Смекни!
smekni.com

Місто Камінь-Каширський (стр. 7 из 7)

Діє споруджений у 1959 році хлібозавод. Його потужнієш — до ЗО тонн хліба на добу. Торік було вироблено 2351 тонн хлібобулочних виробів, які подавалися до столу міськиї жителям й мешканцям навколишніх сіл. Ритмічно працює І інше підприємство, яке переробляє в основному сировині сільських господарств. Це — маслозавод, потужністю переробки — 75 тонн молока за добу. За останній рік hhJ вироблено 932 тонни масла тваринного, 26 тонн знежії реного сиру і т.д.

Виготовлення обладнання для льонопереробних заводи систем вентиляції, корморізок та іншого здійснює створені 1986 року кущова механічна майстерня. Ще 1944 року! місті було засновано друкарню, у вісімдесятих роках спаї руджено її нове приміщення. Колектив цього підприємстві працює над дальшим поліпшенням якості друку.

В часі сьогоднішнім місто вже має підприємства іноземногі капіталу. Відкрито, зокрема, фірму "Мех" громадянкою Швеїі Марією Хрістіансен, чиє родинне коріння з цих країв.

За підсумками 1995 року, в промисловому секторі діялі 5 підприємств державної власності, або 71,4 відсотка від J загальної кількості.

В сфері побутового, транспортного обслуговування нині діють виробничо-комерційні підприємства "Юність", "ВолиІ нянка", колективні — "Мальва", "Горизонт", "Сільський побуті "Волинь-/ЛТД", "Автомотосервіс", "Віра-Авто", "Полісся-АгрсН Сервіс" та інші.

В цілому в Камені-Каширському нараховується 43 мали» підприємств і майже 300 підприємців без права юридичної особи. Статистика свідчить про зниження темпів розвите! підприємств малого бізнесу. Із зареєстрованих в попередні роки суб'єктів підприємництва працювало й звітувалося лиш! половина.

Кровоносними артеріями економіки називають банки. І місті діють відділення акціонерного банку "Україна", державнЛ го спеціалізованого комерційного ощадного банку №63051 філії "Приватбанку", "Відродження" та інші.

Розташоване місто Камінь-Каширський з однойменним районом у південно-східній частині Волинської області. Його сусіди: на сході і півночі — Любешівщина, на заході — Ратнівщина, а з півдня до нього прилягають землі Ковельського і Маневицького районів. Площа району — 1746 квадратних кілометрів.

Місто розташоване на дерново-підзолистих, піщаних і глинисто-піщаних та супіщаних відкладах. Місцевість в основному рівнинна, з великими болотистими масивами, зокрема Цирським, із властивим йому купинним мікрорельєфом.

Із корисних копалин — великі торф'яні поклади в долинах річок Цир, Стохід, на схід від міста значними є запаси глини.

На заході Ковельською геологорозвідувальною партією виявлено невеликі сліди покладів міді. Основний же її шлейф — на Ратнівщині. Старожили свідчать, що в межах сіл Піщане, Великий Обзир, Верхи в давнину здійснювався промисловий видобуток залізної руди.

Зафіксована в цих краях найнижча точка Волині — біля гирла р.Стохід. Водоносні горизонти в районі міста знаходяться в сучасних болотних, алювіальних відкладах, або, говорячи мовою геологів, — в середньочетвертинних водно-льодникових відкладах.

На рівнинних ділянках Камінь-Каширська, як відмічається в книзі "Природа Волинської області" під редакцією К.І.Герен-чука, підземний стік вод дуже сповільнюється, місцевість заболочується. У хімічному складі ґрунтових вод з'являються сполуки окису азоту в підвищеній кількості (до 20 мг/л) та залізо болотного походження. Це позначається і на якості води в криницях, яка буває жовтого відтінку з неприємним присмаком.

В районі є 565 гектарів водоймищ. Поблизу м.Каменя-Каширського, в Нуйнівському лісництві, знаходиться мальовниче озеро Добре. З 1975 року воно стало пам'яткою природи загальнодержавного значення. Його загальна площа — 46 га (разом з лісами і навколишніми болотами). Походження озера карстове, тобто потужні підземні води вимили в товщі вапняків, крейди порожнини, які заповнилися водою. І нині в глибині озера навіть в літню спеку вода дуже холодна — це справа підземних джерел. Вода озера чиста-чиста, вона проглядається на велику глибину. Добре видно й зарості водоростей — хари, які нагромаджують у своїх паростках багато кремнію. Тому ними добре посуду чистити і тіло розтирати. Із північного заходу до озера Добре прилягають великі болотяні площі, що оточують озеро Карасинське, яке густо заросле, а шар намулу його повністю заповнює.

Також недалеко від міста є інші озера карстового походження: Святе, Озюрко. Особливо глибоким (понад 50 метрів) і таємничим є озеро Заболоцьке. Легенди оповідають, що тут провалилась гора. Багато озер є заплавними: Карасинське, Карасине, Лісне, Сошичне, Мішеч, Сірче, Свіринець, Стоби-хівське, Скоширське, Наблоцьке, Качинське, Лука (Лужа), Случ. Гідрологічним заказником є озеро Мочуліно. Діє Цирська осушувальна система.

Через місто проходить річка Цир, довжина якої 51 км, площа басейну — 725 м2. Крім того, через район протікають: на півдні — річка Стохід (загальна довжина 188 км, площа басейну — 3125 км2), на заході від Каменя-Каширського — Турія (загальна довжина 184 км, площа басейну — 2900 км2), Стобихівка (довжина 14 км, площа басейну — 174 км2).

Біля села Пнівне, Рудка Червинська, Нуйно, Запрудд? є природні посадки ялинових лісів, які потребують охорош як державні резервати. Заповідні площі в районі становляп 9720 гектарів, або 5,8 відсотка всієї території.

1980 року в Нуйнівському лісництві створено Вутвицький державний ландшафтний заказник площею 50 га. Охоронна територія навколо заказника вдесятеро більша, ніж він сам, — 518 га. В центрі — болото із сфагновими мохами. Ло речі, ці мохи мають здатність утримувати велику кількість вологи, яка заповнює спеціальні водоносні клітини. Підраховано, що сфагновий мох може містити в 20-30 разів більше води, ніж він сам важить. Тому там, де він росте, найбільшим є перезволоження фунтів. Тут добре плодоносить журавлина, є багато багна та іншої флори. На цих землях, біля озера Лобре, знаходиться найбільша в Україні плантація вели-коплідної американської журавлини площею 4,5 гектара. Вирощувати її розпочали лісівники ще з 1980 року. На території Нуйнівського лісництва є дуб, якому понад 200 років. Один з найбільших дубів Волині росте в селі Рудка Червинська (на подвір'ї Ф.Лавилюк). Окружність його стовбура на півметровій висоті становить 5,65 метра, на висоті одного метра — 5 м. Ще про один дуб — цього разу на центральній вулиці міста Каменя-Каширського, на подвір'ї В.Букала — говорилось у повідомленні районної газети: йому понад 500 років. В місті є ще кілька древніх дубів. Однак це питання потребує наукового вивчення, щоб з повною вірогідністю можна було сказати, що вони є свідками значної частини 800-літнього віку міста. Вони вочевидь бачили багато, про що нині тільки шумлять своїм верховіттям...

Потребує охорони й розумного наукового підходу осушення заболочених земель. їх переосушення, особливо з органічними грунтами, зумовлює зникнення цінних рослин, дає поштовх шкідливим руйнівним процесам. Тепер у районі

охороняються такі ботанічні заказники місцевого значення, як Новочервищенський, Верхівський, Нуйнівський, Мочу-рівський, Тоболівський, Карасинський, Пілричанський та інші.

Гідрологічними заказниками є Великообзирський і Клітииь-кий. В них та інших є численні види рослин і тварин, що охороняються законом. Вони розташовані в долинах річок, широкі луки яких переходять в осокові болота і служать природним резервуаром з фільтрацією води, становлять розкішне місце для рідкісних звірів. Так, в Новочерви-щенському заказнику відмічені поселення чорного лелеки, дуже рідкісного звіра — бобра, якого майже повністю винищили на початку нинішнього століття. В 1965 році бобри були завезені з районів затоплення Київської ГЕС і випущені в заплаву річки Стохід біля с.Нові Червища. В Тоболівській заповідній зоні є поселення річної видри.

В цілому фауна досить різноманітна. Найбільше звірів можна зустріти в мішаних лісах, чагарниках, де найкраще ростуть дуб, ліщина, що дають плоди, якими смакують кабани. Мають поживу в соснових лісах лосі, косулі, лисиці, зайці, зустрічаються вовки та інші хребетні. Гніздяться і такі рідкісні птахи як глухарі, тетеруки, чаплі. Найбільш пустинними є 25-30-річні соснові жердяки. Вже в 50-60-річних лісах розвивається підлісок, що створює більш зручні умови для життя птахів і звірів.

Тепер у районі є 7 державних лісництв: Нуйнівське, Клітицьке, Карпилівське, Великообзирське, Пнівненське, Видрицьке, Стобихівське. Загальна площа державних лісів становить 40,7 тисячі гектарів.

В районі є також 6 міжгосподарських лісництв: Буза-ківське, Кримнівське, Тоболівське, Боровненське, Сошицьке, Полииівське, які розкинулися на площі 35,8 тисячі гектарів лісів. Всього на Камінь-Каширщині 76,5 тисячі гектарів (як державних, так й міжгосподарських) лісів, а також 0,1 тисячі га їх у смугах при залізниці, 0,6 тис. га — в межах населених пунктів.

Нинішньому поколінню слід оберігати найголовніше багатство — природу, довкілля, щоб нащадкам залишити прекрасні ліси, цінні рослини й звірів. Природа ж — то теж частка кожного із нас, невід'ємна складова нашого буття. Вона має таке ж право на життя, як і люди. Тож шануймо і бережімо її. і