відношенні місць;

• Чи пов'язані з небажаним або жорстоким поводженням з тваринами.

Споживання продуктів екологічно орієнтованими споживачами, незважаючи на свою вибірковість і дорожнечу, за своєю суттю, більш мінімалістично, раціонально і бережливо. Воно виключає безліч надмірностей, внаслідок чого створюється якісний перевага у споживанні: знижується число купованих товарів і послуг, але зростають їх якість і вартість.


Список літератури

1. Екологія і промисловість Росії, квітень 2004 р., стаття Д.В. Горшкова, сторінка 26.

2. Екологічний вісник України, 2/2004.страніца 20.

3. Екологічний менеджмент частина III.

4. Економіка природокористування глава 15.