Смекни!
smekni.com

Країни Близького Сходу та Північної Африки у першій половині ХХ ст. (1900–1945 рр.) (стр. 2 из 6)

Під кінець війни почали створюватися політичні партії – Незалежність (Істикляль) і відновили свою діяльність створені ще в 1936 і 1937 рр. Партія національних реформ (ПНР); Партія Марокканської єдності. Виступали за надання країні незалежності. Новий етап визвольної боротьби наступив уже після закінчення Другої світової війни

Алжир

Алжир – найважливіше колоніальне володіння Франції в Африці. Основна маса алжирців займалися сільським господарством, промисловість на початку ХХ ст. була в зародковому стані, були і представники інтелігенції. Напередодні Першої світової війни в Алжирі проживало 750 тис. алжиро-європейців, тобто близько 14% всього населення країни. В роки Першої світової війни положення в Алжирі погіршилось як в економіці, торгівлі, падінні життєвого рівня.

У міжвоєнний період помітний ріст промисловості в Алжирі. Так, якщо в роки Першої світової війни тут було 25 тис. робітників, то на кінець 20-х років вже 180 тис. із яких 60% були представники корінного населення. Під час світової економічної кризи погіршилось і становище в Алжирі, а національним партіям і організаціям не вдалося добитися поступок від Франції і в 30-х роках.

Під час Другої світової війни Алжир спочатку потрапив під контроль німецько-італійської комісії, а з листопада 1942р. тут були англо-американські війська. Росте національно-визвольний рух проявом якого було повстання в травні 1945р. і яке було придушене військами.

Туніс

Туніс став протекторатом Франції з 80-х рр. ХІХ ст. На початку ХХ ст. у країні формується національна інтелігенція і буржуазія які наслідують французький образ життя і мову, зміцнюється туніський націоналізм.

У 20-х рр. із молодотуніських груп революціонерів була створена партія Дустур (Конституція), яка вимагала зрівняння у правах арабів і французів, демократизацію місцевого управління, демократичних свобод. Але Франція на поступки не йшла, хоча деякі послаблення і були. В середині 30-х років молодий адвокат Хабиб Бургиба разом із своїми прихильниками вийшов із Дустура і створив Новий Дустур, який виступав із лозунгами антиколоніальної боротьби і в другій половині 30-х рр. став найвпливовішою партією Тунісу – 18 періодичних видань, філіали по країні, молодіжні і жіночі організації. Але після відставки у метрополії уряду Народного фронту Л.Блюма у Тунісі почалися репресії і арешти в тому числі і Хабіба Бургібу було арештовано.

Під час Другої світової війни Туніс пережив чимало подій. Після капітуляції Франції і висадки 8 листопада 1942р. в Марокко і Алжирі англо-американського експедиційного корпусу в Туніс були введені італо-німецькі окупаційні війська, а більшість солдат французької армії за що викликало повстання арабів у 1929 р. Комісії Шоу і Сімпсона, які аналізували положення в Палестині, констатували, що така великомасштабна діяльність сіоністів можлива тільки дякуючи Англії і що потрібно щось робити. Але послання 15.ІІ.1931 р. прем’єра Англії Р.Макдональда голові ВСО Х.Вейцману свідчило, що Англія і надалі буде сприяти сіоністам і тому араби назвали цей документ „чорною книгою”.

Незважаючи на потурання Англії, імміграція євреїв сюди у 20-х роках була незначною. З 1920 по 1930 рік у країну прибуло близько 100 тис. переселенців. Характерно, що в США в цей же період в’їхало 340 тис. євреїв.

Але захоплення земель сіоністами посилювалось при фінансовій підтримці єврейської буржуазії Західної Європи і США. У 20-і роки було скуплено 514 тис. дунамів землі або 1/3 земельного фонду країни з яких зганялись араби.

В кінці 20-х років сформувався ультраправий Союз сіоністів-ревізіоністів на чолі з В.Жаботинським які вимагали всю Палестину євреям навіть з допомогою сили і створили військову організацію „Иргун цван леумі”. Почалася підготовка до створення єврейської держави, тим більше, що імміграція євреїв збільшилась із приходом до влади в Німеччині фашистів. Росло число єврейських сільськогосподарських поселень: в 1936р. їх нараховувалося 208, тобто майже на 90 % більше ніж у 1927р., а чисельність їх жителів за цей період збільшилась з 40 тис. до 98 тис. чоловік.

Після утворення в серпні 1929р. Європейського агентства, сіоністам вдалось залучити до участі в колонізації Палестини капітали єврейських общин Західної Європи і США, сюди переселялись і капіталісти – особи з капіталом у 5 тис. долл., ріс приватний капітал. Якщо в 1930р. в промисловість було інвестовано 2 млн. палестинських фунтів, то в 1937р. ця цифра зросла до 11 млн. і число міських промислових підприємств, які належали євреям, збільшилось з 2,5 тис. у 1930р. до 5,5 тис. у 1937р.

Що стосується арабів, то вони вимушені були боротися на два фронти: і проти англійського колоніального панування і проти єврейської колонізації Палестини. Організатором цього руху став Арабський палестинський конгрес (АПК), який виник у 1920р., а з 1934р. його очолив Муса Казималь-Хосейни.

Весь міжвоєнний період в Палестині відбувалися повстання, серед яких найбільші в 1929р. в Єрусалимі, 1933р. – Яффі, загально-палестинське повстання 1936 – 1939 рр. Створювалися нові націоналістичні організації палестинських арабів, найбільшою із них був Вищий арабський комітет (ВАК), який був утворений в 1936р. і очолив його Амін аль Хосейни.

У травні 1939р. Англія без консультацій з зацікавленими сторонами опублікувала нову „Білу книгу” про свою політику в Палестині. Передбачалося, що через 10 років буде утворено єдину арабо-єврейську державу, яка підпише союзний договір з Англією. Дещо менше дозволялось емігрантам в’їжджати в Палестину – на протязі перших 5 років – 75 тис. Це був курс на збалансовану політику Англії щодо арабів і євреїв для зміцнення своєї влади. Але незадоволення цим курсом висловили і араби і євреї.

Аналізуючи події в Палестині єврейський сектор в економіці все зростає, кількість їх сільськогосподарських поселень в 1944р. досягла 256. З’явився новий союзник – США, почався тиск на Англію та її колоніальну адміністрацію. Інтерес США до Палестини особливо зріс коли американські нафтові монополії отримали концесію від Саудівської Аравії на розробку проекту нафтопроводу із Аравії у Палестину, яку вони просили у Рузвельта з 1942р. Союз США і сіоністів ставав реальністю, в інтересах перших було утворення в Палестині єврейської держави.

Ірак

На рубежі ХІХ – ХХ ст. вся територія Іраку входила до складу Османської імперії і була поділена на три вілаєти – Бассорський, Багдадський і Мосульський. Відсталі території, поставник ячменю, фініків, продуктів тваринництва = аграрно-сировинна база більш розвинутих країн. Протистояння Англії і Німеччини в Іраку.

В роки Першої світової війни Ірак був окупований англійськими військами, а в 1920р. на конференції в Сан-Ремо Англія за згодою союзників отримала мандат ЛН на Ірак. Розорена країна яку почали колонізувати англійці. Розгорталася визвольна боротьба – повстання в Неджефі весною 1918р. і курдське повстання на півночі країни у травні – червні 1919р. та ін.

Англія мала мандат над Іраком до 1930р., хоча з 1922р. тут був королівський уряд, який повинен був керуватися „порадами” англійського верховного комісара у питаннях міжнародної і фінансової політики. В 1927р. англійці змушені були погодитися на створення змішаної „Ірак петролеум компані” (англійський, голландський, французький, американський капітал).

Спротив іракців змусив Англію відмінити 30.VІ.1930р. мандат і проанглійський діяч Іраку Нурі Саїд підписав новий англо-іракський договір терміном на 25 р. Англія зберігала за собою право консультувати Ірак з питань зовнішньої політики, зберігала за собою воєнні бази і „особливі інтереси” в обороні Іраку. В 1932р. уряд Нурі Саїда добився прийому Іраку в Лігу Націй.

Судан

Після розгрому магдистської держави (1898р.) і за конвенцією між Англією і Єгиптом у січні 1899р., Судан був оголошений кондомінімумом, тобто спільним володінням Англії і Єгипту і став офіційно називатися Англо-Єгипетський Судан. Вся влада була в руках англійського генерал-губернатора.

Судан відстала країна з пануванням феодалів і поступово перетворювався в країну монокультури – бавовнику, було побудовано 3,5 тис. км залізниць і глибоководний порт (Порт-Судан) на узбережжі Червоного моря. 90% населення країни – селяни. Великий вплив на політичне життя мали релігійні секти. В цілому всі виступи населення у міжвоєнний період були придушені англійськими військами, і на 12р. (до 1936р.) відтіснили Єгипет від участі в управлінні Суданом, вислали із країни єгипетські батальйони і чиновників, порушивши тим самим кондомінімум 1899р.

У роки Другої світової війни Судан не став ареною військових дій, хоча всі тяготи війни населення пережило. Поширились ідеї комунізму і як результат в 1946р. була створена комуністична партія.

Лівія

На початку ХХ ст. Лівія входила до складу Османської імперії в якості двох адміністративних одиниць – вілайета Тріполі і санджака Кіренаїки. Важливим елементом лівійського суспільства було сенуситське суфійське братство, засновником якого став Мухаммед Бен Али ас-Сенуел. Ще в кінці ХІХ ст. в Лівії особливу активність проявила Італія, якій ще в 1887р. вдалось добитися визнання свого суверенітету над Кіренаїкою і Тріполітанією. У перші роки ХХ ст. Німеччина зробила спробу витіснити італійців. Це і послужило причиною війни Італії з Туреччиною у вересні 1911р., адже остання була під сильним впливом Німеччини. Перемогла Італія, хоча контролювати всю країну вона не могла.

Під час Першої світової війни національні сили Лівії навіть проголосили республіку і італійцям тільки в 1931р. вдалося приборкати непокірних лівійців. У міжвоєнний період італійський уряд різними способами зумів захопити в Лівії 500 тис. га землі. Ферми розміром 20 – 25 га для сім’ї створювались державою. На 1940р. в Лівію переселилось до 110 тис. італійців, із яких до 24 тис. займались сільським господарством, 90% населення було неписьменним.