Смекни!
smekni.com

Іcторія Болгарії (стр. 5 из 5)

Майже до краю на 1996 р., коли членство в північноатлантичному альянсі стала частиною президентської кампанії, схвалення коливалося близько 20 відсотків. Від того час довір'я до пакту росло з виключенням періоду косовскої кризи, коли підтримка впала до близько 45%.

Зараз дві третини болгар за членство в НАТО, тоді як, тільки близько 30%, виступають проти. Це співвідношення зберігається майже без зміни від початку 2001 р., а протистояння пакту має практично нульову підтримку в суспільстві.

По соціологічних анкетах дві основні характеристики, з якими болгари пов'язують з НАТО, з позитивним напрямом - "альянс і захист" - 37%, і "утихомирюючий союз" - 30%. 24% - роздивлюються НАТО, як "агресивний військовий блок". Негативізм до НАТО зв'язаний, в основному, від скріплення альянсу тільки із захистом єдино своїх інтересів великих сил. Тільки 26% болгар вважає, що пакт захищає і інтереси цілої міжнародної спільності. Безпосередній висновок з цих даних показує, що більшість болгар розглядає національну безпеку, як функцію від інтересів великих сил, оскільки багато болгар визнає незначну роль, яку Болгарія може грати на міжнародній сцені.

Переважаюче позитивно більшість залишається і при відповіді на питання: "Членство в НАТО чи підвищить гарантії для національної безпеки Болгарії". В співвідношення 57%: 38% домінують позитивні відповіді.

Зараз, після отримання запрошення в НАТО, громадську думку, за даними болгарських ЗМІ, повертається у бік більшого довір'я до НАТО. Якщо, проте, болгари не усвідомлюють, що членство в клубі розвинутих західних демократій зажадає від них і певної відповідальності, ефект для Болгарії в цілому буде маленьким. І на Болгарію продовжать дивитися, не як на частину від клубу західноєвропейських країн, а тільки як на країну, допущену до столу великих демократій.

Після початку бойових дій Америки в Іраку, Болгарія виступила одній з перших країн, що підтримали вторгнення до Іраку, надавши свій повітряний простір для перельоту військ Північноатлантичного Альянсу. З осені 2003 року в Іраку знаходиться постійний болгарський контингент в кількості близько 200 чоловік.

18 березня 2004 року Болгарський парламент ратифікував договір про вступ Республіки Болгарії в НАТО. Зараз необхідна ратифікація Договору рештою учасників Пакту.


Використана література:

1. Болгария.Ru

2. http://aboutbulgaria.biz

3. Все страны мира. - М.: Вече, 2001.

4. Яковлев. "События 1944-1971 гг. - взгляд с полувековой дистанции". "Правда". 1989, N 230.

5. “Всесвітня історія” Іван Крип’якевич К., Либідь , 1995р т.1

6. “Історія держави і права зарубіжних країн” К., 1995р

7. “Хрестоматія історії держави і права зарубіжних країн” К., 1995р., “Вентурі”