Смекни!
smekni.com

Історико-краєзнавче дослідження міста Березне (Рівненської області) (стр. 4 из 4)

В страшному для України 1933 році члени осередку зібрали схід мешканців Бережного - розповіли про голод в УРСР. Було зібрано для допомоги голодуючим кілька підвід зерна. Проте радянські прикордонники не пропустили валку, запевняли супроводжуючих, що жодного голоду на Радянській Україні нема.

В 1938 році поляки розігнали «Просвіту». Отець Бухович, Кирило Римар, Григорій Семенюк, Олександр Черниш потрапили в Березу Картузьку. 1939-й рік став роком великих змін у житті містечка. У вересні, після поразки Польщі у війні з Німеччиною, Сталін згідно з домовленістю з Гітлером ввів свої війська в Західну Україну. В Березне вони ввійшли 20 вересня. Раніше прийнято було вважати, що Червону Армію всюди зустрічали виключно хлібом-сіллю і квітами. Але так було далеко не всюди і не завжди. Хоч оборонна лінія Костопіль-Сарни була взята без жодного пострілу, на території Березнівського району відбулись розрізнені бої. Опір чинили польські військові і польське населення. Червоній Армії довелося з боями форсувати Случ біля Березного і Прислуча, сутички відбулися і біля Тишиці.

Замість повітів та волостей в радянську добу в Рівненській області було створено 30 районів, в тому числі і Березнівський. Почали діяти перевірені на сході республіки вольові, командно - адміністративні методи, а не економічні важелі, соціальні заходи і взагалі здоровий глузд. І хоч в господарському, культурному, політичному житті краю відбулися пе­вні зрушення, вони були затьмарені знищенням ні в чому не винних людей, поступовим укоріненням сталінського режиму, на зміну якому в 1941 р. прийшов фашистський.



Додатки

УКРАЇНА

БЕРЕЗНІВСЬКА РАЙОННА РАДА

(Четверте скликання)

РІШЕННЯ

Від 09 липня 2002 року № 14

Про Герб, Прапор, Гімн і Положення про зміст , опис та порядок використання символіки району

Відповідно до статей 22 та 43 Закону України " Про місцеве самоврядування в Україні ", рішення сесії районної ради від 29 вересня 2000 року № 151 " Про встановлення символіки Березнівського району" , з урахуванням пропозицій обласного Геральдичного Товариства, Геральдичної комісії районної державної адміністрації, районна рада вирішила :

1. Затвердити Герб, Прапор та Гімн Березнівського району у відповідності з Положенням " Про зміст, опис, та порядок використання символіки району " (зображення Герба, Прапора та текст Гімну додаються )

2.Затвердити Положення "Про зміст , опис та порядок використання символіки району . ( Додається )

3. Редакції газети " Надслучанський вісник " опублікувати це рішення для широкого ознайомлення громадськості.

Голова радиЮ. Мірчук



УКРАЇНА

БЕРЕЗНІВСЬКА РАЙОННА РАДА

(Друге скликання)

Від 29 вересня 2000 р. N151

Про встановлення символіки Березнівського району

Відповідно до п. 14 статті 43 Закону України « Про місцеве самоврядування в Україні »

районна рада вирішила :

1. Встановити символіку Березнівського району , яка включає в себе герб та гімн району .

2. Доручити районній державній адміністрації:

2.1. Провести конкурс на кращий проект герба та гімну району .

2.2. Проекти герба та гімну району , схвалені конкурсною комісією, разом з їхнім описом та порядком використання подати районній раді для затвердження.

3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на постійну комісію
районної ради з питань соціально - гуманітарної політики ( Михайлюк В.М. ) та заступника голови районної державної адміністрації Калюту М.М.

Голова ради Ю. Мірчук


Додаток до рішення районної ради №14 від 9 липня 2002 року

ПОЛОЖЕННЯ про зміст, опис та порядок використання символіки району.

1. Зміст символіки

Символікою Березнівського району є Герб, Прапор і Гімн

2. Опис символіки

2.1. Герб Березнівського району є відображенням історичних подій і традицій краю

2.2 Головними елементом герба є щит з золотим полем перетягнутий голубою косою балкою від правого верхнього кута до лівого низу. У лівому верхньому полі зображено два березових листочки з двома бруньками зеленого кольору. У правому нижньому полі розміщено голубу квітку.

Елементи герба символізують: Золоте поле щита - сільське господарство яким з далекого минулого займалися місцеві жителі.

Голуба балка - річка Случ , що протікає територією району і розділяє її на дві частини.

Березові листочки з бруньками - відображає назву району та розвинуте лісове господарство. Голуба квітка- символізує Поліську землю.

2.3 Прапор району - прямокутне жовте полотнище із співвідношенням сторін 2:3 посередині якого від верхньої частини древка до нижньої вільної частини проходить коса синя смуга шириною 1/5 ширини прапора. У верхній лівій частині розміщено два березових листочки з двома бруньками. У нижній правій частині квітка .Прапор несе у собі як кольори так і елементи герба.

Автори проекту А. Гречило та Ю. Терлецький Художник М. Новачок

2.4 Гімн району має слідуючий зміст :

Величальна Березнівщині

1. Над краєм лине пісня легкокрила її у серце я собі зову Моя земля, Березнівщино мила, тобою я горджуся і живу

Творці твоєї слави - мужні люди, соколи тут злітають в небеса. Тебе ніде й ніколи незабуду, мій краю рідний , сонячна краса

Величальна Березнівщині

1. Над краєм лине пісня легкокрила, її у серці я собі зову. Моя земля, Березнівщино мила, Тобою я горджуся і живу.

Творці твоєї слави - мужні люди, Соколи тут злітають в небеса. Тебе ніде й ніколи незабуду, Мій краю рідний, сонячна краса.

Приспів:

Березнівщино, ти ділами дужа, Про тебе пісня - ніжна, чарівна В добрі цвіти, мов полум"яна ружа, Бо ти - Вкраїни квітка запашна.

2. Пливуть у даль ясні Случеві води, Милують душу праліси й льони. Мене чарує вічно твоя врода, Що завжди квітне ніжністю весни.

Щаслива доле, краю мій поліській, Земля невтомних, щедрих трударів. Тобі вклоняюсь щиро я і низько, Бо ти мене своїм добром зігрів.

Приспів.

(читець) Ці світлі дні і ранки малинові, Ці, наче хвилі, молоді жита. Тобі дарую всі слова любові, Березнівщино, матінко свята.