Смекни!
smekni.com

Історія України (соціально-політичні аспекти) (стр. 5 из 10)

3. Мала енциклопедія етнодержавства / Ред. Ю.І.Римаренко. – К.: Довіра – Генеза, 1996. – 658 с.

Навчальні посібники, навчально-методична література

1. Бойко О. Історія України. – К., 2002. – С.58-80.

2. Грицак Я. Нарис історії України: формування модерної української нації ХІХ-ХХ ст. Вид. 2-е. – К.: Генеза, 2000. – 356 с.

3. Зубалій О.Д., Ланових Б.Д., Траф’як М.В., Жук Г.М. Історія української діаспори: Навчальний посібник для студентів вузів. – К.: НМК ВО, 1998. – 148 с.

4. Етнографія України: Навчальний посібник / За редакцією С.А.Макарчука. – Львів: Світ, 1994. – 520 с.

5. Історія України. За ред. проф. Б.П.Ковальського. – К.: Вища школа, 1998. – С.3-87.

6. Історія української еміграції. Матеріали по спецкурсу. Укл.О.Д.Зубалій, Д.Л.Ланових та ін. – К.: НИКВО, 1992. – 96 с.

7. Основи етнодержавства: підручник / За ред. Ю.І.Римаренка. – К.: Либідь, 1994. – 655 с.

8. Яковенко Н. Нарис історії України з найдавніших часів до кінця ХУІІІ століття. – К.: Видавництво „Генеза”, 1997. – 311 с.

Література

1. Етнонаціональні процеси в Україні: історія та сучасність / За ред. чл.-кор. НАН України В.Наулка. – К. Головна спеціалізована редакція літератури мовами національних меншин, 2001. – 424 с.

2. Етнополітичні засади державотворення в Україні; Українці, корінні народи і національні меншини: проблеми гармонізації; Етноконфесійні реалії; Діспора та міграції: нові реалії, нові проблеми; Етнополітична культура в Україні // Курас І.Ф. Етнополітологія. Перші кроки становлення. – К.: Генеза, 2004. – С.143-189, 297-586.

3. Етнополітичний розвиток України: досвід, проблеми, перспективи / Кер. авт. кол. Ю.Шаповал. – К.: ІПіЕНД, 1997. – 211 с.

4. Євтух В.Б.Етнополітика в Україні: правничий та культурологічний аспекти. – К.: Фенікс, 1997. – 235 с.

5. Загробська А.Ф. Організовані переселення в системі міграцій населення УРСР. – К.: Наукова думка, 1974. – 112 с.

6. Куць О.М., Куць Ю.О. Етнополітичні аспекти розбудови Української держави. – Х.: Вижання журналу „Березіль”, 1999. – 274 с.

7. Макарчик С.А., Турій О.Ю. Український етнос. Історичний розвиток. – Львів, 1990. – 167 c.

8. Півторак Г. Українці. Звідки ми і наша мова. – К., 1993. – 85 с.

9. Нагорна Л. Національна ідентичність в Україні. – К.: ІПіЕНД, 2002. – 272 с.

10. Національні меншини України у ХХ столітті. – К.: Інститут політичних і етнонаціональних досліджень НАН України, 2000. – 356 с.

11. Онищенко І.Г. Етно- та націогенез в Україні. – К.: Четверта хвиля, 1997. – 240 с.

12. Полтава Л. До історії зросійщення України від 1720-го року // Російщення України: науково-популярний збірник. – К., 1992. – С.7-56.

13. Ребкало В.А., Обушний М.І., Майборода О.М. Етнонаціональні процеси в сучасній Україні: досвід, проблеми, перспективи. – К.: УАДУ, 1996. – 116 с.

14. Рябошапко Л.Правове становище національних меншин в Україні (1917-2000). – Львів: Видавничий центр ЛНУ ім. Івана Франка, 2001. – 484 с.

15. Толочко П. Київська Русь – К., 1996. – 249 с.

16. Українська народність: Нариси соціально-політичної і етнополітичної історії. – К.: Наукова думка, 1990. – 350 с.

17. Українська політична нація: генеза, стан, перспективи / За ред. В.С.Крисаченка. – К.: НІСД, 2003. – 632 с.


Семінар № 2. ОСНОВНІ ЗАКОНОМІРНОСТІ, СУТЬ І НАСЛІДКИ ПОЧАТКОВИХ ЕТАПІВ ДЕРЖАВОТВОРЕННЯ В УКРАЇНІ (2 години)

План

1. Давні держави на терені України (УІІ ст. до н.е. – УІІІ ст. н.е.)

2. Київська Русь, Галицько-Волинська держава (ІХ – перша половина ХІУ ст.) та їх місце в історичній долі українського народу.

3. Державно-політичний устрій на українських землях у литовсько-польську добу (друга половина ХІУ – середина ХУІІ ст.).

4. Козацька держава (середина ХУІ – друга половина ХУІІІ ст.).

5. Державно-політичний устрій на українських землях у складі Російської та Австро-Угорської імперій (ХІХ – початок ХХ ст.).

Методичні поради

1. У відповіді на перше питання „Давні держави на терені України (УІІ ст. до н.е. – УІІІ ст. н.е.)” слід подати хронологічні межі, визначити тип державного ладу, специфіку внутрішньої та зовнішньої політики скіфської держави, а також грецьких міст-колоній у Північному Причорномор’ї. Зверніть увагу на відомі вам гіпотези щодо витоків, прабатьківщини скіфського етносу. Охарактеризуйте матеріальне і духовне життя скіфів, грунтуючись на даних археологічних знахідок в Україні? У чому полягали специфічні особливості політичного устрою державних утворень, організованих вихідцями з античної Греції? Яку роль у політичному та економічному житті цих держав відігравала торівля з оточуючим населенням? Чому, на вашу думку, сучасні дослідники вважають, що аванпости античної цивілізації започаткували на праукраїнських землях напрям цивілізаційних орієнтацій, який через кілька століть підштовхнув молоду варварську Русь до візантійської культурної орбіти?

2. Відповідь на друге питання „Київська Русь, Галицько-Волинська держава (ІХ – перша половина ХІУ ст.) та їх місце в історичній долі українського народу” варто розпочати з характеристики етапів політичного розвитку Київської Русі: постання (кінець ІХ – остання третина Х ст.), піднесення і розквіт (кінець Х – середина ХІ ст.), політична розробленість (кінець ХІ – середина ХІІ ст.). Розкрийте механізм політичної влади у Давньоруській державі. Чому, на вашу думку, Київську Русь на першому етапі її існування можна віднести за політичним устроєм до держави військової демократії? Якими повноваженнями було наділене Віче? Чи мали право збори міського населення вирішувати питання оголошення війни і заключення миру, обирати чи навпаки усувати від влади представників адміністративного, судового та військового управління тощо. Розкажіть про адміністративну реформу Володимира Великого, реформу правової системи Ярослава Мудрого. Висвітліть міжнародні зв’язки Київської Русі, зверніть увагу на роль династичних шлюбів у зміцненні міжнародного авторитету Давньоруської держави.Як позначилася децентралізація управління на міцності Давньоруської держави? Чому наступником держави Київська Русь можна вважати Галицько-Волинськудержаву?

3. Розглядаючи питання ”Державно-політичний устрій на українських землях у литовсько-польську добу (друга половина ХІУ – середина ХУІІ ст.)”слід звернути увагу на історію включення українських земель до складу Великого князівства Литовського. Охарактеризуйте соціально-економічний і культурний розвиток України у цей період. Розкрийте причини об’єднання Великого князівства Литовського з Польщею. Зверніть увагу на посилення соціального, національного та релігійного гноблення українського народу у складі Речі Посполитої. Визначте роль і значення Брестської унії 1596 року у житті українського народу.

4. Висвітлення четвертого питання „Козацька держава (середина ХУІ – друга половина ХУІІІ ст.)” слід розпочати з пояснення причин та характеристики феномену українського козацтва. Які саме обставини спіткали українських селян покинути власні домівки та осісти у „Дикому полі”? Визначте характер, цілі боротьби, основні рушійні сили, особливості етапів української національної революції. Розкрийте причини національно-визвольної війни. Висвітліть етапи становлення козацької держави, розкрийте особливості її політичної, військової організації. Визначте історичну роль постаті Б.Хмельницького у процесі українського державотворення. Охарактеризуйте напрями зовнішньополітичної діяльності Б.Хмельницького та його наступників. Прокоментуйте „Березневі статті” Б.Хмельницького, які визначили політичний і правовий статус України у складі російської держави, наведіть оцінки цього документу сучасними істориками.

5. Відповідьнап’ятепитання „Державно-політичнийустрійнаукраїнськихземляхускладіРосійськоїтаАвстро-Угорськоїімперій (ХІХ – початокХХст.)” слідрозпочатизвисвітленняпроцесуінкорпораціїукраїнськихземельРосійськоюімперією. Зверніть увагу на труднощі внутрішньополітичного життя україни за доби Руїни, чому цей період в сучасній історіграфії подекуди характеризується як період громадянської війни? Висвітліть специфіку політичного устрою Гетьманщини. Розкажіть, які саме українські землі після поділів Речі Посполитої опинилися у складі Австро-Угорської та Російської імперій. Якими були відмінності політичного устрою цих держав, як саме це впливало на особливості політичного життя України?

Питання для дискусії

1. Наведіть аргументи на користь або проти гіпотези про значну роль антів і склавинів у процесі становлення українського етносу.

2. Які фактори (військові, суспільно-політичні, економічні) зумовили крах Княжої держави?

3.Роль Богдана Хмельницького в історії українськогодержавотворення.

Теми рефератів, доповідей, повідомлень

1. Запровадження Християнства на Русі.

2. „Руська правда” Ярослава Мудрого.

3. Запорізька Січ – християнська демократична республіка.

Джерела

Герадот з Гелікарнасу. Скіфія. // Хрестоматія з історії держави і права України: У 2-х т. / За ред. В.Д.Гончарнека. – Т.1. – К.: Ін Юре, 2000. – С.5-8.

Ділова документація Гетьманщини ХУІІІ ст. – К., 1993. – 286 с.

Повість минулих літ // Хрестоматія з історії держави і права України: У 2-х т. / За ред. В.Д.Гончарнека. – Т.1. – К.: Ін Юре, 2000. – С.19-20.

Енциклопедичні, довідкові видання

Історико-політичні уроки української державності: Енциклопедичний словник / НАН України; Інститут держави і права ім. В.М.Корецького; Донецький інститут внутрішніх справ / Ю.І. Римаренко (відповідальний редактор). – К., 1998. – 544с

Навчальні посібники, навчально-методична література

Беланович Н.Культура Киевской Руси (конспект лекций). – Харьков: ХПИ, 1993. – С.3-48.

Бойко О. Історія України. – К., 2002. – 365 с.

Вівчарик М.М. Україна: від етносу до нації: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. — К., 2004. — 240 с.

Грицак Я. Нарис історії України: формування модерної української нації ХІХ-ХХ ст. Вид. 2-е. – К.: Генеза, 2000. – 356 с.

Дігтяр П.А. Історія держави і права України. – К., 1997. – 76 с.