Смекни!
smekni.com

Сучасники й історики про особистість Петра Першого (стр. 8 из 8)

Зі всього сказаного видно, що поглядів на Петра, його епоху - велика кількість. Мабуть, жодна особа у вітчизняній історії не викликала стільки запеклих суперечок. У діяльності Петра неможливо виділити однозначно позитивні або негативні сторони, бо те, що одні вважають найбільшим благом, інші вважають непоправним злом. Вряд чи - в даний час можна говорити про категоричне переважання якого - або погляду. У спорах про петровских діяння на перший план виходить глибина історичного аналізу, об'єктивність ученого - історика. Взагалі, спори про Петра великому - щось більше, ніж спори про один окремий період російської історії, одного готельного правителя. Це - безперервний вже сторіччя спор між західниками і слов'янофілами, норманістами і антинорманістами, церквою і світським миром. Але у будь-якому випадку, найнаочнішим свідоцтвом величі Петра, грандіозності його часу, значущості його реформ, на мій погляд, є самі ці спори, безперервні вже впродовж трьох сторіч.

На закінчення я хочу закінчити свій реферат словами англійського історика Яна Гріючи «Успіхів в економічному розвитку досягали багато диктаторських режимів. Проте завжди встає головне питання - якою ціною здобуті успіхи, яку перспективу відкривали для країни, була диктатура прогресивним явищем або вела суспільство в безвихідь?»

Як сказав великий філософ Ніцше: «Оскільки ми неодмінно повинні бути продуктами колишніх поколінь, ми є в той же час продуктами і їх помилок, пристрастей і помилок і навіть злочинів, і неможливо абсолютно відірватися від цього ланцюга».

Тому діяльність Петра Великого зрозуміла і близька нам, по тій простій причині, що ми неначе переживаємо її в поколіннях, в діяльності різних політичних і історичних осіб. Ймовірно, це відчуття знайоме багатьом, нашим бабусям і дідусям, нашим батькам, а зараз і нам самим.

Тема історичного аналізу петровских реформ цікава і багатогранна, в кінці роботи я привожу список літератури, по якій вона може бути вивчена додатково, а так само в Додатку 0 представляю ілюстративний матеріал по вивченій темі.


Список літератури

1. Анісимов е.В. «Час петровских реформ. Про Петра 0». Ленінград,

2. Баггер Ханс «Реформи Петра Великого». Москва,

3. Ключевський В. О. Соч. У 0-ти томах. М.,

4. Ключевський В.О. «Історичні портрети». Москва,.

5. Ключевський В.О. «Курс російської історії». Москва,

6. Лебедев В.І. «Реформи Петра Першого». Москва,

7. Петро Великий: pro et contra. Особа і діяння Петра I в оцінці російських мислителів і дослідників: Антологія. - Спб.: Вид-во РХГИ,

8. Поляков Л.В. Кара-Мурза В. «Реформатор. Росіяни про Петра Першому». Іваново,

9. Пушкин А.С. Повне зібрання творів - Т.00. Історія Петра. Записки Моро-де-бразе. Нотатки про Камчатку. - М.: Воскресіння,

10. Збірка: «Росія в період реформ Петра Першого» Москва,

11. Соловьев С.М. «О історії нової Росії». Москва,

12. Соловьев С.М. «Публічні читання по історії Росії». Моськва,

13. Соловьев С.М. Твори - Т.0-00. Історія Росії з якнайдавніших часів: Отв. ред. І.Д.Ковальченко, С.С.Дмітрієв - М.: Думка.