Смекни!
smekni.com

Релігійний фактор в історії Росії (стр. 7 из 11)

Загальне загострення політичної ситуації в країні влітку 1918 р.- заколоти, змови, повстання, білий терор у відношенні «вождів революції» - викликало з боку Ради Народних Комісарів відповідні заходи Відповідно до Постанови про «червоний терор» розстрілу підлягали «всі особи, причетні до білогвардійських організацій, змовам і заколотам», і церкву вносили в розряд таких організацій, що неминуче вело до зіткнення з владою.

У спеціальному посланні Раднаркому Собор зажадав від «безбожної політичної влади» скасувати інструкцію, що наносить «смертельний удар» церкви і яка служить «засобом духовного гноблення і залякування православного народу».

Отже, політичний вибір керівництвом церкви був зроблений. Відкрите зіткнення з владою стало неминучим. Це стало закономірним наслідком політичної лінії церкви, що завжди була на правому фланзі політичних сил у Росії до лютого 17-го р. і залишилася на цій позиції і після Жовтневої революції.

Наприкінці вересня церковний Собор був розпущений. Єпархіальний будинок, де протягом року він засідав,— опечатаний. Документи, що там зберігалися, і матеріали вилучені. Заходи судового переслідування поширені на патріарха і близьких його помічників. Арешти, обшуки, конфіскація, тюремні ув'язнення торкнулися багатьох єпископів, парафіяльних священиків, активних мирян... Але до протверезіння було ще далеко. Проте набирав силу інший і, як виявилося надалі, визначальний процес: у свідомості рядових віруючих усе більш роздвоювалося відношення до патріарха і церкви в цілому. І якщо як релігійно-духовні авторитети вони як і раніше залишалися незаперечні і непідсудні, то їх політична «фізіономія» ставала неприйнятна і більш засуджувалася. І через кілька років для Патріарха стане ясним, що без зміни політичного курсу церкви він приречений на самітність але це буде в майбутньому, а зараз... прірва між ним і його прихильниками, з одного боку, і багатомільйонною паствою з іншого.[36]

До осені 1918 р. багато хто з членів Собору примкнули до «білого руху». Створені на «білій» території церковні структури виконували роль політичних організацій, виховуючи паству в «потрібному» дусі. Тут же декрет про відділення церкви від держави був скасований, повертаються старі порядки - церква служить владу імущим, а ті, у свою чергу, покровительствують їй. Приміром, генерал А. Денікін ставив за обов'язок створене з його ініціативи Вище тимчасове церковне управління на Південно-Сході боротися з тими, хто «байдужий до будівництва Російської держави», і одночасно «надихати» і «поєднувати» духівництво для «живої пастирської роботи». Відгукуючись на заклик, духівництво «проповідувало» і «інформувало» населення про ідеї і цілі Російської армій, розкривало перед віруючими «гріховність» більшовизму і необхідність боротьби з ним, поминаючи за кожним богослужінням «благовірних вождів і правителів».[37]

Про настрої в роки громадянської війни служителів культу (і не тільки православної церкви) на території Радянської Росії дають уявлення щотижневі зведення ВЧК про політичну ситуацію в країні. У них був передбачений спеціальний розділ «духівництво», у якому відбивався його настрій, відношення до декрету про відділення церкви від держави, до інших актів радянської влади.

В роки громадянської війни й інтервенції «релігійне питання» для держави відсунулося на третьорядне місце, і якщо воно і зверталося до яких-небудь його аспектів, то до тих з них, що мали чисто практичне (військове або політичне) значення. Приміром, так було, коли зважувалося питання про заміну військової служби в зв'язку з релігійними переконаннями громадян або при звільненні від військової і трудової повинності служителів культу. З завершенням цього періоду активізується і раніше перерваний процес уведення декрету про відділення церкви від держави в повному її об'ємі. Політична стабілізація в суспільстві, настрої віруючої його частини, що здебільшого висловилася за радянську владу, визначили еволюцію політичних поглядів керівників різних релігійних центрів: від відкритого й активного неприйняття до курсу аполітичності і нейтральності. Так, патріарх Тихон у звертаннях до В.І. Леніна і М.И. Калініна (серпень 1920 р.) визнає, що декрет і Конституція РСФСР проголошують і забезпечують повну волю совісті. Не викликає в нього заперечень і сам принцип відділення церкви від держави, на якому відтепер повинні будуватися відносини цих сторін. Не заперечує він і проти існування відділу, що відав «церковними проблемами», хоча і залишає за собою право критикувати діяльність останнього.[38]

На місцях «церковна політика» зосереджувалася в руках адміністративних органів.

Труднощі переходу до нової економічної політики, коли було потрібно сполучити різкий поворот політичного курсу з умонастроями в партії, з масовою психологією робітників і найбіднішого селянства, позначилися і на виробленні нового курсу в «церковній політиці». Важко було відмовитися відразу від звичних військово-адміністративних заходів її проведення, так само як і важко було відмовитися від бачення в релігійно-церковних організаціях «політичних супротивників». У листопаді 1920 р. деякі «сектантські» об'єднання зверталися в Раднарком із проханнями про зміну декрету про відділення церкви від держави, зокрема — наданні релігійним суспільствам прав юридичної особи, дозволі ведення благодійної й іншої соціальної діяльності, придбанні у власність будинків і іншого майна. Усі ці пропозиції були визнані передчасними. Тягар військово-комуністичного минулого, психології політичної боротьби з церквою, позначився і при проведенні кампанії по розкриттю «святих мощів» і особливо трагічно при вилученні церковних цінностей у 1922 р.[39]

2.2. В роки громадянської війни.

Після Жовтня патріарх Тихон спочатку виступав з різкими викриттями Радянської влади, але в 1919 році зайняв більш стриману позицію, призвавши духовенство не брати участь у політичній боротьбі.

Проте близько 10 тисяч представників православного духовенства виявилися в числі жертв громадянської війни.

Більшовики розстрілювали священиків, які служили вдячні молебні після падіння місцевої Радянської влади. У місті Петропавловську місцевого єпископа і священиків страчували за те, що вони “зустрічали дзвоном білогвардійців, які ввійшли в місто”. Насправді взяття міста просто збіглося з початком вечірньої служби.

У 1918 році без суду був розстріляний митрополит Київський Володимир, який вручив Тихонові при обранні патріарший ціпок.

За спробу допомогти арештованій царській родині червоноармійці втопили в річці Турі єпископа Тобольського Гермогена. Його живим прив'язали до пароплавного колеса.

Влада підтримувала антицерковні настрої в суспільстві.

В дні православних свят влаштовувалися карнавали безбожників, які висміювали Бога, святих і церковні обряди.

В Тамбові в глузування над віруючими був навіть встановлений пам'ятник Іуді Іскаріоту, який зрадив, відповідно до Євангелія, Христа.

У 1919-1920 роках Влада провела кампанію “розкриття мощів святих угодників”, яка викликала обурювання у віруючих і духовенства. Були розкриті мощі Олександра Невського, Тихона Задонського, Сергія Радонежського, десятків інших православних святих. У деяких місцях протести віруючих прийшлося втихомирювати навіть за допомогою військ.

2.3. Вилучення церковних цінностей.

У 1921 році Поволжя охопив дуже сильний голод. Патріарх Тихон призвав надати голодуючим міжнародну допомогу і створив Всеросійський церковний комітет допомоги голодуючим. Він виразив готовність пожертвувати голодуючим частину храмових цінностей. Однак держава відмовилася прийняти допомогу церковників. Створений церковний комітет був заборонений.

19 лютого 1922 року патріарх Тихон дозволив жертвувати на користь голодуючих церковні цінності, “які не мають богослужбового вживання” .

Але вже 23 лютого влада (ВЦИК) прийняли рішення вилучити з храмів усі цінності на потреби голодуючих. Вилучення церковних цінностей почалися по всій країні.

Патріарх Тихон у посланні 28 лютого різко засудив вилучення церковних цінностей і назвав їх святотатством.

В ряді місць спалахнули протести віруючих проти вилучень.

По всій країні в 1922-1923 роках прокотилася хвиля арештів і судів над духовенством і віруючими. Заарештовували за утаювання цінностей або за протести проти вилучень.

26 квітня 1922 року у Москві відкрився “процес 54-x” священиків і мирян, яких обвинувачували в опорі вилучення цінностей. Як головного свідка суд кілька разів викликав патріарха Тихона. 8 травня революційний трибунал виніс 12 смертних вироків підсудним (розстріляли п'ять чоловік).

Наступного дня, 9 травня, був взятий під домашній арешт і сам патріарх Тихон.

9 червня почався суд над священиками і віруючими в Петрограді (всього судили 86 чоловік). 5 липня десять обвинувачуваних, у тому числі митрополит Петроградський Веніамін, були присуджені до розстрілу (шестеро пізніше помилувані).