Смекни!
smekni.com

Діяльність органів міліції Станіславської області в 1939-1946 роках. Історико-правовий аспект (стр. 5 из 6)

На виконання ЦК КП(б)У “Про заходи в боротьбі з безпритульністю і бездоглядністю дітей в Українській РСР” від 30 липня 1944 р. в області на початок 1945 р. було взято на облік 3372 дітей-сиріт, при міськрайвідділах міліції створено дитячі приймальники та дитячі кімнати, через які впродовж І кварталу 1945 р. пройшло 127 дітей, із них 12 дітей було повернуто батькам, 48 – направлено в дитячі будинки, 26 – в дитячу колонію і 5 – працевлаштовано. До кінця 1946 р. планувалося відкрити в області ще 8 дитячих будинків на 930 дітей та довести кількість дітей, переданих під патронат сімей і організацій, до 1200 осіб.

За вагомі успіхи, досягнуті в службовій діяльності, указами президії Верховної Ради СРСР та наказами НКВС (МВС) УРСР у 1944 – 1946 рр. урядовими нагородами й преміями було відзначено майже 15% особового складу міліції області. Водночас при виконанні службових завдань упродовж 1944 – 1946 рр. загинуло 23 працівники ОВС, у тому числі: 4 начальники райвідділів та 3 їх заступники по міліції, 6 працівників карного розшуку та інших служб.

Розкрито форми й методи боротьби органів міліції з ліквідації збройних формувань ОУН та УПА, серед яких найбільш поширеними були: проведення оперативно-військових операцій, облав та засідок; вербування інформаторів серед учасників збройного підпілля та цивільного населення; участь у виселенні сімей учасників національно-визвольного руху. Про жорстокість протистояння свідчать численні жертви з обох сторін, загальна кількість яких склала з боку УПА та ОУН понад 15 тис. убитими, понад 20 тис. було арештовано та з’явилося з повинною, на спецпоселення вислано 908 сімей (2480 осіб). За цей же період втpати pадянської стоpони становили 3365 чол., у тому числі: 2871 – вбитими, із них 36 пpацівників ОВС та 23 бійці винищувальних батальйонів.

Проаналізовано причини порушення частиною працівників міліції законності й службової дисципліни. Встановлено, що при виконанні поставлених перед органами міліції завдань мали місце випадки грубих порушень, зловживання службовим становищем. Це проявлялося у таких формах, як: безпідставні убивства мирних громадян, нанесення побоїв під час слідства, безпричинні арешти та затримання “до вияснення особи”, затягуваннях слідства, аморальні вияви на роботі, громадських місцях, сім’ї тощо. Головними причинами порушення законності, службової дисципліни та аморальних виявів були: 1) неукомплектованість посад згідно з штатним розписом, у зв’язку з чим працівникам окремих служб та відділів доводилося виконувати подвійний, а то й потрійний обсяг роботи; 2) постійне залучення працівників міліції до участі в оперативно-військових операціях, облавах, засадах із ліквідації боївок ОУН та УПА, що не давало можливості своєчасно й повноцінно виконувати свої безпосередні службові обов’язки; 3) зловживання частиною працівників алкоголем як у робочий, так і післяробочий час; 4) низький освітньо-професійний рівень більшості працівників міліції; 5) незадовільний матеріально-соціальний захист та побутові умови; 6) зловживання службовим становищем окремими представниками начальницького складу.

Проаналізовано постанови центральних радянсько-партійних органів, директиви та накази НКВС (МВС) УРСР про усунення причин порушення працівниками міліції соціалістичної законності.


У висновках узагальнено результати дослідження, сформульовано його основні положення й пропозиції щодо можливого покращення роботи органів міліції в сучасних умовах.

1. Прихід радянської влади на західноукраїнські землі був наслідком таємної змови між урядами СРСР та Німеччини, а місцеве населення “отримало всі блага і права радянських громадян без особливої участі в боротьбі за їх завоювання”. Радянізація здійснювалася всупереч усталеним упродовж століть національно-історичним, культурним, релігійним традиціям, що нівечило суспільно-психологічний архетип місцевого населення і, відповідно, зумовлювало серед певної частини опір новій системі у різних формах.

2. Важливу роль в утвердженні радянської влади в західних областях відіграли створені 6 листопада 1939 р. органи НКВС та РСМ, основу яких склали оперативні групи з працівників НКВС, що прибули разом з Червоною армією під час її “визвольного походу”.

3. Кадрове забезпечення органів міліції на території області здійснювалося головним чином із числа направлених наркоматами СРСР та УРСР співробітників з інших регіонів. Приплив кадрів із місцевого населення був ускладнений надмірною пересторогою від можливого проникнення в органи міліції “антирадянських елементів”, що, з одного боку, позбавляло можливості опори на широкі маси при виконанні поставлених завдань, а з іншого – зумовлювало сприйняття більшістю населення радянської влади як окупаційної.

4. Якісний склад працівників органів міліції як у перший, так і другий періоди радянізації був недостатньо високим як за освітнім, так і професійним рівнем, що позначалося на якості виконання поставлених завдань.

5. Підготовка кадрів міліції та підвищення освітньо-професійного рівня практичних працівників здійснювалися через мережу спецшкіл, курсів, а також під час обов’язкових занять зі службової підготовки.

6. Ідеологічну та контролюючу роль в діяльності органів міліції здійснювала Компартія через своїх членів та партійно-комсомольські організації. Політичний характер діяльності органів міліції визначався тим правовим статусом, який вони посідали в системі існуючого державного режиму.

7. Незважаючи на певні труднощі, органи міліції Станіславської області досягли значних успіхів з охорони громадського порядку, захисту державної та колгоспно-кооперативної власності, особистого майна громадян, у розкритті та профілактиці кримінальних злочинів, ліквідації дитячої бездоглядності й безпритульності, при проведенні паспортизації, військового обліку, мобілізації військовозобов’язаних до Червоної армії та під час виконання інших завдань. Було проведено значну роботу зі створення в населених пунктах добровільних формувань із охорони громадського порядку, бригадмілів, винищувальних батальйонів, які діяли під керівництвом дільничних уповноважених.

8. Завдяки вжитим різноплановим оперативним заходам до кінця 1946 р. було знищено основні сили збройного опору ОУН та УПА. Водночас при проведенні цих заходів мали місце й протиправні дії, що призвело до безвинних жертв, безпідставних виселень сімей, масових арештів, грабунків.

9. Порушення законності та службової дисципліни частиною працівників міліції були зумовлені низьким освітньо-професійним рівнем, недоукомплектованістю служб і відділів, зловживання алкогольними напоями, незадовільним матеріально-побутовими умовами, а також суспільно-політичними обставинами, в яких доводилося виконувати службові обов’язки.


Основні положення дисертації викладено автором у 5 публікаціях, 4 з яких уміщено у фахових виданнях:

1. Репресивні дії органів НКВС проти УПА на теренах Станіславщини в 1944 році // Сторінки воєнної історії. Науковий вісник Інституту історії НАН України. – Випуск № 11. – К., 2006. – С. 229 – 234.

2. Оперативно-службова діяльність органів внутрішніх справ на теренах Станіславської (Івано-Франківської) області в 1945 – 1946 рр. Історико-правовий аналіз // Схід. Аналітично-інформаційний журнал. – Донецьк, 2007. – С. 66 – 70.

3. Становлення та діяльність органів НКВС і Робітничо-селянської міліції на теренах Станіславської області в 1939 – 1941 роках // Наукові праці Кам’янець-Подільського державного університету: Історичні науки. – Кам’янець-Подільський: Оіюм, 2007. – Т. 17: На пошану професора В.П. Газіна. – С. 244 – 253.

4. Поpушення законності працівниками НКВС-МВС та інших правоохоронних структур на теренах Станіславської області в перші повоєнні роки (1945 – 1947 рр.): причини і наслідки // Інтелігенція і влада. Громадсько-політичний науковий збірник. Вип. 11. Серія: історія. – Одеса: Астропринт, 2008. – С. 172 – 185.

5. Репресивні дії органів НКВС проти УПА на теренах Станіславщини в 1944 – 1945 роках // Рід Шухевичів в історико-культурній спадщині України. Матеріали Міжнародної наукової конференції, с. Тишківці Городенківського району, 10 липня 2005. – Івано-Франківськ: Нова Зоря, 2007. – С. 238 – 247.


АНОТАЦІЯ

Ковалик В.В. Діяльність органів міліції на території Станіславської області в 1939 – 1946 роках. Історико-правовий аспект. – Рукопис.

Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 07. 00. 01 – історія України. Ужгородський національний університет. – Ужгород, 2008.

У дисертації досліджуються особливості утворення та форми й методи діяльності органів міліції на території Станіславської області в умовах першої радянізації краю (1939 – 1941 рр.), на завершальному етапі Другої світової війни і в перші повоєнні роки (1944 – 1946 рр.). На основі архівних джерел, монографічної літератури, спогадів та матеріалів періодичної преси досліджується процес утворення органів міліції, їх структурна побудова, система підготовки та механізм забезпечення кадрами, їх якісний склад, соціально-матеріальне та побутове забезпечення, причини порушення частиною співробітників законності й службової дисципліни, форми й методи діяльності з охорони громадського порядку, безпеки громадян, боротьби зі злочинністю, ліквідації дитячої безпритульності та бездоглядності, збройного опору ОУН та УПА, проведення паспортизації; взаємодія з місцевими радянсько-партійними органами із залучення місцевого населення до органів міліції та добровільних формувань – груп охорони порядку, бригад допомоги міліції, винищувальних батальйонів та керівництво ними.

Ключові слова: органи міліції, правопорядок, законність, правоохоронна діяльність, злочинність, репресії.


АННОТАЦИЯ

Ковалык В.В. Деятельность органов милиции на территории Станиславской области в 1939 – 1946 годах. Историко-правовой аспект. – Рукопись.