Смекни!
smekni.com

Країни Близького Сходу та Північної Африки у першій половині ХХ ст. (1900–1945 рр.) (стр. 5 из 6)

В обмін на концесію компанія погодилася виконувати ряд умов, в тому числі:

1) надати Саудівській Аравії позику в 50 тис. фунтів стерлінгів повстань. Англійці збільшили кількість військ, розмістили свої ВПС. В 1928 – 1934 рр. англійці силою відновили свою владу у Південному Йемені, хоча повстання племен продовжувалися.

Прагнучи зміцнити своє положення, англійці в 1937р. видозмінили систему управління колонією і протекторатами. Аден був оголошений колонією корони, тобто він управлявся безпосередньо із Лондону. Головою колоніальної адміністрації Адена замість політичного резидента стає губернатор, який одночасно був головнокомандуючим збройними силами. З урядами іншої території підписувалися конвенції і договори про протекторат. Всі колишні протекторати входили тепер до складу утворених Західного або Східного протекторату Аден. В роки Другої світової війни Аден став для Англії важливою військово-стратегічною базою.

На початку ХХ ст. територія історичного Йемена, який розташований на півдні і південно-західній частині Аравійського півострова, ще залишалася поділеною на декілька частин. Тут були англійці, емір і секта зейдітів. Ієрархічний поділ населення відповідно релігії. Головна влада була у шейхів та османів.

Територія Йемена була театром військових дій під час Першої світової війни. Турецькі війська тримали під загрозою англійців у Адені. Тільки в результаті поразки у війні турецький командуючий військами в Північному Йемені припинив військові дії і капітулював.

В економічному відношенні Північний Йемен відсталий. Міста Сана, Холейда, Танза типові міста феодальної епохи. До 1963р. Йемен не мав власної валюти. У обіході були срібні монети – так звані талери Марії-Терезії вагою в одну унцію (28,35 гр.) і містили до 90% чистого срібла. У місцевого населення вони отримали назву ріали. Сільським господарством займалося 90% населення. Основними культурами були сорго, просо, ячмінь, бобові, кофейні дерева, фінікові пальми, а також овочі, цукрова тростина. Йемен славився своїм знаменитим кофе – мокко (від назви порту Мохи, через який він вивозився). Із тварин розводили овець і кіз. Із птахівництва розводили курей, розвинене було бджолярство. Поширене було рибальство. Були різні форми землеволодіння – общинно-колективна, приватна, дрібноселянська. Напередодні Другої світової війни Північний Йемен обрав нейтралітет, погіршилася економічна ситуація, посилився опозиційний рух.

Йорданія

Що стосується Йорданії, то в другій половині 20-х років британський уряд вирішив, що необхідно юридично оформити напівколоніальний статус Трансіорданії. 20 лютого 1928р. в Єрусалимі було підписано двосторонній договір, згідно якого „законодавча і виконавча влада буде здійснюватися в частині підмандатної території, відомої під назвою Трансіорданії, його Величністю еміром”. В той же час за британським верховним комісаром в роках на ловлю перлів виходило до 500 кораблів де знаходилося до 20 тис. чол.. Головна господарська культура це фінікова пальма. Ремесла – гончарне, ткацтво, покраса, плетіння, основні професії – моряки, суднобудівельники, рибаки.

У 20-х рр. почалася боротьба між американськими та англійськими компаніями за бахрейнську нафту. 12 червня 1930р. дочірня організація „Стандарт Ойл Компани оф Калифорния” – „Бахрейн Петролеум Компани”(БАПКО) – підписала з шейхом Хамадом угоду на пошуки і добування нафти на протязі 69р. В 1932р. в центрі о. Бахрейн почала давати нафту перша свердловина, а в 1934р. із Перської затоки вийшов перший танкер з бахрейнською нафтою. Це вплинуло на економіку і політичне життя країни. Зародження арабського націоналізму, піднесення національно-визвольного руху. В 1934р. британський парламент затвердив біль про офіційний статус Бахрейну як „незалежної держави”.

Під час Другої світової війни країну потрясали мітинги і демонстрації, висадка американських військ і нальоти італо-німецької авіації. В 1944 – 1945 рр. влада почала „наводити порядок”, були арештовані небезпечні для режиму політичні і громадські діячі, незадоволення народу було придушено.

На поч. ХХ ст. Катар був однією із найбільш відсталих країн Арабського Сходу. Населення 20 тис. чол. в основному кочівники і осілі. 3 листопада 1916р. Англія встановила свій протекторат над Катаром. Під час нафтового буму все більший вплив у Катарі почали завойовувати американці в особі власників „Стандарт Ойл оф Калифорния”. 17 травня 1935р. шейх Абдалла підписав концесійну угоду на 75 років з британською нафтовою компанією „Петролеум Девелопмент оф Катар”, яка отримала практично необмежені повноваження на всій території країни. В 1938р. почалося видобування нафти яке було перерване початком Другої світової війни.

Війна не принесла покращення в економіку і суспільне життя. У м.Доха розквартировані англійські збройні сили, престиж династії падає, країна наповнена дешевими англійськими та американськими товарами що вдарило по ремеслу, землеробству, торгівлі, риболовлі. Криза зачепила і кочове скотарство, позбавивши його ринків збуту. Збільшилася еміграція. В 1939 – 1945 рр. кількість корінного населення Катару скоротилася з 30 до 25 тис. чол.

Південний і Північний Йемен

Південний Йемен на початку ХХ ст. був найбільш відсталою частиною арабського світу. Головне місто країни – Аден – був англійською колонією, більша частина іншої території – протекторатами Англії. Країна являла собою ряд феодально-племінних держав, які ворогували між собою. Під час Першої світової війни відбулося ряд золотом;

2) щорічно виплачувати 5 тис. фунтів стерлінгів золотом аж до відкриття комерційних запасів нафти;

3) після відкриття запасів нафти уряд повинен був отримати плату 4 шілінга золотом або його еквівалент за кожну тонну добутої нафти і ряд інших дрібних вимог. В свою чергу, уряд звільняв компанію, її підприємства від всіх прямих і непрямих податків, мит і т.д. Умови угоди виявилися надзвичайно вигідними для компанії, в той же час вони відображали тогочасне співвідношення сил. Концесійна угода давала американцям виключне право на період 60 років досліджувати, розшукувати, переробляти, продавати і т.д. нафту і нафтопродукти. Компанії була надана територія з виключними правами розміром 400 тис. кв. миль, майже весь схід Саудівської Аравії.

Перша нафта в комерційних кількостях була знайдена в 1938р. 1 травня 1939р. від берегів Саудівської Аравії відплив перший танкер з нафтою. Коли роботи через війну були припинені, американські геологи вже знали, що вони відкрили фантастичні запаси нафти.

І хоча Саудівську Аравію Друга світова війна не зачепила, але ціни зросли, скоротився видобуток нафти. Абдель Азіз розірвав договори про дружбу з Німеччиною та Італією (1929р. і 1932р.) і розірвав дипломатичні відносини з цими країнами (1940р. і 1941р.).

До Другої світової війни уряд США вважав Близький Схід сферою європейського, насамперед британського впливу. За роки війни політика Вашингтона в цьому регіоні зазнала глибоких змін і при тому принципових. США поставили завдання замінити Великобританію як пануючу державу в цьому районі, враховуючи його нафтовий потенціал. В 1943р. американський уряд оголосив Саудівську Аравію країною, яка має життєво важливе значення для оборони США і поширило на неї закон про ленд-ліз.

Важливим моментом в американо-саудівських відносинах стала зустріч 14 лютого 1945р. президента Рузвельта з королем Абдель Азізом на борту крейсера „Куинси” під час повернення Рузвельта з Ялтинської конференції. Між іншим король дав підтвердження існуючим американським концесіям і погодився на будівництво нафтопроводу; який з’єднав би нафтове родовище в Ель-Хасі з узбережжям Середземного моря. В обмін на це Рузвельт пообіцяв підтримувати політику Саудівської Аравії, яка спрямована на боротьбу за визволення арабів проти іноземного панування і передати їй частину легкої зброї з американських складів у Ірані.

У березні 1945р. Саудівська Аравія оголосила війну державам „осі”. Цей символічний жест дозволив їй вступити в ООН

Кувейт

На середину 90-х років ХІХ ст. за Кувейт загострилася боротьба між Англією, Німеччиною і Росією. Знаходячись під суверенітетом Порти, турецьких військ у Кувейті не було. В 1895р. англійці організували вбивство шейха Мухаммеда ібн Сабаха за відмову встановити з ними союзні відносини і на престол вступив його брат Мубарак ібн Сабах, який і підписав такий договір. Загострення англо-німецьких взаємин, адже кінцевою точкою Багдадської залізниці мав стати Кувейт. Втрутилася і Туреччина з ініціативи Німеччини, послала свої війська у Кувейт, але англійці вже були там. Було підписано англо-турецьку угоду за якою англійці визнавали суверенітет Туреччини над Кувейтом, а остання не буде посилати туди війська. Росія в 1902р. направила в Кувейт крейсер „Варяг”, щоб зробити тиск на шейха, але договір про Антанту 1904р. і угода з Росією 1907р. надали Англії повні права в Кувейті. В 1913р. новий англо-турецький договір, за яким Кувейт був визнаний автономною територією з своїм прапором, а після початку Першої світової війни Англія проголосила Кувейт „незалежним князівством під англійським протекторатом”.

Кувейт весь міжвоєнний період залишався відсталим феодальним еміратом, населення 35 тис. чол. із них 15 тис. бедуїни-кочівники. Розводили овець, верблюдів, кіз. Основні фінансові надходження від транзитної торгівлі і поставки перлів на світовий ринок. Суднобудування. Кувейт забезпечував себе рибою, 3 – 4 % землі оброблялося – кукурудза, пшениця, ячмінь, просо, бобові і бахчеві культури, фінікова пальма.

З 1920 по 1921р. окупація частини території Кувейту Саудівською Аравією. Але з вступом на престол Кувейту Ахмеда аль-Джабера окупація припинилася. Коли в 1908р. в Ірані знайшли нафту, іноземні держави почали проявляти інтерес і до Кувейту. В жовтні 1913р. емір Мубарак завірив англійців, що якщо на території Кувейту буде знайдено нафту, то концесію на її видобуток отримає тільки британська компанія.