Смекни!
smekni.com

Великобританія після Другої світової війни (стр. 4 из 4)

Охорона здоров'я

Держ. Служба охорони здоров'я була створена в 1948 в результаті вимоги трудящих. Загальне керівництво охороною здоров'я в Англії і Уельсі здійснює Міністерство охорони здоров'я і соціального забезпечення, в Шотландії – Департамент охорони здоров'я, в сівбу. Ірландії – Міністерство охорони здоров'я і соціального обслуговування. Всі основні види медичної допомоги виявляються безкоштовно. З 1951 введені податок на кожен виписаний рецепт і часткова оплата за лікування зубів і зубне протезування. Охорона здоров'я фінансується за рахунок держ. бюджету, а також за рахунок страхових внесків, місцевих податків і ін.

Освіта.

Сучасна система народної освіти складається з трьох рівнів: початкового, середнього і так званого подальшої освіти. Дошкільне виховання здійснюється в школах-яслах і дошкільних класах. Початковою освітою охоплюються діти з 5 до 11 років. З 5 років вони відвідують 2-річні школи для малят, з 7 років – початкові школи. Після закінчення початкової школи учнів на підставі тестових випробувань розподіляють по трьох нерівноцінних типах середніх шкіл: близько 20% учнів потрапляє в граматичну школу з терміном вчення 5 – 7 років, близько 70% -- у сучасну школу з терміном вчення 4, інколи 5 років, около5% -- у технічну з терміном вчення 5, інколи 7 років. Приблизно кв. середніх шкіл має роздільне вчення для дівчаток і хлопчиків. Підготовка вчителів для початкових і сучасних шкіл здійснюється в 3-річних педагогічних коледжах. Рівень т.з. подальшої освіти включає общеобразоват. і проф. уч. Заклади з повним і неповним уч. вдень, а також різні курси, призначені гл. обр. для працюючої молоді. Нижче проф. освіта здійснюється в системі фабрично-заводського учнівства (термін-5 років) і індивідуального вчення. Ср. проф. освіту дають молодші відділення спец. коледжів(з 2-річним курсом вчення): технич., художні, комерційні, домоводческие, сільськогосподарські. Вік уч-ся звичайно понад 16 років. Багато хто з коледжів має 4-5-річні курси вчення і дає освіту, що наближається до вищого. До системи «подальшої» освіти відносяться і установи по обслуговуванню молоді під час дозвілля.


Наука.

У післявоєнні роки наукова революція переростає в науково-технічну. У Великобританії швидко зростає питома вага досліджень, пов'язаних з військовою промисловістю.

Атомні дослідження у військових цілях були початі Великобританією під час 2-ої світової війни. У 1956 в Колдер-Холле почала діяти 1-я у Великобританії атомна електростанція потужністю 92 тис. кВт.

У 50-х рр. сконструйовані судна і автомобілі на повітряній подушці. Розроблені багаточисельні типи електронно-обчислювальних машин.

Найвищого успіху англійські біохіміки добилися у вивченні будови білків і нуклеїнових кислот. Дослідження будови білків і нуклеїнових кислот привели до швидкого розвитку молекулярної біології. Великі також заслуги англійських учених в дослідженні гормонів. Сучасні дослідження в області нейрофізіології пов'язані з ім'ям Е.Едріана. Він розробив уявлення про фізіологічні властивості нервових імпульсів, їх швидкості, ритмі і закономірностях проведення і розкрив механізми рецепцій – больових, слухових, чутливих і так далі Досягнення молекулярної біології, біохімії і мікробіології знаходять віддзеркалення, зокрема, в медицині.

Філософія.

До сірок. 20 ст Визначальний вплив придбав неопозитивизм, зокрема, школа логічного позитивізму. Англійський логічний позитивізм вніс значний вклад до розробки математичної логіки. Організаційним центром цього учення стала Кембріджська школа.

Історична наука.

Після 2-ої світової війни різний перебіг англійської буржуазної історіографії став більш навилироваться, зливаючись в єдиний напрям, який виступає проти марксизму на гл. ділянках історичних досліджень. До буржуазної історіографії примикають історики лейбористського напряму, зайняті переважно вивченням англійського робочого руху. В той же час зростає вплив марксистсько-ленінської історіографії; тематика марксистських досліджень охоплює найважливіші проблеми національною і частково загальною історії.

Економічна наука.

Для сучасної економічної науки Великобританії характерний розвиток її спеціалізованих галузей – економіки науково-технічного прогресу і конкретних галузей господарства; використання математико-кибернетических методів і електронно-обчислювальної техніки; підключення до економічних досліджень суміжних наук – соціології, психології, демографії, наук про поведінку людських відносинах; розвитку економічного прогнозування і програмування.

Юридична наука.

У новітній час в юридичній науці Великобританії відомі крупні учені, розробляючі проблеми загального права і права справедливості, цивільного права, кримінального, історії англійського права і так далі

Література.

Після 2-ої світової війни з'являється нове покоління романістів, що відображають кризу англійського буржуазного суспільства, що поглибилася в результаті розпаду британської колоніальної імперії і втрати країною її колишнього положення в світовій економіці і політиці.


Використовуваний матеріал.

1. Велика Радянська Енциклопедія (том 4). А.М.Прохоров 1971 рік. стор. 412 - 452

2. Радянський енциклопедичний словник. А.М.Прохоров, А.А.Гусєєв і так далі

Сайти:

1. www.yandex.ru

2. www.rambler.ru

3. www.google.ru

4. www.venegret.at.ua

5. www.ua-men.com

Заслання:

1. www.trimm.ru/php/content.phpкв.

2. http://msav.narod.ru/india.htm

3. www.sevtolib.iuf.net/region/external/