Смекни!
smekni.com

Голодомор 30-х років: причини та наслідки (стр. 2 из 3)

Коли колгоспники переконались, що їх обдурили і хліба в колгоспах вони не одержать, почався масовий вихід селян із колгоспів. Так в 1932 р., тільки за перші 20 днів червня, подача заяв про вихід з колгоспів була відзначена в 239 колгоспах 65 районів, з боку 6126 чоловік. Одноосібникам жилося не краще. Колгоспи забрали кращу землю, витіснили одноосібників на горби, яруги. Нестача хозтехніки, відсутність насіння, призвели до того, що значна частина приватної землі залишалась необробленою і незасіяною. У селі Іванові Калинівського району, наприклад, одноосібнику Паньковському належало 1,85 га, а засіяв він тільки 0,32 га, менше як п’яту частину.

Керівники України інформували Й Сталіна про скрутний стан сільського господарства, факти голоду і навіть канібалізму. У відповідь йшли погрози. Зокрема, 16 липня 1932 р. Політбюро ЦК ВКП(б) встановило для колгоспників України план хлібозаготівель – 4 млн. 751,2 тис. т., а для одноосібників – 1080 тис. т. Через три дні ЦК КП(б)У просить переглянути цей план, а 21 липня ЦК ВКП(б) виніс своє остаточне рішення – 5 млн. 831,3 тис. т. Люди пухли від голоду, а В. Молотов і Л. Каганович вимагали збільшення обсягу хлібозаготівель.

22 серпня 1932 р. Укрколгоспцентр заборонив колгоспам видавати хліб на громадське харчування. Згодом з'явилися постанови обласних партійних комітетів, якими також заборонялося видавати хліб для громадського харчування в колгоспах. Також ЦК КП(б)У ухвалив відразу кілька постанов, що погіршували стан українського села. Зокрема, 18 листопада 1932 р. з'явилася постанова політбюро ЦК КП(б)У "Про заходи з посилення хлібозаготівель". Категорично заборонялося видавати натуральні аванси у колгоспах, котрі не виконують хлібозаготівельних планів, але дозволялось повертати " незаконно розданий хліб". До хлібозаготівель додавалися натуральні штрафи. За невиконання плану колгоспників і одноосібників штрафували завданням з м’ясозаготівель в обсязі 15 – місячної норми для колгоспу чи окремого господарства. У січні 1933 р. 80 господарств Сновського району Чернігівщини були оштрафовані 15 – місячним планом м’ясозаготівель, 83 – грошовим.

"Червоні валки", як тоді називали обози з хлібом, рухалися до пунктів прийому з кінця липня 1932 р. до глибокої зими, коли виконання хлібозаготівельного плану вступило в критичну стадію. Незважаючи на найжорстокіші репресивні заходи, на перемолочування скирт соломи, підняти рівень хлібозаготівлі не вдалося. В Брацлавському районі із 68 колгоспів план виконали тільки 38. В той же час тільки 2 колгоспи встигли зібрати урожай, а в 46 загинуло 20 тис. центнерів збіжжя. Українські селяни із сумом зустрічали новий 1933 рік. Голодна смерть ходила від хати до хати, а слідом поспішали буксирні бригади, вимагаючи продрозкладку, хлібозаготівлю.

1 січня Й. Сталін надіслав українцям новорічне вітання. А наступного дня надійшла директива про затвердження плану хлібоздачі на січень 1933 р. На початок 1933 р. в Україні практично не залишилося запасів збіжжя. Зимові хлібозаготівлі позбавили людей останнього шматка хліба. Смертність від голоду набула масового характеру. Люди вимирали сім’ями, селами, регіонами. Натовпи опухлих, обдертих годувальників Європи бродили по рідній землі в пошуках будь – якої їжі. В усіх районах України реєструвалися численні випадки людоїдства й трупоїдства. Найвищої точки голод досяг у квітні – червні 1933 р. Земля вкрилася зеленню і запашними квітами, а голод сіяв трупи. Селянський рід безпощадно знищувався. Села оніміли. Лише сумний стогін і торохкотіння грабарок порушували тишу. Коли прийшла весна, селяни масово йшли на пошуки їжі. Люди їли все підряд. Наче вимучені далекими перельотами журавлі, сотні людей бродили полями, викопували гнилі буряки, картоплю, рвали листя липи, зривали бруньки, викопували коріння, діставали із минулорічних скирд гречану полову, сушили в печі, а потім товкли в ступах, пекли коржики і їли. Групи по 200 – 300 чоловік прямували до цукрових заводів, де здобували для харчування жом, патоку, брагу та інші відходи виробництва. Інші на смітниках збирали лушпайки, у ставках ловили жаб, черепах, розривали скотомогильники, брали трупи, а потім те м'ясо варили та їли. У селах зникли коти, собаки. Колгоспам доводилось виставляти сторожів, об'їждчиків. З сараїв забирали худобу, виганяли в ліс і різали. Люди запасалися замками, на вікнах ставили залізні грати, чого раніше і в гадці не мали.

Голодне лихоліття, яке випало на долю українського народу, найболючіше позначилось на дітях. Вони були найменш захищеними, не брали участі в колгоспному виробництві, а відтак не одержували мізерних 100 – 300 г. хліба на працюючого. Голодували і діти, і батьки, і вчителі. Ось що писали учні Печірської школи Брацлавського району на Вінниччині керівництву Радянського Союзу: "Просимо у Вас допомоги, бо ми пропадаємо з голоду. Нам треба вчитися, а ми з голоду не можемо по світу ходити. Індивідуальники та колгоспники – всі пухнемо з голоду, бо працювати ми не можемо, а хліб дають тільки тим, хто має трудодні. В шлунку болить від того сміття, яке ми зараз їмо, бо у нас забрали не тільки хліб до зерна, а й картоплю, квасолю і все, що можна їсти. Ми надіємося, що Радянська влада не дасть нам загинути". Діти сподівалися на радянську владу, "рідну комуністичну партію", яка своїми діями, власне, й призвела до голодного зубожіння та масового вимирання дітей.

У 180 районах республіки, які не виконали так званого хлібозаготівельного плану, дитячі установи були зняті з централізованого продовольчого постачання. Цим районам було заборонено з поточних хлібозаготівель, постачати в дитячі інтернати, школи, продукти для гарячих безкоштовних сніданків. З централізованого фонду для таких районів теж нічого не було виділено. Дитячі установи не мали жодних запасів. Діти примушені були тікати. Отже, майже третина районів України припинила централізоване постачання дитячих установ. Колгоспи закривали дитячі ясла, школи припинили видачу гарячих сніданків. Діти не мали змоги відвідувати уроки. Нерідко траплялись випадки, коли батьки відводили своїх дітей до контори колгоспу і там залишали. У селі Шурівцях Немирівського району мати привела 4- х дітей і заявила голові колгоспу:"Я не маю чого їсти і здихаю з голоду. Дітей харчуйте самі як знаєте". Інши батьки відводили дітей до інтернатів, залишали в поїздах, на вокзалах. Великими юрбами, наче голодні галчата, зліталися вони до великих міст за порятунком. Селян доводили до такого стану фізичного виснаження, що батьки убивали своїх дітей, аби прогодувати інших, які зосталися. У селі Руде Володимирського району Київської області мати залишила троїх дітей, а сама вийшла. Двоє з них – хлопчик і дівчинка – вбили молодшу сестру і сирим їли м'ясо своєї жертви. І таких фактів було дуже багато.

У тяжке становище потрапили сільські вчителі й медичні працівники. Із січня місяця 1933 р. їм не видавали пайків з хлібом, мотивуючи це відсутністю борошна. Працівники освіти залишились без продуктів харчування. Деякі з них фізично не могли проводити уроки. Колгоспи не мали змоги надати допомогу сільський інтелігенції. В такому же становищі перебували і медичні працівники. В тяжкому матеріальному, а особливо моральному становищі. Вони розуміли, що найкращими ліками для голодних людей є не мікстури і порошки, хоча й цього не вистачало, а хліб, якого вони не мали. Прагнучи хоч якось підтримати виснажених голодом людей, лікарі спираючись на давні народні традиції і досвід попередніх поколінь у подібних ситуаціях, склали перелік трав і дикорослих плодів, придатних для харчування. Підготували рецепти різних страв, поради й рекомендації голодуючим. Однак опублікувати ці матеріали цензура не дозволила, оскільки писати про голод взагалі заборонялося. Роз’яснення методів запобігання голодній смерті, проводили військовослужбовці, активісти.

Переконливим свідченням незацікавленості компартійно – радянського керівництва врятувати людей є той факт, що вилучений у голодних селян хліб надходив на міжнародні європейські ринки, продавався в Англії, Франції, Італії та інших країнах. Дбаючи про виключно імперські інтереси, а саме про поповнення казни валютою, Й. Сталін застерігав своїх поплічників: "З кінця жовтня, а може й раніше, почне надходити на ринок у масовому порядку американський хліб, проти якого нам важко буде вистояти. Якщо за ці півтора місяця ми не вивеземо 130 – 150 мільйонів пудів хліба, наше валютне становище може стати просто розпачливим". Люди гинули від голоду, а посеред голодних сіл стояли комори, церкви повні зерна. Хліб гнив у вагонах на залізничних станціях. Його переганяли на спирт, ешелонами відправляли за кордон. У своїй книзі "Служба особливого призначення", виданій у Москві, М. Чикер навів докази вивезення хліба з України. Деякі з описаних ним спроб перевезення зерна закінчилися трагічно: "Страшна аварія спіткала пароплав "Харків", який ішов з вантажем 8900 тонн зерна та сільськогосподарських знарядь з Одеси в Лондон 8 березня 1933 р. в тумані на підході до Босфору через помилку, допущену штурманом, судно сіло на прибережну мілину турецького берега ... Невдовзі з моря подув сильний вітер, судно розвернуло, піднялася хвиля… Розбухання зерна викликало деформацію сталевих поперечних перегородок і палуби. Вранці 11 березня "Харків" почав переламуватися на дві частини". Не одну тисячу селян могло б врятувати від голодної смерті оте зерно.