Смекни!
smekni.com

Радянська система органів державної влади і управління (стр. 4 из 7)

радянський уряд право політика

Розділ 2. Партійні організації як центральна ланка в системі державного управління

З'їзд Комуністичної партії - формально вищий орган партії, що складається з певної кількості делегатів, що обираються місцевими організаціями. На ділі З'їзди компартії грали різну роль у різні періоди її історії. Вони мали виняткове право приймати Програму і Статут партії, обирати її Центральний Комітет (ЦК) та інші керівні органи, визначати стратегічну і тактичну лінію на найближчий час.

VII з'їзд. VII з'їзд зібрався в Петрограді 6 березня 1918. Найважливішим питанням на порядку денному з'їзду було питання про Брестський мир.

У результаті гарячої дискусії з'їзд засудив зрадницьку позицію «лівих комуністів» і троцькістів. 30 голосами проти 12 при 4 утрималися була прийнята ленінська резолюція про війну і мир[34].

Розробляючи теоретичні основи радянської зовнішньої політики, В.І. Ленін сформулював її основні принципи. Провідним принципом зовнішньої політики соціалістичної держави В.І. Ленін вважав принцип пролетарського інтернаціоналізму, який їм був розроблений стосовно нової, перехідної епохи від капіталізму до соціалізму. Невід'ємною частиною політики інтернаціоналізму є допомога і підтримка Країною Рад народів, що ведуть національно-визвольну боротьбу.

Другим основним принципом зовнішньої політики є принцип мирного співіснування держав з різним соціально-економічним ладом. Сутність цього принципу логічно випливала з вчення Леніна про перемогу соціалізму спочатку в одній або кількох країнах. Всі спірні питання, що виникають між країнами, повинні вирішуватися мирним шляхом, а не війною. В.І. Ленін вважав, що мирне співпраця різних держав повинно охоплювати широке коло питань, насамперед економічних[35].

VIII з'їзд. VIII з'їзд РКП (б) відбувся в березні 1919 року. На ньому було визначено міцний союз із середнім селянством та його залучення у будівництво соціалізму. На цьому з'їзді була затверджена нова Програма партії, розроблена В.І. Леніним. У ній були сформульовані конкретні завдання будівництва соціалізму.

При Революційній військовій раді республіки (РВВР) був сформований політвідділ, який у квітні 1919 року, на підставі рішення VIII з'їзду, перетворився в Головне політичне управління Червоної Армії. Одночасно утворювали посаду Головнокомандувача Збройними Силами. Першим головкомом був призначений командувач Східним фронтом І.І. Вацетіс. Головком був членом РВСР і підкорявся йому. Але в питаннях ведення війни і забезпечення військ він був підпорядкований безпосередньо ЦК РКП (б), уряду і Раді робітничо-селянської оборони на чолі з В.І. Леніним[36].

IX з'їзд. IX з'їзд РКП (б) відкрився в Москві 29 березня 1920 року. Основним питанням з'їзду був звіт ЦК, зроблений В.І. Леніним. Вождь партії дав аналіз причин і значення перемог Радянської держави над інтервентами і білогвардійцями за минулий рік і обґрунтував завдання партії, Радянської держави в період мирного перепочинку в галузі господарського будівництва. З'їзд визначив і найближчі господарські завдання в галузі промисловості (зокрема, паливної) і транспорту, а також інших важливих галузей народного господарства.

У зв'язку з можливістю нового натиску інтервентів і залишків внутрішніх сил контрреволюції IX з'їзд партії приділив велику увагу подальшому будівництву і зміцненню бойової могутності Червоної Армії. У відновленні паливної промисловості і транспорту активну участь взяла частина військ, тимчасово переведених на становище трудових армій.

X з'їзд. X з'їзд РКП (б) відбувся в березні 1921 року. На ньому була схвалена ленінська платформа і прийняті розроблені В.І. Леніним тези «Про роль і задачах профспілок». У рішенні «Про єдність партії» з'їзд зажадав розпуску усіх фракцій і угруповань і вказав, що фракційна діяльність несумісна з перебуванням у РКП (б).

З'їзд прийняв резолюцію «Про заміну розкладки натуральним податком». Це рішення знаменувало перехід від політики «воєнного комунізму» до нової економічної політики. Подальше обгрунтування нова економічна політика отримала в роботі В.І. Леніна «Про продовольчий податок». Рішеннях X і XI партконференцій, IX Всеросійського з'їзду Рад і законодавчих актах Радянської держави[37].

XI з'їзд. Відбувся в березні - квітні 1922 року XI з'їзду партії належить найважливіша роль у подальшому здійсненні нової економічної політики. З'їзд зазначив, що на основі нової економічної політики зміцнилася змичка між містом і селом. Підсумки першого року непу відкрили для країни нові можливості для будівництва соціалізму. У зв'язку з цим Ленін заявив на XI з'їзді партії: «Ми рік відступали. Ми повинні тепер сказати від імені партії: досить! Та мета, яка переслідувалася відступом, досягнута. Цей період кінчається або скінчився ».

На здійснення цього завдання були спрямовані всі рішення XI з'їзду РКП (б)[38].

Центральний комітет (ЦК) РСДРП (б) - РКП (б) - ВКП (б) - КПРС - формально вищий орган більшовицької (комуністичної партії) у проміжках між з'їздами партії, на яких він обирався. Фактично, на всьому протязі радянської історії, вищий орган держави. Разом з тим реальна роль ЦК у прийнятті найважливіших рішень і реальному управлінні країною змінювалася в різні історичні періоди.

Завжди складався з двох частин: членів і кандидатів в члени ЦК. Вперше був обраний на VII конференції у квітні 1917 року в кількості дев'яти членів (Зінов'єв Г.Є., Каменєв Л.Б., Ленін В.І., Мілютін В.П., Ногін В.П., Свердлов Я.М., Смилга І.Т., Сталін І.В., Федоров Г.Ф.) і чотирьох кандидатів (Бубнов А.С., Глєбов-Авілов Н.П., Правдін А.Г., Теодорович І.А.). У наступні роки обирався на кожному з'їзді. До XII з'їзду кількісний склад ЦК становив від 23 (VII з'їзд) до 46 осіб (XI з'їзд). При цьому кількість кандидатів у члени ЦК становило від 50 до 70% кількості членів ЦК.

У міру кількісного зростання ЦК падала його реальна роль у політичному житті країни. Найбільшу роль як керівний орган партії і держави він грав у роки громадянської війни. Його Пленуми (збори у повному складі) проводилися, згідно зі Статутом, прийнятим VIII з'їздом у 1919 році, не менше двох разів на місяць. А вже у резолюції Х з'їзду в 1921 році було вказано на необхідність проведення Пленумів ЦК не менш одного разу на місяць.

Крім ЦК, значну роль у політичному житті країни у двадцяті роки грала Центральна контрольна комісія (ЦКК). Вона була створена в 1920 році як орган, покликаний захищати норми партійної демократії і боротися з бюрократизмом у лавах партії. У перший склад ЦКК входили 7 людей. Троє (Дзержинський Ф.Е., Муранов М.К., Преображенський О.О.) були обрані на IX партконференції, чотирьох повинні були визначити парторганізації Москви, Петрограда, Іваново-Вознесенська і Нижнього Новгорода. Вперше Положення «Про контрольні комісії» було прийнято на Х з'їзді РКП (б) у 1921 році. У ньому підкреслювалося, що вони створюються «з метою зміцнення єдності і авторитету партії» і повинні боротися «з вкрадаючимся в партію бюрократизмом, кар'єризмом, зловживаннями членів партії своїм партійним і радянським становищем, з порушенням товариських відносин всередині партії, з поширенням безпідставних і неперевірених, ганьблячих партію або її членів, чуток і інсинуацій та інших подібних відомостей, які порушують єдність і авторитет партії». Поряд з ЦКК створювалися контрольні комісії в областях і губерніях. Передбачалося, що для забезпечення незалежності суджень члени контрольних комісій не можуть бути членами партійних комітетів, аж до ЦК, і займати відповідальних адміністративних постів. Нове Положення було прийнято на XI з'їзді в 1922 році. До завдань комісії додалася боротьба «з чварами і угрупованнями». Пункт «Про контрольні комісії» був включений до Статуту РКП (б), прийнятий XII партконференцією в 1923 році.

У реальних умовах двадцятих років, крім турботи про чистоту партійної моралі, ЦКК зіграла значну роль в боротьбі з інакомисленням в партії під прапором недопущення «групівщини і фракційності»[39].

Ще один центральний орган партії - Центральна ревізійна комісія. Її завданням було перш за все контроль за фінансовою звітністю органів партійних комітетів і підприємств (газет, видавництв тощо), а також перевірка швидкості і правильності роботи з документами. Вперше фінансовий звіт був представлений VI з'їздові від імені ЦК РСДРП (б), а в прийнятій з'їздом Статут РСДРП увійшло положення про обрання ревізійної комісії на партійному з'їзді. Ревізійна комісія першого складу (Д. І. Курський, М. М. Литвинов і А. В. Луначарський) була обрана 18 березня 1919 р. на VIII з'їзді для ревізії звітності ЦК. 22 березня 1919 було постановлено обрати постійну ревізійну комісію в складі трьох чоловік (Д. І. Курський, А. В. Луначарський і І. В. Цівцівадзе).

Але регулярна діяльність ревізійної комісії налагодилася не відразу. Тільки на XI з'їзді, 2 квітня 1922 року, було вперше прийнято Положення «Про Центральну ревізійну комісію». Їм передбачалося і створення місцевих ревізійних комісій. Протягом декількох років склад ЦРК залишався постійним: Д.І. Курський, В.П. Ногін, І.І. Скворцов-Степанов. З плином часу кількість її членів поступово збільшувалася[40].